Politické zemětřesení ve Španělsku? Parlamentní volby mohou přinést zásadní změny

Madrid - V neděli se budou ve Španělsku konat parlamentní volby, které mohou přinést zásadní změny. Podle průzkumů to vypadá, že na politickou scénu vstoupí nové strany a že země bude mít koaliční vládu, což je pro Španělsko nezvyklé.

Mírným favoritem jsou vládnoucí lidovci, v případě vítězství však patrně budou muset hledat koaličního partnera.

O přízeň více než 36 milionů voličů bude kromě Lidové strany (PP) premiéra Mariana Rajoye usilovat trojice dalších formací, které se podle průzkumů na příští čtyři roky dostanou do parlamentu. Vedle socialistů (PSOE), tradičního rivala, který se od pádu diktatury v 70. letech střídá s PP ve skládání jednobarevných vlád, si brousí zuby na pozici druhé nejsilnější strany v zemi dvě mladá uskupení.

Liberální Ciudadanos (Občané) vedení charismatickým třicátníkem Albertem Riverou slibují voličům konec přebujelé byrokracie a sbírají především hlasy dřívějších konzervativních stoupenců nespokojených s dlouholetou neměnností politické scény či skandály okolo financování vládní strany.

Protestní levicové hnutí Podemos (Můžeme) vedené nekonvenčním dlouhovlasým Pablem Iglesiasem zase líčí na voliče nespokojené s přísnou rozpočtovou politikou současného konzervativního kabinetu či s nezaměstnaností.

Preference těchto tří stran se v průzkumech vzájemně blíží a zůstávají o zhruba pět procent za lidovci, jejichž podpora se pohybuje okolo 25 procent.

Sám Rajoy tento týden připustil, že bude v případě volebního vítězství hledat koaličního partnera. Programově nejbližší jsou jeho formaci Ciudadanos, jejíž lídr Rivera však dopředu odmítl případnou spolupráci se zavedenými stranami. "Nechceme, aby u moci zůstávali titíž lidé, nebude to s naší podporou," prohlásil. Neprozradil však, jak by se jeho strana postavila k případnému hlasování o důvěře menšinovému Rajoyovu kabinetu.

Šanci na složení většinové vlády mohou mít v případě úspěšného výsledku i obě levicové strany, Podemos však o případné vládní spolupráci odmítá hovořit.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Španělsko volby ve Španělsku Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy