V syrských věznicích se masově popravuje. Satelit odhalil děsivé věci

Syrská armáda prezidenta Bašára Asada zdvojnásobila množství poprav politických vězňů a vojenští soudci zrychlili tempo vynášení rozsudků smrti poté, co se vládě v Damašku po letech krvavého konfliktu pomalu daří opět kontrolovat téměř celou zemi. Vyplývá to ze svědectví bývalých vězňů, kterým se podařilo dostat z nechvalně známé věznice Sídnájá nedaleko syrské metropole, informoval americký list The Washington Post.

Více než dvě desítky Syřanů, které deník vyzpovídal, popsali, jak vypadá vládní kampaň, jejímž cílem je "vyčistit" řady politických vězňů. Odsouzení jsou podle nich do věznice Sídnájá sváženi i z jiných zařízení, a poté bývají brzy ráno popravováni.

Cely v Sídnájá byly kdysi přeplněné, bylo v nich drženo 10.000 až 20.000 vězňů. Nyní se počet zadržovaných právě kvůli popravám výrazně snížil a nejméně jedna část věznice je dokonce téměř prázdná, uvedli bývalí vězni, kteří z obavy o svou bezpečnost nechtěli zveřejnit svá jména. Některým z nich se podařilo z vězení dostat díky tomu, že za ně jejich příbuzní zaplatili desítky tisíc dolarů.

Prisoners in #Sednaya were indiscriminately tortured & starved.Some ate chunks of concrete ceiling, in desperation.- Before/After pics: pic.twitter.com/5pbXYx5Fgn

— Charles Lister (@Charles_Lister) 7. února 2017

Podle dvou bývalých vězňů, kteří prošli procesem před polním soudem v Damašku, který se nachází na velitelství vojenské policie, za poslední rok přibylo rozsudků smrti. Oba muži stanuli před vojenským soudem dvakrát - jednou dříve během války a podruhé letos, a proto mohli porovnat, jak tyto soudy fungují. "Během mé druhé návštěvy neexistovala žádná shovívavost," uvedl jeden z mužů. "Téměř všichni, kdo byli v místnosti, byli odsouzeni k smrti. Rozsudky četli nahlas," dodal.

Mnozí z odsouzených podle něj zemřou ještě před vykonáním nejvyššího trestu, ať již na podvýživu, zanedbání lékařské péče či fyzické týrání, často po psychickém zhroucení.

Na žádost o vyjádření k tomuto článku syrská vláda nereagovala, poznamenal americký list. Zároveň dodal, že kabinet prezidenta Bašára Asada nikdy nepřiznal, že by docházelo k popravám vězňů, a rovněž nezveřejnil žádné údaje o množství takto usmrcených osob. Žádné nezávislé údaje nejsou k dispozici.

Is this a joke @StateDept? Even before 27 Aug '13 these "vents" were present. See included Terraserver footage (03 april '13) #Sednaya pic.twitter.com/0dsUr2Z0BU

— Ian Grant (@Gjoene) 15. května 2017

Satelitní záběry věznice Sídnájá z března letošního roku ukazují desítky tmavých objektů, které by podle odborníků mohly být lidskými těly. "Na snímcích z 1. a 4. března jsou tmavé podlouhlé objekty, které jsou si podobné. Každý měří přibližně pět až šest stop (1,52 ař 1,83 metru)," uvedl jeden z expertů Isaac Baker. "Analýzy či jiné údaje nejsou k dispozici, tyto snímky ale dohromady s očitými svědectvími svědčí o masových popravách v tomto zařízení," dodal.

Po sedmi letech války zůstává neznámý osud více než 100.000 zadržených Syřanů. Podle OSN a lidskoprávních organizací jsou jich tisíce, jestli ne desetitisíce, pravděpodobně mrtvých. Je známo, že zadržování a zabíjení vězňů měly na svědomí všechny strany konfliktu, nicméně monitorovací organizace Syrská síť pro lidská práva (SNHR) odhaduje, že až 90 procent z nich bylo drženo v síti vládních věznic.

List The Washington Post vyzpovídal 27 bývalých vězňů, kteří byli nedávno propuštěni z věznice Sídnájá. Většina z nich nyní žije v Turecku, ale rovněž i v Sýrii, Libanonu, Iráku či Německu.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie mučení vězňů Věznice Bašár Asad

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy