Su-57 místo F-35? Turecko může po americkém embargu chtít ruské stíhačky

Bílý dům oznámil, že Turecko se nebude moci podílet na americkém programu moderních stíhaček F-35. Důvodem je pořízení ruského systému protivzdušné obrany S-400. Dle expertů Turecko je možné, že se Turecko obrátí k Rusku, aby nakoupilo jeho stíhačky. To by ale dále prohloubilo narůstající propast mezi oběma nejmocnějšími armádami NATO.

Úřad amerického prezidenta přímo neřekl, že Ankaru z programu vyloučí. Dle agentury AP se tento krok  očekává od amerického ministerstva obrany. USA už v minulosti varovaly Turecko, že stíhačky F-35 nemůžou koexistovat se zařízeními, které slouží Rusku i ke sběru výzvědných informací a proto podrží dodávku letounů Turecku.

Turecké ministerstvo zahraničí označilo v reakci krok USA za chybný a poškozující strategické vztahy obou spojenců v NATO. Turecké ministerstvo obrany v dubnu tvrdilo, že má připravené krátkodobé i dlouhodobé plány pro to, kdyby došlo k stažení dodávky F-35.

Podle profesora mezinárodních vztahů Husajna Bagciho z ankarské Blízkovýchodní technické univerzity však tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana rozhodnutí Bílého domu zřejmě zaskočilo. „Tayyip Erdogan opravdu věřil Trumpovi,“ sdělil profesor serveru Voice of America s poukazem na jejich přátelské vztahy na nedávném summitu G20 v Japonsku. „Vytvořilo to očekávání, že zabrání embargu na F-35, ale Trump se podvolil silnému domácímu tlaku.“

Turecko je jedním z největších mezinárodních odběratelů F-35. Od Američanů si objednalo 100 kusů těchto drahých letadel. Jeho dlouhodobý vojenský plán počítal s tím, že nahradí zastaralé F-16.

Pro Turecko je zpráva nepříjemná mimo jiné z toho důvodu, že tím ztratí možnost získat vojenskou výhodu nad jeho rivalem, Řeckem, s kterým vede spory o některá teritoriální území, např. o Kypr. Obě země mají k dispozici letouny F-16, Řecko by ale mohlo získat F-35, upozorňuje Voice of America.

Podle Bagciho se Turecko pravděpodobně zkusí obrátit na Čínu či Rusko, aby mu prodali jejich nejmodernější typy letounů. Rusku naznačilo, že je otevřené komukoliv prodat jeho nejmodernější letoun, Su-57.

„Tyto ruské stíhací letouny páté generace [Su-57] mají vynikající vlastnosti a ukazují příslib pro export," řekl Sergej Chemezov, šéf Rostechu, výrobce Su-57, v květnu v rozhovoru pro tureckou zpravodajskou agenturu. Pro Rostech by byl zájem Turecka velice vítaným, vzhledem k tomu, že sešlo z plánového odběrů ruských letounů ze strany Indie.

Takový krok by však dle odborníků ještě rozšířil vzrůstající napětí mezi oběma zeměmi, které mají nejmocnější armády v NATO. Podle Halduna Solmazturka, ředitele ankarského institutu Turecko 21. století by se jednalo o politické rozhodnutí, na kterém by se musela podílet turecká vláda i  parlament a veřejnost, protože by mělo stejnou váhu jako to v roce 1946, kdy se Turecko rozhodlo namísto k SSSR přidat k NATO.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko sčítá hlasy ve volbách. Erdoganův favorit ztrácí

Opozice v Turecku si zřejmě po nedělních komunálních volbách udrží kontrolu nad klíčovými velkými městy. Vyplývá to z předběžných dílčích výsledků voleb zveřejněných tureckými médii. Tábor kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana si dal za cíl ovládnout velká města jako Istanbul, Ankara, Adana či Bursa.

Více souvisejících

Turecko USA (Spojené státy americké) Rusko F-35 Joint Strike Fighter Su-57

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy