Bičování a znásilňování? V Saúdské Arábii mučí aktivistky, tvrdí Amnesty International

Aktivistky bojující za ženská práva jsou údajně mučeny v tajných saúdských věznicích. Podle zprávy lidskoprávní organizace byly ženy vystaveny waterboardingu, bičování, elektrickým šokům a sexuálnímu násilí. Zadržovány jsou bez oficiálního obvinění.

Ženy byly zadrženy v květnu minulého roku. Podle organizace Amnesty International jsou mezi nimi i známé aktivistky jako Loujain al-Hathloul nebo Aziza al-Youssef, které se podílely na kampani za práva žen řídit automobily a proti dalším rigidním praktikám konzervativního režimu.

Přestože proti nim nebyla vznesena žádná obvinění, jsou od té doby saúdskými úřady zadržovány. Podle deníku Independent většina žen nemá ani žádného právního zástupce. Británie postupně zvyšuje nátlak na ropné království. Panel poslanců poslal mimo jiné oficiální žádost saúdskému velvyslanci, v němž požaduje poskytnutí svědecké výpovědi deseti aktivistek.

Pokud jim nebude vyhověno do 29. ledna, oficiálně zveřejní zprávu Amnesty International, která detailně dokumentuje všechna obvinění vůči saúdským úřadům. Království však opakovaně jakékoliv zprávy o špatném zacházení odmítá.

„Jsme velice znepokojeni životními podmínkami těchto aktivistek, které jsou zadržovány více jak devět měsíců jednoduše proto, že se postavily na obranu lidských práv,“ cituje The Independent Lynn Maalouf, ředitelku blízkovýchodní sekce Amnesty International.

Organizace získala informace o mučení žen částečně již v listopadu minulého roku. Další detaily o podmínkách zadržovaných jsou však nové. Ze zpráv vyplývá, že jsou ženy mučeny elektrickým proudem nebo bičovány tak, že nemohou chodit. Další obvinění zmiňují používání praktiky známé jako waterboarding nebo sexuální násilí.

„Úřady v Saúdské Arábii opakovaně prokázaly, že nechtějí bránit mučení zadržených, ani nechat nezávisle vyšetřit tato obvinění. Proto vyzýváme Saúdskou Arábii, aby umožnila nezávislým organizacím okamžitý a neomezený přístup k zadrženým aktivistkám,“ dodala Lynn Maalouf.

Lidskoprávní organizace zároveň vyzvala britskou vládu, aby se zasadila o propuštění žen. Skupina poslanců mezitím pohrozila, že zveřejní její zprávu, pokud nebude ze strany Rijádu žádosti vyhověno.

Související

Světová zdravotnická organizace (WHO)

Amnesty: Trestání obyvatel Gazy je válečný zločin. OSN shání pro Gazu 300 milionů, WHO lékařskou pomoc

Stále více světových organizací bije na poplach kvůli podmínkám, v nichž se ocitají obyvatelé Pásma Gazy sužovaní již šestý den izraelským bombardováním. Lidskoprávní organizace Amnesty International v pátek vyzvala Izrael, aby okamžitě zrušil blokádu Gazy, a prohlásila, že kolektivní trest civilistů za teroristická zvěrstva Hamásu se rovná válečnému zločinu.
Ilustrační fotografie.

Část Čechů si stále myslí, že za znásilnění někdy může i oběť

Nejméně dvě pětiny lidí soudí, že za znásilnění mohou nést spoluzodpovědnost oběti tohoto trestného činu, například kvůli koketnímu chování, opilosti nebo vyzývavému oblečení. Podíl obyvatel s takovým názorem klesá, ještě před sedmi lety jich byly více než tři pětiny. Vyplývá to z průzkumu, který dnes ve Sněmovně představila Irena Hůlová z organizace Amnesty International (AI). Podle ní je ale i nynější podíl stále vysoký.

Více souvisejících

amnesty international lidská práva Saúdská Arábie mučení vězňů

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy