USA chtějí vytvořit „arabské NATO“. Mají naději na úspěch?

USA se chystají s šesti členy Rady pro spolupráci v Perském zálivu spolu s Egyptem a Jordánem vytvořit novou vojenskou alianci na Blízkém východě. V médiích se o ní začalo hovořit jako o arabské verzi NATO. Předchozí pokusy o podobný typ sjednocené aliance na roztříštěném Blízkém východě však selhaly a podle komentátorů se nedá čekat, že by tato na tom byla lépe.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se setkal s představiteli šesti států Rady pro spolupráci v Perském zálivu (GCC), - Kuvajtu, Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů (SAE), Bahrajnu a Ománu - Egypta a Jordánska kvůli vytvoření Blízkovýchodní strategické aliance (Middle East Strategic aliance – MESA). Jejími cíli jsou boj s terorismem a ukončení války v Sýrii, hlavní prioritou je nicméně zastavení „íránské zhoubné aktivity.“

MESA by měla mít k dispozici vojenský rozpočet ve výši více než 141 miliard dolarů a více než 300 000 vojáků, 5 000 tanků a 1 000 letadel a vrtulníků – to vše nepočítaje vojenský příspěvek USA. Nicméně, magazín The Weekend Australan upozorňuje, že MESA na rozdíl od NATO nebude zřejmě fungovat na principu NATO, kdy útok na jednoho člena je útokem na všechny.

Tato odlišnost od NATO podtrhuje základní problematičnost MESA, na jehož základě jsou analytici spíše skeptičtí ohledně jejího úspěšného fungování. Mezi členy MESA, Saúdskou Arábií a Katarem, existují významné spory. Minulý rok Saúdská Arábie ukončila s Katarem veškeré diplomatické vztahy a pokusila se jej za pomoci Spojených Arabských Emirátů, Bahrajna a Egypta mezinárodně izolovat. Saúdská Arábie své kroky odůvodňovala tím, že Katar má podporovat teroristy, nelíbilo se jí též údajné sbližování s Íránem.

Katar přitom představuje důležitého vojenského partnera USA neboť hostí jednu z nejdůležitějších leteckých základen USA na Blízkém východě. Ačkoliv americký prezident Trump se připojil ke kritice Kataru ze strany Saúdské Arábie, USA celý spor nahlížely s obavami a vyzývaly k jeho rychlému vyřešení neboť ohrožuje vojenskou spolupráci GCC.

Roztržka mezi členy GCC jen doložila dlouhodobou nefunkčnost této organizace na bezpečnostním poli Blízkého východu. Podle Yezida Sayegha, výzkumníka z Carnegie Middle East Center, GCC není schopno se dohodnout na společných obranných schopnostech a Saúdská Arábie nedokáže ani koordinovat své vojenské akce s SAE v Jemenu, kde vede válku. Zapojení USA v MESA se nezdá, že by bylo dostatečnou zárukou řešení tohoto fundamentálního problému.

Hrozba íránského rozšiřování vlivu na Blízkém východě navíc není všemi členy GCC i MESA přijímána jednoznačně, což podkopová strategické cíle MESA od jejího počátku. Zatímco pro Saúdskou Arábii a SAE představuje Írán smrtelného nepřítele, Omán a Kuvajt s ním mají historicky poměrně dobré, mírumilovné vztahy, poukazuje server Defense News.

Kdo stojí za MESA

Podle tureckého televizního kanálu TRT World plány na utvoření „arabského NATO“ souzní s Trumpovými výroky, že král saúdské Arábie by bez vojenské pomoci USA „nevydržel ani dva týdny.“ Trump je se Saúdskou Arábií na jedné lodi, co se týče vnímání Íránu jako hlavní blízkovýchodní hrozby. Toto stanovisko podporuje i v Trumpově administrativě vlivný Izrael.

TRT World naznačuje, že Izrael může mít na vytvoření MESA vlastní zájem. Ačkoliv jej státy GCC neuznávají, v duchu „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“ jsou s ním ochotny spolupracovat a respektovat jej do té doby, dokud budou mít v Íránu společného hlavního protivníka. Platí to především pro Saúdskou Arábii, která v poslední době vykázala určitou ochotu slevit z vyhroceného arabského protiizraelismu a dokonce uznat právo Izraele na existenci. V tomto duchu se vyjádřil saúdský ministr obrany, korunní princ Mohamed bin Salmán. Podobně se vyjádřil i Bahrajn.

USA i Izraeli se hodí, že mohou podporovat v arabských státech ideu Íránu jako hlavního nebezpečí na Blízkém východě. Podle Arabského Indexu většina států regionu považuje za hlavní nebezpečí je. Jen v Saúdské Arábii a Kuvajtu je to Írán.   

Související

Mekka je město s cca 2 miliony obyvateli v západní části Saúdské Arábie. Je hlavním městem provincie Mekka v regionu Hidžáz. Je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a je nejsvětějším městem islámu. Každým rokem putuje na pouť během hadždže (islámský měsíc dhú'l-hidždža) do Mekky tři milióny muslimů, přičemž nevěřícím je vstup do města tradičně zakázán.

Během letošní pouti do Mekky zemřelo 1301 poutníků

Saúdská Arábie v neděli oznámila, že během letošní pouti hadždž do Mekky zemřelo 1301 poutníků, z nichž 83 procent nebylo úředně registrovaných. Mnozí z těchto obětí byli starší lidé s chronickými nemocemi, uvedl server CNN.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Katar USA (Spojené státy americké) Írán

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy