Haagský tribunál potvrdil doživotí za masakr ve Srebrenici

Haag - V roce 1995 bylo ve východobosenské enklávě Srebrenica povražděno 8 tisíc muslimů (Bosňáků). Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes za tento masakr potvrdil doživotní tresty vězení, k nimž byli před pěti lety odsouzeni dva bývalých důstojníci bosenskosrbské armády.

Armáda bosenských Srbů na samém konci války 11. července 1995 vtrhla do srebrenické enklávy, přestože byla v té době vyhlášena Spojenými národy za chráněnou oblast. Ukrývalo se tam množství muslimských uprchlíků, kteří hledali útočiště před srbskými silami. Srbové muže, které ve Srebrenici zajali, posléze pozabíjeli.

Haagský tribunál rozhodoval v prvoinstančním řízení této kauzy, označené jako Popović a ostatní, v červnu 2010. Šlo o největší proces před ICTY, zejména pokud jde o počet obžalovaných, kterých bylo sedm. Dva hlavní souzení, Vujadin Popović (57) a Ljubiša Bear (75), tehdy dostali doživotí.

Dalším třem, Dragovi Nikoličovi (57), Radivoji Miletičovi (67) a Vinku Pandurevičovi (55) vyměřil 35, 19 a 13 let. ICTY dnes dva z těchto trestů potvrdil, jen bývalému generálovi Miletičovi vězení o rok zkrátil na 18 let.

Zdroj: YouTube

Popović, který byl náčelníkem bezpečnosti drinského sboru VRS, a Beara, který zastával stejnou funkci v generálním štábu VRS, byli uznáni vinnými ze "spiknutí se záměrem spáchat genocidu", ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů. K těmto zločinům se podle výčtu kromě jiného řadí vyhlazování, vraždy, pronásledování a násilný přesun obyvatelstva. Cílem bylo podle soudců vytvořit v částech Bosny "etnicky čisté oblasti".

Nikolić, bývalý náčelník bezpečnosti zvornické brigády VRS, byl odsouzen za napomáhání a povzbuzování ke genocidě, stejně jako Pandurević, který zvornické brigádě velel. Miletić, který byl jednu dobu druhým mužem bosenskosrbské armády, byl potrestán za odpovědnost za vraždy a účast při realizaci zločinných plánů na násilný odsun muslimské populace z enkláv Srebrenica a Žepa na východě Bosny.

Proti prvoinstančnímu rozsudku se odvolalo jen pět odsouzených. Jeden z původní sedmičky, který dostal pětiletý trest, totiž mezitím zemřel, a druhý, se sedmnáctiletým vězením, se svého práva na odvolání vzdal.

Související

Slobodan Miloševič

ROZHOVOR: 20 let od soudu s Miloševićem. Hrál vabank, jeho kalkulace byly často chybné, říká historik Vojtěchovský

Před dvaceti lety začal v Haagu proces se Slobodanem Miloševićem obviněným z podílu na krutostech během válek při rozpadu Jugoslávie. Někdejší jugoslávský prezident se verdiktu nedočkal, zemřel před jeho vynesením, což bylo pro soudní tribunál velmi nepříjemné, uvádí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz balkanista Ondřej Vojtěchovský. Ředitel Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a historik z Ústavu pro studium totalitních režimů považuje Miloševićovu éru za katastrofu, dodává však, že v mnoha klíčových rozhodnutích se tento autoritářský politik musel ohlížet i na ostatní aktéry a okolnosti.

Více souvisejících

Haagský tribunál Válka na Balkáně genocida

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy