Tisíce uprchlíků v ohrožení: Libanon se potýká s deštěm a sněhem, problémy má i Izrael

Libanon a Izrael se potýkají se silným sněžením a deštěm, které s sebou přinesla bouře Norma. V Libanonu záplavy ohrožují tisíce syrských uprchlíků v místních táborech, v Izraeli zavřeli kvůli přívalům vody některé ulice v Haifě a pro návštěvníky se uzavřelo i okolí hory Hermon, kde napadlo až 70 centimetrů sněhu.

Sníh pokryl stany uprchlíků v libanonském údolí Bikáa a kvůli sněhu je zavřená dálnice mezi Damaškem a Bejrútem. Ministerstvo školství nechalo zavřené školy dnes i ve středu.

I mean you know, as far as meteorologists are concerned, snow crowns Lebanon's Bekaa Valley since the dawn of history! But hey, again in 2019, the snow makes a sudden comeback trapping thousands of people in minus temperature without proper infrastructure pic.twitter.com/uFXKvblokA

— Salim Salamah سليم (@Salim_SYR) 8. ledna 2019

V Libanonu žije na 1,5 milionu syrských uprchlíků. Velká část jich je v neoficiálních táborech, zejména v údolí Bikáa u hranice se Sýrií. Mluvčí libanonské sekce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Lisa abú Chálidová řekla, že voda ohrožuje 66 těchto táborů a 15 je už zcela zatopeno. Evakuováno bylo na 300 lidí. OSN zasáhla preventivně a rozdala lidem pokrývky i matrace, zatím odnikud není hlášeno úmrtí.

"Jsme ode všeho odříznuti, stan se zhroutil, obracíme se k bohu," citovala AFP jednoho uprchlíka z tábora poblíž Arsálu na severovýchodě Libanonu. "Napadl metr sněhu, zničeny jsou tři čtvrtiny stanů. Je to katastrofa. Není jídlo, není chleba, silnice je od včerejška zavřená," sdělil jiný uprchlík. Loni v lednu kvůli chladu zemřelo v libanonských horách 17 syrských běženců, v roce 2015 podlehli podchlazení dva.

Heavy snow in... Israel. The country's only ski area Mt Hermon was closed when a 35cm snowfall blocked access roads, more snow forecast tomorrow. pic.twitter.com/GUhPixnmUB

— Snow Forecast.com (@SnowForecast) 8. ledna 2019

Norma začala v sobotu a vrcholit by měla dnes večer. V Izraeli se špatné počasí čeká až do pátku. Zasáhlo hlavně centrální a severní část země. V Kirjat Harošeti nedaleko Haify jsou uzavřeny silnice, zaplavené vodou z řeky Kišon. Hora Hermon bude uzavřená i ve středu. Na jejím úpatí je 70 centimetrů sněhu a stále sněží. Deštěm je nejvíce postiženo město Maalot, kde od soboty napršelo 120 milimetrů vody. Hodně prší také v Tel Avivu nebo Netanji, ale situace tam není tak dramatická jako na severu.

Tiberiadské jezero se potýká v důsledku předchozího pětiletého sucha stále s nedostatkem vody. Jeho hladina se sice nyní zvedla o téměř devět centimetrů, avšak je pořád 1,35 metru pod kritickou hranicí. Aby se jezero naplnilo, musela by voda vystoupat o 5,5 metru. Chladné počasí a sněžení má trvat až do středečního večera, do normálu by se srážky i teplota měly vrátit v pátek.

Související

Více souvisejících

libanon Izrael Počasí sníh Sněžení

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 29 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy