Zapeklitý problém jménem Idlib: proč tolik znepokojuje všechny zúčastněné strany?

Idlíb - Syrská provincie Idlíb představuje zapeklitý problém pro všechny zúčastněné strany syrského konfliktu. Syrský prezident bez jejího získání se nemůže vyhlásit vítězem sedmileté občanské války, zde usazení rebelové se mu však nehodlají vzdát bez boje. Proč je ale poslední významná bašta odpůrců režimu ve skutečnosti takovým problémem, že motá hlavy představitelům Ruska, USA i Turecka?

Po sedmi letech se za významné pomoci Ruska a Íránu podařilo syrským vládním jednotkám získat postupně moc nad většinou země. Zůstávají ale tři enklávy, které okupují cizí síly, nepřátelské Asadovi. Ta severovýchodní je držená americkými vojáky. Jihovýchodní je v držení Izraelců. Asad ani jeho spojenci si netroufají se pokusit tyto síly vystrnadit. Uvědomují si, že to by je mohlo zatáhnout do mnohem horšího konfliktu než je syrská válka.

V případě poslední, severozápadní enklávy, Asad s Ruskem mají volnější pole působnosti. V Idlíbu jsou soustředěny syrské síly napojené na al-Káidu, jmenovitě nechvalně proslulý Tahrír al-Šám (HTS), dříve známý jako Fronta al-Nusrá. Jeho součástí je i Tanzim Hurras al-Din sestávající především z tvrdých bojovníků z oblasti Centrální Asie a Čečenska.

Ruský prezident Vladimir Putin při vstupu do syrské občanské války odůvodňoval ruské vojenské operace nutností bojovat s fundamentalistickými bojovníky, kteří do Sýrie přišli bojovat z Ruska a dalších ruskojazyčných zemích. Islamisté z Centrální Asie a Čečenska spadají pod škatulku teroristů, jejichž potencionální návrat představuje ohrožení Ruska. Nepřekvapí proto, že Putin rámcuje ruskou vojenskou ofenzívu proti Idlíbu jako součást boje s terorismem.

Odlišné zájmy

USA a další západní státy však tento narativ nepřijímají a varují Rusko před učiněním finálního kroku. Argumentují tím, že by se jednalo o nepřípustný masakr civilního obyvatelstva. OSN varovala před humanitární katastrofou, která povede k vyhnání až 2,5 miliónů lidí směrem k tureckým hranicím.

Obraz prchajících lidí do již tak přeplněného a s migrační krizí se potýkajícího Turecka velmi znepokojuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Pokouší se umluvit Rusko a Írán, aby se s rebelskými silami dohodly mírově, to však obě země odmítají. Turecko se též obrací na rebelské síly, avšak se stejným úspěchem.

Turecké snahy selhávají, protože HTS nemá žádný zájem se dohodnout s nenáviděným Asadem a počítá jen s dvěma možnostmi: setrvání v Idlíbu nebo smrt. HTS navíc vyhrožuje Turecku, že pokud jej vydá Syrské svobodné armádě, přesune své bojovníky do jeho měst a uspořádá tam teroristické útoky, upozorňuje server Asia Times. Vzhledem k tomu, že by fundamentalisté tak mohli učinit během několika málo hodin, není to planá hrozba.

Zpravodajský web The New Arab uvádí, že Turecko dodává zbraně Syrské svobodné armádě a podílelo se na vytvoření Národní fronty pro osvobození Sýrie, rebelské bojové jednotky sestávající především z jednotek Syrské svobodné armády. Turecko se intenzivně snaží oddělit tyto síly od fundamentalistů a nedávat důvody Rusku k zaútočení na provincii. Zároveň se pokouší do těchto jednotek přitáhnout některé členy HTS a tím teroristické organizace oslabit.

Potýká se přitom však se značným problémem. HTS je jednou z nejkvalifikovanějších bojových sil v oblasti a ostatní vojenské skupiny si to dobře uvědomují. Vzhledem k tomu, že HTS se nezdráhá vládnout tvrdou rukou, se silně obávají ji „zradit.“

Turecká podpora rebelským silám v Idlíbu má nicméně za následek pozastavení plánů Ruska a Asada na dobytí provincie. Jak poukazuje The New Arab, syrské vládní jednotky dokázaly znovu dobýt mnohá území v Sýrii od rebelských jednotek, které však byly izolované a nepříliš dobře organizované. Idlíb představuje těžké sousto i bez ohledu na tureckou podporu tamním rebelům.

Všechny zúčastněné strany se tak nachází na mrtvém bodě. Rusko, Asad i Irán nehodlají odstoupit ze svých válečných plánů, protože dokud bude Idlíb v rukou Asadových nepřátel, nemohou si nárokovat vítězství v syrské válce. Proti nim stojí ale Turecko, které nemá žádný zájem na pádu Idlíbu. Rusko nechce ohrozit své křehké diplomatické vztahy, které s ním má. Finální rozhodnutí se zatím oddalují, jednou však musí zaznít.   

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

Více souvisejících

Sýrie Turecko Rusko Syrská krize

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zaútočila na Západním břehu Jordánu

Izraelské obranné síly (IDF) zahájily operaci v severní části okupovaného Západního břehu Jordánu, informoval ve středu mluvčí armády. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví byli ve městě Dženín zabiti dva lidé. Uvedl to server Times of Israel.

před 11 hodinami

včera

Brutální vrah a sexuální násilník strávil ve vězení z 23 let týden. Ruské úřady ho opět propustily do armády

Ruské úřady propustily do služby v armádě vraha, který se neuhlídal už poprvé, co se vrátil z ukrajinské fronty. Tentokrát strávil ve vězení sotva týden, ačkoliv za brutální vraždu a znásilnění důchodkyně dostal 23 let. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy