Kam stáhnou íránské nepokoje Blízký východ? Známý analytik má obavy

NÁZOR - Nejosvícenější komentář o tom, co se nyní děje v Íránu, byl napsán před 162 lety, deklaruje politický analytik Fareed Zakaria. V komentáři pro server Washington Post připomíná knihu Starý režim a revoluce z roku 1856, v níž Alexis de Tocqueville konstatoval, že revoluci ne vždy vyvolají pozvolné změny k horšímu.

Nejkritičtější moment

Tocqueville postřehl, že národy, které trpělivě a téměř bez povšimnutí přečkaly ten největší útlak, se často vzbouří v momentě, kdy se jejich situace mírně zlepší, poukazuje Zakaria. Dodává, že podle francouzského myslitele revoluce zpravidla zničí režimy, které jsou lepší, než bylo předchozí zřízení, a proto jsou pro špatné vlády nejkritičtějším momentem první kroky směrem k reformám.   

"Proč se tyto protesty nyní odehrávají v Íránu a, řekněme, nikoliv v Severní Koreji?" pokládá otázku analytik. Doplňuje, že odpověď může nabídnout právě Tocqueville.

Kvůli hluboce nepřátelským vztahům mezi Washingtonem a Teheránem je snadné zapomenout, že Írán je dnes otevřenější zemí než mnoho jiných blízkovýchodních států a pokud porovnáme postavení íránských žen a menšin například se Saúdskou Arábií, zjistíme, že je nesrovnatelné, konstatuje Zakaria. Připomíná, že v posledních letech Írán podnikl kroky k ještě větší otevřenosti, ačkoliv byly často zastaveny poté, co v rámci obecně stále represivního režimu nad reformátory zvítězili zastánci tvrdé linie.

V posledních dvou desetiletích si Írán konstantně volil prezidenty, kterým oponuje tvrdě orientovaný establishment, uvádí komentátor. Podotýká, že v roce 1997 zvolený Muhammad Chátamí je nyní ve faktickém domácím vězení, následně přišel Mahmúd Ahmadínežád, jehož radikální rétorika a vystupování maskovaly skutečnost, že nepocházel z řad mullů, kteří vládnou zemi od roku 1979, přičemž se jednalo o chytrého politika bez teologického zázemí, tudíž byl kleriky u moci považován za hrozbu.  

Dnes má Írán jiného reformního prezidenta, Hasana Rúháního, který byl zvolen dvakrát, přičemž podruhé získal ohromnou většinu, připomíná Zakaria. Dodává, že stoupenci tvrdé linie z řad establishmentu se úspěšně snaží podrývat Rúháního reformní program a někteří pozorovatelé dokonce spekulují, zda současné protesty nezosnovali právě zastánci tvrdé linie, aby jich využili k ospravedlnění zásahu a celkovému ukončení reforem.

Hrozí nestabilita

"Íránské Zelené hnutí z roku 2009 je ilustrací Tocquevillovy teze. Vzniklo jen kvůli tomu, že v zemi proběhly volby provázené debatami, kandidáty s odlišnými názory a tajným hlasováním," píše analytik. Soudí, že tento proces vzbudil naděje u mnoha Íránců, kteří byli hluboce zklamáni, když nakonec došlo k zmanipulování voleb a porážce reformě smýšlejícího kandidáta. Situaci Zakaria srovnává s dnešním Egyptem, kde nikdo reálné volby neočekává, a proto, když generál as-Sísí získal 97% hlasů, nikdo neprotestoval.  

Prohřešky z nichž lidé vinili vládu, nebyly nové, ale nové bylo světlo, v jakém na ně lidé nazírali - v rámci správy financí docházelo dříve k mnohem křiklavějším chybám, ale probíhající změny ve vládě i společnosti z nich učinily citlivější téma, parafrázuje komentátor Tocquevillovo líčení francouzské revoluce. Konstatuje, že podobně íránská ekonomika byla vždy nefunkčním chaosem, toxickým mixem soběstačnosti, státního socialismu a korupce, ale v posledních letech sliby reformátorů vzbudily u Íránců naději a očekávání, že po uvolnění sankcí dojde k seznámení se s životem mimo Írán.    

Protesty tak ve skutečnosti spustila série hospodářských reforem, deklaruje Zakaria. Odkazuje na politologa Iana Bremmera, podle něhož jsou některé země stabilní díky své uzavřenosti, například Severní Korea či Bělorusko, zatímco jiným, například Spojeným státům a Japonsku, přináší stabilitu otevřenost. Uzavřené země se chrání před větrem globalizace, zatímco ty otevřené jsou pružné a dostatečně odolné, aby se této síle přizpůsobily, vysvětluje analytik.

Pokud je režim osvícený a uvažuje strategicky, může být schopen se reformovat natolik, aby tuto tvrdou transformaci přežil, připouští Zakaria. Za pravděpodobnější však označuje dvě jiné cesty - chaos vedoucí k návratu represí či zhroucení státu.  

"Írán má ingredience pro revoluci," míní komentátor. Připomíná, že více než polovina obyvatel je mladší třiceti let, mnoho mladých je vzdělaných, a přesto nezaměstnaných, téměř 50 milionů Íránců vlastní chytré telefony, z nichž se mohou seznamovat se světem, a reformátoři neustále vzbuzují očekávání, přesto svým slibům nikdy nedostojí.

Íránský režim však disponuje nástroji - mocí, ideologií, represí a dohledem -, které je připraven nasadit, aby si udržel kontrolu, varuje Zakaria. Za pravděpodobné tak považuje, že zemi čeká období nestability, přičemž varuje, že Blízký východ je už tak dost nestálý.

Související

Více souvisejících

Írán Demonstrace v Íránu

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy