Kdysi ovládal území o rozloze Británie. Teď IS zbyly jen dvě malá města

Islámský stát na svém vrcholu vládl obrovskému území o velikosti Británie. Nyní mu zbývá jen pár malých měst na hranicích Sýrie s Irákem, odhaluje list The Washington Post. To však neznamená, že by byl méně nebezpečným.

Města Marashida a Baghuz Fawqani. To je vše, co zbylo z území IS rozkládajícího se napříč Irákem a Sýrií a zahrnujícího významná a početná města Mosul, Aleppo či Rakka. IS byl vyhnán z Iráku i z většiny Sýrie a je v těchto městech, na jihu Sýrie u břehu Eufratu v blízkosti irácká hranice, se nachází jeho zbytky.

Velitelé arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF) tvrdí, že dobijí města do konce měsíce. „Jsem přesvědčen, že během příštího měsíce oficiálně oznámíme konec vojenské existence samozvaného chalífátu,“ sdělil v pátek francouzské zpravodajské agentuře AFP Mazlum Kobani, velitel SDF. 

Boj však nebude snadný. V městech jsou usazeni především zahraniční bojovníci IS, zakalení válkou a proslulí svým fanatismem. Doposud se nevzdali a jsou ochotni bojovat do hořkého konce.

The Washington Post upozorňuje, že jedním z podstatným důvodů jejich neochoty se vzdát je skutečnost, že na rozdíl od místních bojovníků se nemohou ztratit mezi místním obyvatelstvem. To navíc pomáhá SDF s jejich odhalováním.

Podle Zana Amediho, mluvčího kurdské milice YPG, největší vojenské složky SDF, města ukrývají významné zbývající vrchní postavy IS včetně „známých teroristů“. Nicméně, vůdce IS Abú Bakr Bagdádí prý mezi nimi není. Amedi tvrdí, že by byl „stupidní“ kdyby ve vesnicích zůstal.

Rusové v červnu 2017 oznámili, že vůdce IS byl zabit při náletu u Rakky. Později přiznali, že zprávu ještě prověřují. Podle USA stále žije. Irácký vládní list s odvoláním na šéfa ředitele oddělení tajných služeb ministerstva vnitra v únoru minulého roku přinesl zprávu, že Bagdádí žije, ale je zraněný a nemůže se pohybovat bez pomoci.

Konec IS?

Ačkoliv poražení zbytku IS v syrským vesnicích bude znamením konce geografické nadvlády IS, nebude koncem organizace, přiznávají američtí velitelé. Podle nich je zřejmé, že IS se vrátil ke kořenům a opětovně působí jako pohyblivá, povstalecká skupina, jak tomu bylo kdysi v Iráku předtím, než získal území.

Propagandistická mašinérie IS se zdá též stále fungovat a IS stále dokáže přitáhnout stoupence. O jeho efektivitě a nebezpečnosti svědčí skutečnost, že vůbec nejhorší dosavadní útok na americké vojáky z 17. ledna ve městě Manbídž, který spáchal sebevražedný atentátník IS a který stál život čtyři americké vojáky.

Stalo se tak měsíc poté, co americký prezident Donald Trump oznámil stažení amerických vojsk ze Sýrie s tím, že jejich hlavní úkol – porážka IS- už byl splněn a není třeba, aby se v zemi stále drželi. Podle kritiků včetně prominentních příznivců prezidenta však je takové rozhodnutí unáhlené a americká vojska by měla v oblasti zůstat, dokud nebude jasné, že IS je nadobro zničen.

Otázka stažení amerických vojsk má ještě další rovinu. Jejich přítomnost chrání kurdské síly před údery Turecka, které považuje YPG za teroristickou skupinu. Podle analytiků se stali američtí vojáci ve městě Manbídž cíly útoku proto, že museli nahradit hlídky organizované kurdskými milicemi. Manbídž je totiž pod vedením Turecka, které by jejich přítomnost nesneslo.

Analytici též upozorňují na to, že rozmíšky mezi Turky a Kurdy jen přispějí k tomu, že IS využije situace k opětovnému vzestupu. Američané intenzivně jednají s Turky na vytvoření jistých bezpečnostních zón chránících Kurdy, zatím však nedošlo k žádné dohodě uspokojivé pro obě strany.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Sýrie YPG USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy