Trump udělal správně, teď by měl ale přestat. Jinak to špatně dopadne, zní ze stránek prestižního magazínu

NÁZOR - Páteční útok na Sýrii ze strany USA, Británie a Francie vyvolal širokou diskuzi. Podle jedněch to bylo nutné opatření proto, aby Asad přestal s chemickými útoky. Podle jiných tím však americký prezident Donald Trump pouze zbytečně provokuje a počíná si stejně agresivně jako jím kritizovaní předchůdci. Podle Ilana Goldenberga, ředitele Bezpečnostního programu Blízkého východu Centra pro novou americkou bezpečnost a bývalého pracovníka Pentagonu, Trump udělal dobře, když se rozhodl zaútočit na Asada – neudělá však dobře, pokud v tom bude nyní pokračovat, tvrdí ve svém komentáři pro respektovaný magazín Politico.

Goldenberg je dlouhodobým zastáncem většího amerického vojenského zapojení v Sýrii. Tvrdí, že ačkoliv souhlasil většinou s Obamovou politikou, v názorech na Sýrii se s ním rozcházel. Požadoval, aby USA více pomáhaly tzv. umírněné opozici prostřednictvím agresivního ozbrojování a útočily na Asada raketovými údery. Obama, který si postavil politiku na snaze neopakovat invaze svého předchůdce, se k takovému kroku neodhodlal a to ani když Asad měl chemickým útokem překročit „rudou linii.“

Trump do určité míry pokračuje v tomto trendu nearanžování se v mimoamerických záležitostech, který je taktéž založen na kritice jeho předchůdce. Např. dva týdny před rozhodnutím uskutečnit útok na Sýrii řekl, že americká vojska odejdou ze Sýrie. Zároveň ale Trump kritizoval Obamu za jeho váhavé jednání v případě syrské krize a rozhodl se zaujmout tvrdší pozici v těch případech, kdy Asad údajně překročí „rudou linii“. Učinil  jak v  dubnu 2017, tak opět v dubnu tento rok.

Za obě tyto akce Goldenberg Trumpa chválí. „Byl to omezený úder, s omezenými riziky, určený k dosažení jasného a omezeného cíle – odrazení Asada (od) použití chemických zbraní,“ tvrdí s tím, že jako takový splnil svůj účel.

Goldenberg však nemůže podporovat to, o čem se nyní mluví a co by v případě pokračujících chemických útoků mohlo získat zelenou – a sice mnohem širší a dlouhodobější ostřelování vícero továren Asadova režimu. Podle Goldenberga by taková taktika výrazně navyšovala možnost nepředvídaného a neúmyslného zabití ruských vojáků, což by mohlo vyvolat ze strany Ruska odvetnou akci, potencionálně kulminující do války. Takový přístup nemá žádný smysl, pokud by na stole byl komplexní, propracovaný, širší strategický plán – a ten se nezdá, že by existoval, domnívá se Goldenberg.

Argument pro dlouhodobější a nákladnější válečnou operaci zní, že páteční útok Asada nezastaví od používání chemických zbraní a proto je třeba mu důkladně ukázat, že toto je skutečně rudá linie. Podle Goldenberga je to ale mylná hypotéza. Asad při likvidaci opozice se spoléhá jen minimálně na chemické útoky, spíše využívá bomby, dělostřelbu a letadlové údery. Západ přitom se většinou díval stranou. V případě chemických zbraní Západ ukázal své intence, Rusko dohlédne, aby si začal Asad dávat pozor, není proto třeba kvůli nim riskovat válku, tvrdí Goldenberg.

Podle některých hlasů USA musely zaútočit, aby Donald Trump neztratil svoji tvář a neukázal se v očích Asada a Ruska slabý tím, že v jednu chvíli hrozí „ohněm a hněvem“, pokud Asad nepřestane používat chemické útoky a v následující se rozhodne neudělat nic. Podle Goldenberga však, pokud USA usilují o důvěryhodnost v očích svých spojenců i nepřátel, by neměly pod Trumpem zpochybňovat NATO či odejít z Pařížské dohody a v neposlední řadě- dodává poněkud žertovně Goldenberg – neměly vůbec zvolit Trumpa jako amerického prezidenta.

Podle Goldenberga by USA mohly přistoupit k větší vojenské akci jen za předpokladu, že to poslouží jako páka na vyjednání podmínek pro stabilizaci země a k zamezení opětovného růstu IS, využívajícího bezpečnostního vakua v zemi. Taková akce by ale musela být autorizována kongresovým zákonem AUMF (Authorization for Use of Military Force).

Skutečnost je však taková, že pokud mělo k větší vojenské akci dojít, mělo se tak stát ještě před zapojením Ruska v roce 2015. Nynější vojenské možnosti by s největší pravděpodobností jen prodloužily utrpení syrského lidu. Je smutnou realitou Sýrie, že Asad a jeho spojenci Rusko a Írán syrskou občanskou válku vyhráli, smutní Goldenberg.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Sýrie Donald Trump Bašár Asad

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy