Vítězové a poražení Blízkého východu: Kdo zářil a kdo na něj nebude vzpomínat nejlíp?

Blízký východ je místem ostrých mocenských hrátek. Kromě místních hráčů na nich participující i mocnosti odjinud. Rok 2018 potvrdil sílící přítomnost Ruska a stagnující roli USA v regionu, byl nebývale tvrdým pro Saúdskou Arábii a naopak se zahraničně-politického hlediska nebývale úrodným pro Turecko. Za pravého vítěze lze nicméně označit přehlíženého kandidáta.

Hlavním poraženým v roce 2018 byla nepochybně Saúdská Arábie. Zatímco v předchozích letech se zdálo, že mladému ambicióznímu korunnímu princi Mohammedovi bin Sálmanovi (MBS) vyjde, na co sáhne, tento rok došlo k jedné největších krizí, které ropné království za poslední dobu zažilo. Vražda kritika režimu novináře Džamála Chášukdžího vyvolala celosvětové pobouření, které se promítlo do slabé účasti v „Davosu v poušti“ i do omezení dodávek zbraní ze strany některých evropských států v čele s Německem, nemluvně o ráně na pověsti mírumilovného reformátora, kterou MBS se snažil ohromit svět.  

Saúdům se též nedaří vyhrát válku v Jemenu, označovanou za největší humanitární katastrofu dneška. Tento „saúdský Vietnam“ spolu s kauzou vraždy Chášukdžího jsou natolik vážnými záležitostmi, že i v řadách nejbližších spojenců Saúdské Arábie na Západě, ve Velké  Británii a dokonce i v USA, se začínají ozývat hlasy požadující potrestání ropného království a zanechání pomoci na nezbytné minimum.

Saúdská Arábie má nicméně velkého spojence v osobě amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho nejbližších spolupracovníků, jmenovitě jeho zetě a poradce Jareda Kushnera který navázal s MBS velmi přátelské vztahy. Prostřednictvím Trumpa Saúdská Arábie dokázala uskutečnit signifikantní úder na jejího největšího konkurenta na Blízkém východě, Írán, když Trump odstoupil od nukleární dohody a obnovil hospodářské sankce proti Íránu.

Celkově však Saúdská Arábie a i USA boj s Íránem na Blízkém východě prohrávají. Írán posiluje svůj vliv v Iráku, kde jimi podporovaní šiíté tvoří druhou nejsilnější frakci v parlamentu a jím podporované milice jsou samotnou silou. Ještě více to platí pro Sýrii, kterou Írán přetavil v základnu pro své útoky proti Izraeli. Byli to jimi podporované pozemní síly, které pomohly udržet Bašára Al-Asada u moci a v podstatě stvrdily jeho vítězství ve vleklé syrské válce.

Hlavní vítězové

Nicméně, Írán svými aktivity začíná poněkud iritovat jednoho z hlavních vítězů na Blízkém východě – Rusko. To postupně zcela nahrazuje USA v jejich pozici hlavního zahraničního aktéra na Blízkém východě. Setkání německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Istanbulu (za účasti tureckého prezidenta Recepa Tayyipe Erdogana) ukázalo, že evropští vysocí státníci berou zcela vážně fakt, že bez ruské účasti se syrská krize vyřešit nedá.

Rusko nespoléhá pouze na jedno želízko v ohni a chce být významnou silou v regionu i po ukončení syrské války. V Sýrii se pokouší snížit vliv Íránu a vystupuje – ne vždy zcela přesvědčivě – jako mediátor mezi Írán a Izraelem. Ohledně vraždy Chášukdžího strategicky mlčelo a poslalo jednu z největších delegací na ropným královstvím pořádanou konferenci, skald sílících vazeb mezi Ruskem a Saúdskou Arábií. Rusko je už zcela nezpochybnitelnou silou v regionu a sílu a úspěšnost ostatních aktérů lze soudit zcela podle toho, zda-li dokáží proti němu stát a donutit jej i k ústupkům.

Takovou mocností je Izrael. Ačkoliv Rusko má v Sýrii hlavní základnu, neobává se mu vyhrožovat, že zlikviduje Asada, pokud budou íránské aktivity v zemi pokračovat a dovoluje si ve výsostně ruském území napadat syrské vojenské továrny. Diplomatická roztržka mezi Ruskem a Izraelem, kterou se samotný Putin snažil hasit, odhalila, že Izrael je silou, kterou  Rusko musí respektovat. Nelze též nezmínit silný vliv Izraele na Trumpovu administrativu a v Trumpových rozhodnutích trestat Írán nelze nevidět jeho ruku.

Druhým aktérem, který dokázal stát proti Rusku, je Turecko. Izraelský deník Haaretz jej dokonce označil za vítěze roku 2018 na Blízkém východě. Turecký vliv zabránil Asadovi a Putinovi, aby neprovedli masivní vojenský útok proti městu Idlib, poslední pevnosti povstalců v Sýrii. Samo však vede vojenské operace proti Kurdům severu Sýrie za tichého nesouhlasu mezinárodní komunity v čele s USA, která je podporovala v jejich boji proti IS.

Je to též turecké vyšetřování, které pomohlo z vraždy Chášukdžího uskutečnit mezinárodní kauzu. Erdogan jej využívá k tlaku na Saúdskou Arábii a oslabení jejího postavení a pověsti v regionu. Nicméně, Erdogan nutně potřebuje úspěchy na zahraničně-politickém poli, aby odklonil pozornost od velmi slabé kondice, kterou vykazuje současná turecká ekonomika.

Pokud by se úspěch na Blízkém východě měřil dle ekonomických ukazatelů, pak lze za největšího vítěze v roce 2018 prohlásit Katar, jak to činí Haaretz. Malé ropné království loni čelilo mezinárodní blokádě iniciované Saúdskou Arábií. Nedobrovolná izolace jej však nezlomila naopak Katar dokázal ještě posílit svůj ekonomický růst a mezinárodní vztahy. Dokladem jeho sebedůvěry je jeho rozhodnutí opustit Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na začátku ledna příštího roku. Současné saúdské potíže jsou pro Katar nepochybně sladkým zadostiučiněním a proto jej lze vyhlásit za vítěze roku 2018.   

Související

Mekka je město s cca 2 miliony obyvateli v západní části Saúdské Arábie. Je hlavním městem provincie Mekka v regionu Hidžáz. Je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a je nejsvětějším městem islámu. Každým rokem putuje na pouť během hadždže (islámský měsíc dhú'l-hidždža) do Mekky tři milióny muslimů, přičemž nevěřícím je vstup do města tradičně zakázán.

Během letošní pouti do Mekky zemřelo 1301 poutníků

Saúdská Arábie v neděli oznámila, že během letošní pouti hadždž do Mekky zemřelo 1301 poutníků, z nichž 83 procent nebylo úředně registrovaných. Mnozí z těchto obětí byli starší lidé s chronickými nemocemi, uvedl server CNN.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Rusko Izrael Turecko Katar

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy