Proč teroristé zabíjeli v Egyptě? Mstili se úspěšnějšímu konkurentovi

Káhira- Páteční útok na mešitu Ravda v Bir-al Abdu je nejhorším útokem na civilisty v moderní historii Egypta. 25 až 30 ozbrojenců zabilo 305 lidí, mezi nimi 27 dětí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle egyptského státního zástupce ale útočníci nesli vlajku IS. Podle místních do mešity chodí příslušníci kmene Savarka, kteří vyznávají súfismus, formu islámu považovanou islamistickými radikály za kacířství.

Súfisté už dříve byli cílem teroristických útoků. Např. na začátku letošního roku vybuchla v únoru bomba u hrobu súfijského světce, Lal Shahbaza Qalandarva v  jihovýchodním Pákistánu. V roce 2010 byla vybuchla bomba u hrobky jiného súfijského světce.  V roce 2016 bojovníci IS měli popravit súfijského učitele. V témže roce pákistánský Tálibán zvraždil oblíbeného súfijského zpěváka Amjada Sabriho.

Proč islamisté nesnáší súfismus?

Sunnitské islamistické skupiny považují súfisty za modloslužebníky. Jejich nedůvěra vychází z odlišných koncepcí víry. Zatímco sunnitští fundamentalisté dbají na přesné, doslovné dodržování pravidel islámského práva šária, súfiové se pokoušejí o intimní kontakt s Bohem. Následuje mystické učení, které v některých případech dalece překračuje hranice náboženské piety dané islámským právem.

Súfijské dějiny jsou protkány osobami, jenž z pohledu islámského „mainstreamu“ byli velmi neortodoxní. Rábi'a al-Adawíja, súfijská mystička, měla prý chodit ve svém rodném městě s zapálenou loučí v jedné ruce a kbelíkem vody v druhé. Když byla otázána, co to má znamenat, odpověděla, že chce spálit ráj a uhasit pekelné ohně, aby lidé mohli milovat Boha čistou láskou nepodmíněnou touhou po nebeské odměně či strachem z pekelného trestu.

Jiný súfijský mystik, al-Halládž, proslul svým výrokem „já jsem pravda.“ Vzbudil tím velké pozdvižení v ortodoxních kruzích, protože takové tvrzení bylo vynahrazeno pouze Bohu a tedy al-Halládž se připodobňuje k Bohu a tím se dopouští svatokrádeže. Sjednocení s Bohem je cílem mnoha islámským mystiků a trnem v oku islámských fundamentalistů. Al-Halládž byl za svá slova popraven. Islámští teroristé se pokouší podobně trestat i moderní súfije.

Súfismus chová v úctě mnohé mystiky, duchovní učitele a mučedníky jako je al-Halládž, básníci Džaláluddín Balchí Rúmí, Omar Chajjám nebo i islámskou ortodoxií respektovaný učenec a filozof Al-Ghazalí. Těmto postavám jsou v lidovém súfismu připisovány zvláštní schopnosti. Jako v případě katolických svatých, i k súfijští světci jsou předmětem modliteb a k jejich hrobům jsou pořádány poutě. Súfijské svatyně a posvátná místa jsou navštěvovaný i příslužníky dalších věr, hinduisty či křesťany, kteří též usilují o požehnaní (baraka), poskytované světcem.

Tyto náboženské praktiky jsou nepřijatelné jenom pro islamistické teroristy, ale pro mnohé konzervativní, ortodoxní proudy islámu. Podle nich si úctu zaslouží jenom Bůh, nikoliv další osoby a prostředníci mezi nebem a zemí. Z jejich pohledu jsou súfisté modloslužebníci, jenž se dopouští jednoho z největších hříchů v islámu a sice „přidružování“ dalších postav k Bohu. Islamistické teroristické skupiny odsuzují i ty projevy súfijské zbožnosti, které je islámská ortodoxie ochotna tolerovat jako jsou zpívané chvalozpěvy či proslulé dervišské tance – oboje je v očích islamistů „nemuslimské“  a tedy nutné potřít.

Úspěšnější konkurent

Navzdory všem překážkám, kterým s islámském světě súfismus čelí, je tento proud islámské zbožnosti velmi populární, rozšířený po celém světě. Jedná o typ islámu, který je nejvíce akceptován a přijímán na Západě i v Indii. Peter Gottschalk, profesor náboženství z Wesleyan University tvrdí, že nejvíce konverzí k islámu v jihovýchodní Asii bylo právě k súfismu. Súfismus je úspěšný i v baštách „tradičního“ ortodoxního islámu - okolo 15% egyptské populace se řadí k tomuto směru islámu.

Pro islamistické skupiny, které přes veškeré své silácké řeči zápasí se získáním významnější podpory muslimského obyvatelstva, súfismus představuje úspěšnějšího konkurenta, jenž navíc hlásá naprosto odlišné poselství. Sky News zmiňují, že tolerantní a mírumilovný súfismus je schopen získat si přízeň mladých lidí, které IS touží rekrutovat. Pro IS je eliminace jejich ideologického oponenta momentálně, poté, co jeho vojenští rivalové jej porazily, jednou z nejdůležitějších priorit.   

Související

Více souvisejících

Egypt Islámský stát (IS) Teroristické útoky v Egyptě islám Terorismus

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 58 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy