V Sýrii nalezen hromadný hrob. Jsou v něm jezídové, IS jim uřezával hlavy

Arabsko-kurdská koalice (SDF) bojující na východě Sýrie proti zbylým členům takzvaného Islámského státu (IS) dnes ohlásila nález hromadného hrobu. Je v něm několik desítek těl a SDF se domnívá, že jde o příslušníky irácké komunity jezídů. Totožnost mrtvých se ale ještě ověřuje. Uvedla to agentura Reuters.

Zástupce SDF Adnán Afrín oznámil, že většina mrtvých jsou ženy. "Byly povražděny," řekl. Vrazi podle něj mnoha obětem uřízli hlavu. Hrob byl nalezen v oblasti Baghúzu, kam se stáhli poslední bojovníci IS a odkud se SDF snaží evakuovat civilisty. Baghúz leží blízko irácké hranice.

Samozvaný Islámský stát, který od roku 2014 obsazoval sever Iráku a Sýrie, jezídy bral do zajetí a ženy v mnoha případech zotročil. Hrob se nachází na území, které už SDF vybojovala.

Iraqi security forces unearth #MassGrave in #Nineveh Province containing 23 bodies of #Yezidi victims of #Daesh. #EnforcedDisappearances #Missing #Disappeared @lalishduhok https://t.co/1H8J7viHcJ pic.twitter.com/OXDbEHio6W

— ICMP (@TheICMP) 26. února 2019

OSN tažení IS proti jezídům označila za genocidu. Na 3000 příslušníků této komunity bylo vyvražděno, další tisíce uprchly. Jejich domovem byla oblast Sindžáru na severu Iráku. V náboženství jezídů se mísí řada vlivů - od islámu, přes křesťanství až po zoroastrismus. Příslušníci IS je považují za uctívače ďábla.

SDF se připravuje na rozhodující úder proti posledním bojovníkům IS, ale nejdříve chce z Baghúzu evakuovat civilisty. Podle dnešního oznámení se z území ovládaného IS podařilo osvobodit 24 zajatých členů SDF.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Kurdové Jezídové Sýrie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy