Sýrie už neexistuje? Turecko slaví, Osmanská říše se rozšiřuje. Novinářky popisují, co se skutečně děje v Afrínu

Afrín/Praha - Spojenecké oddíly turecké armády vstoupily do města Afrín, podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Svobodná syrská armáda (FSA)získala kontrolu nad celým centrem města. České novinářky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová, které se zaměřují na blízký východ a které oblast opakovaně navštívily, s odkazem na své zdorje popisují, jak to ve městě vypadá.

Spojenecké oddíly turecké armády dnes vstoupily do severosyrského města Afrín, o něž bojuje turecká armáda proti syrským Kurdům. Podle mluvčího Svobodné syrské armády (FSA), což je v tomto boji spojenec Turků, se kurdské jednotky YPG z části města stáhly. 

FSA podle mluvčího zatím nenarazila na odpor. Město je v obklíčení několik dní a uprchly z něj desítky tisíc lidí. Erdogan řekl, že celé centrum města je v rukou spojenců turecké armády a vlají nad ním turecké vlajky. Smyslem turecké ofenzivy proti celé pohraniční oblasti Afrín je vytlačit YPG od turecké hranice. Ankara tuto organizaci řadí k teroristickým.

„Od dnešního rána Sýrie už oficiálně neexistuje! Erdogan před chvílí prohlásil, že Turecko a jeho žoldáci /zčásti bojovníci Al Kajdy a ISIS/ dobyli většinu syrské provincie Afrín včetně hlavního města. Dnes už všude zavlály rudé vlajky. Město je prázdné, vesnice vypálené a na útěku z Afrínu 150 000 lidí - Kurdů, křesťanů, Arabů, Jezídů.....nechali Turkům svoje pole, sady, domy, stáda a utíkají o život,“ komentuje na sociálních sítích dění v Afrínu novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová, která se zaměřuje na oblast blízkého východu.

„'Je to strašná katastrofa, jsme na cestě tři dny, nemáme dost jídla ani pití, lidé padají vysílením. Jedna paní teď rodila, musila jsem přeříznout pupeční šňůru nožem, strašný, proč nás v tom svět nechal,' řekla dnes po telefonu zdravotní sestra z nemocnice v Afrínu naší kamarádce Janě Andert, která je v oblasti. Turecko slaví, Osmanská říše se rozšiřuje, svět se dívá, nebo možná už ani nedívá. Exodus civilistů z Afrínu je o to strašnější, že tito lidé nemají kam jít,“ popisuje dění přímo ve městě novinářka.

Poukazuje také na to, že jediná cesta z Afrínu vede do Aleppa, které je pod kontrolou Asada. „A tam chtějí jeho vojáci 300-700 euro za osobu za vstup do Aleppa /máme ověřeno z více zdrojů/. Turecko dlouhodobě podporuje džihádistické skupiny v Sýrii a po celou dobu války spolupracovalo s ISIS - nezapomeňme, že právě přes Turecko na území ISIS přešlo přes 20 000 bojovníků z celého světa,“ upozornila.

Kutilová v té souvislosti kritizuje Evropskou unii i Severoatlantickou alianci. „Je ostudou NATO, že takového člena si hýčká bez kritiky a je ostudou EU, že Turecku posílá další a další miliardy na uprchlíky. Je ostudou Putina, že anexi Afrínu Edoganovi posvětil výměnou za obchod se zbraněmi. Je ostudou českých politiků včetně prezidenta, že mlčí! Kurdské milice YPG/YPJ proti kterým teď Turecko bojuje, svedly největší tíhu boje s ISIS v Sýrii. A teď je celý svět hodil přes palubu. Myslí si naivně, že boj s ISIS je konce a Kurdy nepotřebuje? Jak zoufale naivní! Turecko je živou půdou pro radikální džihád a uvidíme, co ještě Erdogan světu ukáže!“ varuje novinářka.

Další komentář přidala i novinářka, dokumentaristka a fotografka, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země Lenka Klicperová, která spolu s Kutilovou v roce 2015 vydala knihu Islámskému státu na dostřel a poté její volné pokračování.

„Nad kurdským Afrínem vlaje ode dneška turecká vlajka a vlajka protureckých milic FSA. Město se úplně vylidnilo, obyvatelé se vydali na dlouhý pochod do bezpečí. YPG, kurdské milice, město předaly téměř bez odporu. Jejich situace je v Afrínu zoufalá. Převaha Turků a milicí (v nichž podle Patrica Cockburna, britského novináře zabývajícího se dlouhodobě Sýrii jsou i džihádisté z IS) je drtivá, zejména kvůli bombardování,“ shrnuje situaci v Afrínu.

I ona cituje Jana Andert, která popsala situaci na frontových liniích takto: „FSA začnou útočit. YPG samozřejmě musí odpovídat, čímž odkryjí své pozice, nad které okamžitě naletí drony nebo letadla a začnou je bombardovat."

Novinářka zdůrazňuje, že od začátku operace zemřelo 1500 příslušníků YPG a YPJ. „Podle našich odhadů mohlo být v celém Afrínu kolem 5000 kurdských bojovníků a bojovnic (po přesunu posil z Deir ez Zor). Ztráty jsou tedy více než citelné. Afrín padl a zbytek celého regionu se zřejmě přesune pod tureckou nadvládu. Zejména proto, že celý svět se mlčky dívá na tento zápas Davida s Goliášem,“ píše na facebooku.

„Nikdo Kurdům neposkytl žádnou pomoc (kromě symbolického přesunu blíže neupřesněného počtu šíitských milicí loajálních Asadovi). USA, dosavadní spojenec Kurdů ve válce proti IS, mlčí. Nepomohl vůbec ničím, naopak, zřejmě se domlouvá s Turky, že jim nebude bránit ani v zabrání Manbiče, dalšího města dobytého na IS Kurdy. Erdogan a jeho smečka se nezastaví. Netají se tím, že chce zabrat celou Rožavu, tedy území ovládané Kurdy na severu Sýrie. Žoldáci z FSA se nechali natočit, jak vyhrožují Kurdům, že jestli nepřestoupí na extrémní islám, budou sťati (zdroj: Independent). Allah Akbar! To jsou milice placené a podporované hlavním sponzorem celosvětového terorismu, tureckým prezidentem Erdoganem,“ dodala Klicperová.

Novinářky také sdílely odkaz na petici s názvem „Otevřený dopis představitelům ČR ve věci turecké vojenské agrese na severu Sýrie“, kterou prozatím podepsalo asi 2500 lidí. „Není nám to jedno a vyzýváme ještě jednou naše politické představitele, aby se proti turecké agresi vymezili. Jsme členem NATO i členem EU a obě tyto instituce zatím neukázaly nic jiného, než zbabělé mlčení a přihlížení. Tváříme se, že 150 000 lidí na útěku ze svých domovů neexistuje?“ dodává Klicperová.

Související

Muslimská žena

Syrské opoziční síly nutí sekulární obyvatele Afrinu přijmout islamistická pravidla. Je to předzvěst etnického čistění, bojí se Kurdové

Afrin - Syrské město Afrin bylo pevností kurdských milicí známých pod zkratkou YPG (jejich plný název je Lidové obranné jednotky) před tím, než Afrin napadli Turci v lednu 2018. Změna vedení je nepříjemná pro sekulární Kurdy, protože se objevují tendence je přinutit přijmout islamistická pravidla. Bojí se, že to je jen předzvěst genocidy.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron se vložil do turecko-kurdské války v Sýrii, Ankara ho poslala k šípku

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF). Ankara návrh nekompromisně odmítla.

Více souvisejících

Afrin (Sýrie) Turecká armáda Syrská krize Turecko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 10 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy