Arabky chtějí méně dětí. Podporují je to v tom i arabští mužové

V evropském prostoru jsou muslimky a obecně ženy z Blízkého východu vnímány jako jakési „továrny na děti“. Tato představa je založena na poměrně negativním hodnocení arabských, primárně muslimských žen jako svého druhu otrokyň, kterým je v tradičně konzervativním prostředí přisouzena role pouhých rodiček, poslušných svého manžela. Ačkoliv tato představa platí pro některé segmenty arabské populace, podle stanice Al-Džazíra i arabský svět následuje trend známý z Evropy – klesající porodnost.

V letech 1975 až 1980, ženy ve všech 17 arabských národech rodily v mnohem větší míře než byl světový průměr, který byl 3, 85 dětí na ženu. Sedm arabských zemí – Alžír, Kuvajt, Libye, Omán, Saúdská Arábie, Sýrie a Jemen – měly míru porodnosti větší než 7 dětí na ženu, přičemž největší podíl dětí na ženu měl Jemen s 8,58 dětmi na ženu, poukazuje ve své studii Marcia C. Inhornová, profesorka antropologie a mezinárodních záležitostí z Yale University.

Od roku 1975 však dle Inhornové se odehrává to, co nazývá „tichou reprodukční revolucí v arabském světě“ - jak zní i název jejího článku. Označuje tím poměrně strmý pokles počtu dětí, které jsou arabské ženy ochotny porodit. „ Většina arabských rodin chce mít maximálně dvě až tři děti," sdělila Inhornová Al-Džazíře.

Dnes tak mají jen tři arabské země – Egypt, Jordánsko a Jemen – celkovou míru porodnosti vyšší jak tři děti na ženu. V devíti arabských zemích - Alžírsku, Jordánsku, Libyi, Ománu,

Kataru, Saúdské Arábii, Sýrii, Spojených arabských emirátech a Jemenu poklesla míra porodnosti o téměř čtyři děti. Např. alžírská žena v roce 1980 měla v průměru více než sedm dětí, dnes má jen dvě až tři. „Označili jsme to za tichou revoluci, protože nikdo nemluví o této změně a nebývá to uznáváno,“ uvádí Inhornová.

Podle americké badatelky to je částečně důsledek rostoucího přijímání plánovaného rodičovství a antikoncepce v arabském světě. První začal s podporou plánové porodnosti Egypt v roce 1975, který se potýkal s rozsáhlou populací (dodnes je nejpočetnější arabskou zemí) a bál se, že nekontrolovatelná porodnost by mohla způsobit chaos. Jeho příkladu hbitě následovaly dalších země, jako Maroko či Tunisko.

Nicméně, hlavní díl na klesající porodnosti měla změny pohledu na rodičovství a vztahy obecně u arabských že a mužů a ekonomické změny, kterými arabské země prochází. Podle Inhornové arabští muži dnes ve větší míře se do vztahů pouští z romantických důvodů a nikoliv proto, že by chtěli po ženě, aby jen byla rodičkou jejich dětí. Otcovství je stále u arabských mužů jedna z nejoceňovanějších rodinných rolí, nicméně arabští muži ji vnímají více jako závazek, který je nutí spíše než mít více dětí se o ně postarat a zajistit jejich dobrou, ekonomickou budoucnost např. v podpoře vzdělávání. Kvůli tomu si pořizují méně dětí.

"[Dětské] výdaje jsou tak vysoké, že musíte investovat spoustu peněz do jednoho dítěte, natož abyste měli čtyři nebo pět dětí," sdělila Al-Džazíře 20letá studentka žurnalistiky Mirjam Badrová. Podle ní to je jeden z hlavních důvodů klesající porodnosti arabských žen.

Sama Badrová chce mít děti, až dostuduje a nabude finanční nezávislosti. Na jejím příkladě tak lze vidět další důvod, proč arabské ženy mívají méně dětí. Jako jejich evropské vrstevnice jsou více nezávislé a emancipované a nevnímají ženskou úlohu jen u „plotny“ a „dětské kolíbky“.

Evropa a porodnost muslimek

Klesající počet dětí se týká i migračních komunit z arabského světa, které jsou usídleny na Západě. Médii, zvláště těmi pravicově konzervativními, však probíhají alarmující zprávy o vysoké porodnosti migrantů, což má vést k naprostému nahrazení evropské populace tou muslimskou.

Muslimské ženy mají skutečně větší porodnost v porovnání se svými evropskými vrstevnicemi. Podle odhadů výzkumné organizace Pew Research mají evropské nemuslimsky v průměru míru porodnosti 1,6 dětí na ženu, v případě evropských muslimek v Evropě je to v průměru 2,6 dětí na ženu. To je však stále příliš málo, aby muslimská minorita mohla nahradit tu evropskou.

Podle magazínu The Altantic studie např. z Indonésie ukazují, že klesající počet dětí je spojen se vzrůstající ekonomickou prosperitou. Vyšší čísla muslimských žen v Evropě tvoří chudé, náboženské ženy, které se vnímají jako především matky a strážkyně rodinného krbu (a proto ani nepracují) a které se do Evropy dostali v rámci slučování rodin. I u muslimských žen v Evropě ale platí přímá úměra mezi kariérními ambicemi, vzdělaností a sekulárností a počtem dětí.

Související

Více souvisejících

Muslimové islám arab Egypt porodnost

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy