Asad se vrací mezi arabské lídry? LAS znovu přijme Sýrii, vyloučena byla v roce 2011

Státy Perského zálivu podnikají kroky ke znovupřijetí Sýrie do Ligy arabských států (LAS) osm let po jejím vyloučení v důsledku brutálního potlačení prodemokratických protestů proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Napsal to dnes britský list The Guardian, podle kterého by se znovupřijetí Sýrie mohlo uskutečnit už v nadcházejícím roce.

Je pravděpodobné, že Asad bude někdy v průběhu příštího roku opět přizván mezi arabské lídry, napsal The Guardian s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj. Pokud se tak opravdu stane, bude to podle listu znamenat definitivní konec nadějí arabského jara a Asad usedne vedle dalších autokratů Blízkého východu, jakými jsou například korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán či egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Sýrie byla vyloučena z LAS v roce 2011 kvůli násilným zákrokům proti disentu. Asadovy odpůrce se ale umlčet nepodařilo a brutalita přerostla v občanskou válku.

V současné chvíli lze ale pozorovat zlepšení vztahů mezi syrskou vládou a dalšími státy v regionu. Súdánský prezident Umar Bašír se tento měsíc stal prvním lídrem zemí LAS, který navštívil Sýrii. Krok analytici zároveň interpretovali jako přátelské gesto Saúdské Arábie, která v uplynulých letech upevňovala své vztahy se Súdánem. Syrská státní média o setkání Asada s Bašírem informovala s titulkem: "Přijedou i další".

Mezi členskými zeměmi LAS roste shoda ohledně znovupřijetí Sýrie, uvedly nejmenované zdroje, podle kterých Spojené státy zároveň vyvíjejí tlak na Saúdskou Arábii a Egypt, aby v LAS nevyvolaly hlasování o znovupřijetí Damašku.

Kladný postoj k návratu Sýrie do LAS se objevuje navzdory blízkým vztahům syrské vlády a Íránu, který ve válce stojí na straně režimu v Damašku a který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie.

Pro Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty (SAE) je obnovení vztahů se Sýrií součástí strategie, jejímž cílem je vymanit Damašek z íránské sféry vlivu. Státy Perského zálivu také mohou v rámci tohoto úsilí nabídnout Sýrii peníze na poválečnou rekonstrukci a normalizaci obchodních vztahů, píše The Guardian.

K poválečné rekonstrukci Sýrie je podle syrských i zahraničních odhadů zapotřebí 400 miliard dolarů. OSN ale odmítá poslat jakoukoliv částku, dokud se Asad nezapojí do mírových rozhovorů pod záštitou OSN.

Celou potřebnou částku Sýrie zřejmě nikdy nezíská, a části země tak zřejmě zůstanou v troskách, Rijád si ale může sáhnout podstatně hlouběji do kapsy než Moskva a Teherán. Veškeré peníze na pomoc Sýrii podle zdroje britského listu hodlají státy Perského zálivu věnovat oblastem, které v průběhu války zůstaly věrné Asadovi.

Související

Více souvisejících

Liga arabských států (LAS) Sýrie Bašár Asad Syrská krize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy