Perský záliv se řítí do války? Útok na tankery cloumá světem. Ozvaly se Emiráty, Čína a EU

Čínské ministerstvo zahraničí dnes v reakci na čtvrteční útoky na dva tankery v Ománském zálivu uvedlo, že nikdo nechce, aby v regionu propukla válka, a vyzvalo strany konfliktu k dialogu. Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů mezitím zpochybnil důvěryhodnost šéfa íránské diplomacie. Informovala dnes agentura Reuters.

V blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se ve čtvrtek norský a japonský tanker zřejmě staly terčem útoku. Posádka obou plavidel byla zachráněna. Spojené státy z útoku obvinily Írán, podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea o tom svědčí způsob provedení a použité zbraně. Teherán odmítl, že by za incidentem, jehož okolnosti jsou stále nejasné, stál on.

"Nikdo nechce válku v Perském zálivu. To není v ničím zájmu," uvedl dnes na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Vyjádřil také naději, že spor bude vyřešen prostřednictvím dialogu, nikoliv eskalací konfliktu.

#OmanGulf Sources confirm after low-key attacks on 4 tankers off the port of Fujairah UAE, Iranian regime increases its pressure on US hitting two other tankers in Oman Gulf marking a dangerous escalation able to cause a direct clash between US and Iranian warships@IsraelMFA pic.twitter.com/GkvfW91oUn

— Unofficial ✡MOSSAD✡ (@MossadNews) 13. června 2019

Čínská diplomacie předtím citovala čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který podle ní dnes na okraj summitu v Kyrgyzstánu svému íránskému protějšku Hasanu Rúhánímu řekl, že Čína bude prosazovat rozvoj vztahů s Íránem bez ohledu na změnu mezinárodní situace. "Čína vždy pohlížela na čínsko-íránské vztahy ze strategického a dlouhodobé perspektivy," uvedl Si. O čtvrtečním incidentu se ale prezident podle Reuters nezmínil.

Čína a Írán k sobě mají blízko v oblasti energetiky a Peking proto nesouhlasí s americkými sankcemi, jejichž cílem je zabránit obchodování s íránskou ropou. Čína se ale musí chovat obezřetně, jelikož udržuje vztahy i s dalším blízkovýchodním ropným gigantem Saúdskou Arábií, rivalem Íránu.

Ministr pro zahraniční záležitosti Spojených arabských emirátů Anvar Karkáš dnes kritizoval výroky íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa o protiíránské kampani a "sabotážní diplomacii", které adresoval nejen USA a Izraeli, ale také Saúdské Arábii a SAE. "Zabránit eskalaci za současné situace vyžaduje moudré kroky, a ne plané sliby," uvedl Karkáš na adresu Zarífa.

Americká armáda dnes zveřejnila letecké záběry, které podle ní dokazují, že za útoky na tankery stál Írán. Na videu je podle USA vidět, jak íránské revoluční gardy odstraňují z boku japonské lodi nevybuchlou minu připevněnou magnetem, která by podle Washingtonu mohla přinést důkaz proti Teheránu. USA uvedly, že Írán již v minulosti minové útoky na tankery provedl. Podle společnosti, která japonský tanker vlastní, ale škody způsobily "dva letící předměty".

"Shromažďujeme další informace a situaci vyhodnocujeme," řekla mluvčí šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové. "Opakovaně jsme uváděli, že region se musí vyvarovat dalšímu vyhrocování situace, další destabilizace a dalšímu napětí, proto vyzýváme k maximální zdrženlivosti a k vyvarování se provokacím," dodala.

Německo je událostmi v Ománském zálivu hluboce znepokojeno. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová prohlásila, že Berlín prozatím nemá informace, kdo za útoky stál. Dodala, že je nutné zabránit dalšímu roztáčení eskalační spirály. "Nyní je důležité pokračovat v podrobném objasnění pozadí incidentů," řekla Demmerová s tím, že Německo je v této věci v kontaktu se všemi svými partnery.

Spojené státy z útoku obvinily Írán, který to ale odmítl. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt rovněž vidí za akcí íránskou stopu a v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC dnes prohlásil, že není důvod nevěřit americkému hodnocení.

"Provedeme vlastní nezávislé vyhodnocení, máme k tomu vlastní postupy. Nemáme ale důvod nevěřit americkému hodnocení a naším instinktem je tomu věřit, protože (Američané) jsou našimi nejbližšími spojenci," dodal.

Související

Ilustrační foto

Íránská loď se dostala do problémů, pomohl jí torpédoborec USA

Posádka amerického torpédoborce pomohla v Ománském zálivu íránské lodi, která se dostala do potíží. V prohlášení, z nějž citovala agentura AFP, to oznámila mezinárodní námořní koalice působící v tamních vodách. USA a Írán neudržují diplomatické vztahy a mezi oběma zeměmi panuje značné napětí kvůli obnoveným americkým sankcím proti Teheránu.
Ilustrační foto

Loď s drogami zabavili i Britové, na palubě jich bylo přes 130 kilogramů

Loď britského vojenského námořnictva pomohla zabavit zásilku metamfetaminu v hodnotě přes 3,3 milionu liber (přes 98 milionů Kč). Drogy převáželi pašeráci v Ománském zálivu. Loď HMS Defender z Portsmouthu na jihu Anglie podezřelé plavidlo objevila během průzkumné plavby v oblasti, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Ománský záliv Čína Írán spojené arabské emiráty Muhammad Džavad Zaríf Federica Mogherini Jeremy Hunt (britský politik)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy