Kopilot Lubitz se snažil pád airbusu vybrat, bylo ale už pozdě

Paříž/Berlín - Kopilot Andreas Lubitz, který pravděpodobně úmyslně havaroval s airbusem plným lidí ve francouzských Alpách, se těsně před pádem snažil smrtelný pád vybrat. Bylo však už pozdě. Lubitz se snažil stroj zvednout 93 vteřin před tím, než letadlo narazilo na zem.

Zřejmě ho poslal k zemi schválně. Podle dosavadních výsledků vyšetřování je hlavním viníkem pádu airbusu Germanwings ve francouzských Alpách kopilot Andras Lubitz. Psychicky nemocný muž se rozhodl skoncovat se životem, bohužel při tom vzal život i 149 dalším lidem. Nejnovější zpráva francouzského leteckého úřadu BEA uvádí, že se Lubitz pokoušel na poslední chvíli airbus německých nízkonákladových aerolinek pokoušel ze smrtícího pádu vybrat.

"Mezi 10:39:33 a 10:40:07 byly zaznamenány manuální pohyby kniplem zaznamenané na místě druhého pilota," cituje německý bulvární deník Bild ze zprávy francouzského leteckého úřadu. Lubitz se tak podle těchto údajů snažil pravděpodobně stroj ještě zvednout, ale nepovedlo se mu vypnout autopilota. A tak 10:41:06 stroj s 150 lidmi na palubě narazil jedné ze skal ve francouzských Alpách.

Psali jsme:
Zkáza airbusu: Kopilot Lubitz si vyzkoušel osudný manévr předem
 

Na pád letadla se Lubitz připravoval. Jak řídit pád letadla totiž kopilot letu Germanwings 4U9525 zkoušel dvě hodiny před tím na letu z Düsseldorfu do Barcelony. "Mohu jen říci, že stroj několikrát nasměroval k výšce pouhých 30 metrů (100 stop)," uvedl před několika dny ředitel francouzského leteckého úřadu Remi Jouty.

Letadlo Germanwings spadlo 24. března ve francouzských Alpách v oblasti Meolans-Revels. Stroj narazil do skály v rychlosti 700 kilometrů za hodinu. Podle prvotních výsledků vyšetřování stroj k zemi nasměroval kopilot Andreas Lubitz. Sedmadvacetiletý Němec měl psychické a pravděpodobně i jiné zdravotní problémy, které se snažil před zaměstnavatelem utajit. Podle zpráv německých médií dokonce měl na den letu napsanou neschopenku.

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

Andreas Lubitz (kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings) zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy