Turecký soud zamítl stížnost proti přehradě, která zaplaví cenné památky

Ankara - Ústavní soud v Turecku zamítl stížnost na stavbu kontroverzní přehrady na jihovýchodě země. Odpadla tak poslední překážka k tomu, aby úřady výstavbou přehrady Ilisu zaplavily více než 10.000 let staré městečko Hasankeyf.

Město Hasankeyf je cenným archeologickým nalezištěm a nachází se tam řada památek z dob říše římské, byzantské i osmanské. Městečko bylo v roce 1981 vyhlášeno přírodní rezervací. Občanské iniciativy léta marně naléhají na úřady, aby zažádaly o zapsání na seznam památek UNESCO.

Stížnost k ústavnímu soudu podala Iniciativa za uchování Hasankeyfu. Toto hnutí bylo založeno v roce 2006, kdy se přehrada na řece Tigris začala stavět. Její stavba se ale zpozdila i kvůli tomu, že se z projektu v roce 2009 stáhli švýcarští, rakouští a němečtí investoři, a to kvůli nedostatečným zárukám ohledně ochrany životního prostředí i kulturního dědictví.

Podle rozhodnutí soudu je výstavba přehrady a vodní elektrárny ve veřejném zájmu. Vláda projekt hájí s tím, že přinese na 10.000 pracovních míst, přispěje k rozvoji tamního zemědělství a podpoří cestovní ruch. Kritici ale namítají, že turistiku v oblasti projekt naopak zruinuje, když se zaplaví četné památky. Navíc se prý oblast vylidní, protože místní se přesunou do měst.

Peníze, které dala vláda místním jako odškodné za zatopené domy, jsou podle nich nedostatečné. Někteří spekulují, že vláda chce tímto projektem asimilovat Kurdy, tedy donutit je k přestěhování do měst v jiných regionech. Většinu ze šesti tisíc obyvatel oblasti totiž tvoří Kurdové.

Ekologové kritizují projekt přehrady Ilisu i proto, že se tak změní biodiverzita v regionu a vymizí některé druhy flory a fauny. V ohrožení tak podle nich bude například eufratská želva či čejka černoprsá.

Při výstavbě přehrady se má zvednout hladina řeky Tigris asi o 60 metrů, čímž bude zaplaveno na 80 procent starobylého městečka Hasankeyf i několik přilehlých vesnic. Pod vodou se tak ocitne podle listu The Guardian přes 300 historických nalezišť, která ještě ani nebyla důkladně prozkoumána. V Hasankeyfu tak zmizí zdobené mešity, islámské hroby či jeskynní svatyně.

Některé památky mají přežít díky asi dvoukilometrovému přesunu na místo, kde má vzniknout „archeologický park". Ten se má podle očekávání úřadů stát turistickou atrakcí.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko památky přehrady

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy