Nová vlna muslimů do Evropy? Takřka polovina arabského světa je ochotna migrovat

Britský server BBC nedávno zveřejnil statistiku o obyvatelích arabského světa. V arabských zemích je mnohem větší podíl mladé populace, což má své úskalí, upozorňuje bloger Marian Kechlibar.

Podle údajů 45% Arabů je ochotno opustit svoji zemi, kde žijí. Zajímavostí také je, že čím dál více lidí přiznává, že nejsou věřící. Zejména mezi mladými lidmi již muslimské náboženství hraje jen malou roli.

Údaje zaujaly i blogera Mariana Kechlibara, který okomentoval několik souvislostí. Podle jeho názoru je potřeba o určitých demografických záležitostech hovořit.

„Arabské společnosti jsou „mladé“, jinými slovy, v jejich demografických stromech jsou mladé věkové kategorie mohutnější než v Evropě. To znamená, že mluvíme-li o přání mladých lidí emigrovat, jako právě ve výše zmíněném článku, jde o daleko větší podíl populace, než kdyby šlo, dejme tomu, o Českou republiku,“ píše Kechlibar o specifiku arabské populační křivky.

Nicméně trend prudkého nárůstu obyvatel s přílivem výdobytku moderní civilizace a s rostoucí vzdělanosti ve zmiňovaných zemích je aktuálně podle Kechlibara 2-3 děti na ženu.   

Mladost populace podle blogera přináší specifika fungování země. „Tvoří-li „mladí“, tj. lidé v kategorii 15-30 let, třetinu veškerého obyvatelstva, jako je tomu v Egyptě, bude země fungovat či nefungovat jinak, než tvoří-li sotva šestinu (jako v ČR),“ píše bloger a připomíná tzv. teorii Youth Bulge německého sociologa Gunnar Heinsohn , v níž se tvrdí, že velké množství mladých lidí v populaci může vést k sociálním nepokojům.

„Podíváme-li se například na oficiální italskou statistiku žádostí o azyl z let 2017-2018, vidíme, že žebříčku vůbec nedominují arabské státy. Příčky vítězů obsadil Pákistán, Nigérie a Bangladéš. A vskutku, nedávný výzkum Pew Research ukazuje, že velká část Nigerijců by se chtěla vystěhovat z vlasti (45 %) a z toho zhruba 19 % by dalo přednost Evropě (a 28 % USA, kde se na ně jistě těší),“ upozorňuje bloger na celosvětový trend zájmu o migrovat z vlasti, v němž i z historického hlediska převažuje zájem stěhovat se do USA.

Související

Muslimské studentky

Arabky chtějí méně dětí. Podporují je to v tom i arabští mužové

V evropském prostoru jsou muslimky a obecně ženy z Blízkého východu vnímány jako jakési „továrny na děti“. Tato představa je založena na poměrně negativním hodnocení arabských, primárně muslimských žen jako svého druhu otrokyň, kterým je v tradičně konzervativním prostředí přisouzena role pouhých rodiček, poslušných svého manžela. Ačkoliv tato představa platí pro některé segmenty arabské populace, podle stanice Al-Džazíra i arabský svět následuje trend známý z Evropy – klesající porodnost.

Více souvisejících

arab statistika Egypt migrace

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy