Krvavé boje v Iráku pokračují. Al-Káida ovládla město Fallúdža, bojuje se i o Ramádí

Bagdád - Irácká odnož teroristické skupiny Al-Káida ovládla po téměř dvoudenním boji irácké město Fallúdža. Armádní složky tak ztratily kontrolu nad klíčovým stretegickým bodem, i nadále však podle posledních zpráv ovládají okolí města. Informuje CNN.

Podle iráckého ministra vnitra přišlo při pátečních a sobotních bojích o život nejméně 80 lidí, z toho 60 obětí patří členům ISIS (irácká odnož Al-Káidy). Extrémisté však i přes tato krvavá čísla zcela ovládli město a armáda, okupující celé okolí Fallúdži, prozatím vyčkává.

Město s téměř 300 000 obyvateli je nyní vydáno na pospas extrémistům. Policie i armáda se stáhli z obytných zón a členové teroristické organizace spálili všechny irácké vlajky a nahradili je svými vlastními.

I přes neútěšnou situaci se občané města údajně nemají čeho obávat. Při pátečních motlitbách vystoupil před místní obyvatele jeden ze členů ISIS a prohlásil město za islámský emirát. Dodal, že lidem nepřišli ublížit ani brát jejich majetek, naopak chtějí, aby byly opět otevřeny školy a město se navrátilo k běžnému životu.

Podle prognóz se jedná o jednu z největších a nejkrvavějších bitev, jaká se ve městě odehrála od roku 2004, kdy o Fallúdžu bojovalo téměř 15 000 amerických vojáků. Motiv aktivistů se však za ta léta příliš nezměnil, jejich cílem je vytvořit vytvořit islámistický stát.

Krvavé boje probíhají i v nedalekém Ramádí, k nim se však policejní mluvčí odmítají vyjadřovat. Odmítají rovněž uvést informace o prozatimním počtu obětí.

Teroristé využívají nespokojenosti sunnitských muslimů, kteří se sice zavázali bojovat po boku iráckých ozbrojených jednotek, i přesto ale nepopírají, že jim vadí většinová šíitská komunita v zemi.

Fallúdža je vzhledem ke svému umístění jedním z nejdůležitějších měst v Iráku. Leží necelých 60 kilometrů západně od Bagdádu a má tedy přímé spojení na hlavní město, rovněž spadá pod provincii Anbár, přes kterou do země utíkají tisíce Syrských uprchlíků a teroristické organizace mají možnost přímým spojením podporovat své členy v Sýrii.

Související

Ajmán Zavahrí

Al-Káida zveřejnila video. Má být namluvené Zavahrím, který je podle USA po smrti

Teroristická síť Al-Káida dnes zveřejnila 35minutové video, které údajně namluvil vůdce skupiny Ajmán Zavahrí. O něm se ale předpokládá, že byl zabit při americkém náletu v srpnu letošního roku. Podle agentury Reuters nahrávka není datovaná a nijak neukazuje na dobu, kdy mohla být pořízena. Samotný obsah nahrávky zatím není k dispozici.
Antony Blinken, americký ministr zahraničí

USA označily pákistánský Tálibán i Al-Káidu za globální teroristické skupiny

Spojené státy přidaly pákistánské odnože Al-Káidy a Tálibánu na speciální seznam globálních teroristických skupin a zpřísnily proti nim sankce, uvedla dnes agentura AP. Ministerstvo zahraničí vydalo rozhodnutí o rozšíření seznamu o pákistánské skupiny poté, co se v Pákistánu začalo stupňovat násilí po ukončení příměří mezi Islámábádem a pákistánským Tálibánem.

Více souvisejících

Al-Káida Muslimové Irák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 10 hodinami

Referendum o Macronovi. Francie po 30 letech míří k předčasným volbám, favoritkou je Le Penová

Nedávné volby do Evropského parlamentu výrazně změnily politickou scénu ve Francii. Po téměř třiceti letech se v zemi budou konat předčasné parlamentní volby, což se naposledy stalo v roce 1997. Informoval o tom server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy