Arafatova smrt: Tým expertů z Francie vynesl verdikt

Paříž/Ramalláh - Francouzští experti vyloučili možnost, že byl bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat otráven. Informovala o tom dnes agentura AFP. Protože dodatečně vzniklo podezření na to, že Arafat zemřel v roce 2004 na otravu poloniem, zkoumali vzorky jeho tkáně odborníci ve Francii, Švýcarsku a Rusku. Švýcaři otravu nevyloučili, Rusové ji odmítli potvrdit pro nedostatek důkazů.

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou jeho smrti rozpad červených krvinek, avšak příčina tohoto rozpadu udána nebyla. Vdova po Arafatovi Suha tehdy nežádala o provedení pitvy.

Loni však poskytla k rozboru věci, které měl s sebou Arafat v nemocnici, a experti v nich našli stopy po poloniu. Loni se proto konala exhumace a odebrané vzorky tělesných tkání byly rozeslány do laboratoří.

Jako první se začátkem listopadu vyjádřili vědci ze Švýcarska. Podle jejich šetření bylo v Arafatově těle 18krát větší množství polonia než mělo být běžné. Švýcaři z toho vyvodili, že se do těla dostalo úmyslně jako výsledek otravy.

Ruská laboratoř o něco později oznámila, že pro obvinění, že Arafat zemřel na otravu poloniem, neexistuje dostatek důkazů. 

Zdroj agentury AFP dnes sdělil, že odborníci pověření francouzskou justicí vyšetřit Arafatovu smrt hypotézu o otravě vyloučili. 

Palestinští představitelé čekali na laboratorní výsledky ze všech tří zemí, aby mohli Arafatovu smrt vyšetřit. Jeden z vyšetřovatelů dnes řekl agentuře Reuters, že bude schopen brzy zveřejnit jména osob, které jsou zřejmě za Arafatovo úmrtí odpovědné. 

Záhadný MEDINT

Zpravodajské agentury běžně shromažďují zdravotní informace o světových politických lídrech. Tyto informace jsou oficiálně používány pro potvrzování schopnosti lídrů pokračovat ve své funkci. Je tu ale také temná stránka. Zdravotní informace obsahují data o imunitním systému lídrů a jejich odolnostech proti několika nemocem, nebo o vnější zdravotní hrozbě. Taková informace může být použita v nalezení "přirozených" zbraní, jako je rakovina, otrava radiací a otrava jídlem.

Zpravodajské agentury posunuly MEDINT dál. Zvláště americká CIA a izraelský Mossad využívají MEDINT k analyzování zdravotních stavů zahraničních lídrů, stejně tak k analyzování jejich léčebného režimu, aby určily nejlepší metody pro podání jedovatých dávek léků, patogenů, nebo dalších smrtících látek, aby způsobily smrt, jinými slovy – zdravotní atentát, píše wertyzreport.com.

Po náhlé smrti egyptského prezidenta Gamala Abdel Nassera v roce 1970, která měla být způsobena infarktem, se objevily zprávy, že mohlo jít o otravu. V roce 1961 se stanice CIA v Leopoldville v Kongu snažila otrávit nacionalistického premiéra Patrice Lumumbu, ten byl nakonec zavražděn belgickými komandy najatými CIA. CIA se několikrát pokoušela otrávit kubánského prezidenta Fidela Castra. V roce 1976 na náhlý infarkt zemřel v uruguayském exilu bývalý levicový prezident Brazílie Joao Goulart.

Bývalý uruguayský zpravodajský agent později odhalil, že Goulartovy léky na srdce byly zaměněny, aby měly "opačný efekt." Kuchař Goulartovy rodiny v Uruguayi se později ukázal být agent brazilské rozvědky se spojeními na CIA. Goulart byl svržen v roce 1964 při převratu vedeným CIA.

Související

Jicchak Rabin a Jásir Arafat si potřásli rukou před zraky Billa Clintona po podepsání dohody z Osla, která ukončila první intifádu. Rozhovor

Palestinci před 35 lety povstali. Izraelsko-palestinský konflikt se opět blíží k bodu varu, obává se Kalhousová

Zjištění, že Izrael nebude vojensky poražen a zároveň nepřichází s žádným programem jak předat Palestincům kontrolu nad pásmem Gazy a Západním břehem Jordánu, kde místo toho docházelo k rozšiřování židovských osad, vedlo před 35 lety, 9. prosince 1987, k vypuknutí první palestinské intifády, nastiňuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz politoložka Irena Kalhousová. Ředitelka Herzlova centra izraelských studií na pražské Univerzitě Karlově v něm dále přiblížila, nakolik povstání, které trvalo více než pět let a přineslo podstatnou eskalaci blízkovýchodního konfliktu, zaskočilo tehdejší izraelské představitele, proč považuje kritiku izraelského postupu za přemrštěnou a jak souvisí výsledek první intifády s opětovným růstem frustrace Palestinců. 
Palestina

AFP: Jediný Íránec v Gaze chce domů, ale není kudy

Odborník na výbušniny Kásim Šajasí odjel z Teheránu před 40 lety, aby se připojil k Jásiru Arafatovi a jeho Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP). Stal se jeho strážcem a důvěrníkem a může to dokázat fotografiemi, které ho zachycují po Arafatově boku. Řízením osudu a následováním Arafata se dostal i do Gazy, avšak tam uvízl, neboť dnes toto území řídí hnutí Hamás, které není s Arafatovým Fatahem zadobře.

Více souvisejících

Jásir Arafat

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 2 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy