Demonstrace Pegidy v Drážďanech se účastnilo nejméně 8000 lidí. Merkelová musí pryč, skandovali

Berlín – Po celé Evropě se dnes demonstrovalo proti údajné islamizaci Evropy. Největší akce se uskutečnila v Drážďanech, kde se sešlo asi 8 tisíc lidí. Akci s heslem Pevnost Evropa svolalo hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Před demonstrací Pegidy se v saské metropoli konal i pochod proti nacismu, jehož se zúčastnily stovky lidí. K výraznějším konfliktům nedošlo. Jiné to však bylo ve Výmaru.

V Dřážďanech vystoupil i poslanec českého hnutí Úsvit Marek Černoch. Ten obvinil českého premiéra Bohuslava Sobotku, německou kancléřku Angelu Merkelovou a politiky v Bruselu, že neposlouchají přání občanů. Podle něj se snaží budovat multikulturní Evropu a chtějí uprchlíky použít jako levnou pracovní sílu, která nahradí Evropany. Vyzvedl naopak roli prezidenta Miloše Zemana nebo slovenského premiéra Roberta Fica.

Pegida anti-refugee rally Dresden for @ForeignOfficial @abcnews pic.twitter.com/LxAfaDyxj7

— Barbara Miller (@abcbarbm) 6. Únor 2016

Na akci Pegidy se na velkoplošnou obrazovku promítal v přímém přenosu i pražský projev Martina Konvičky z hnutí Islám v ČR nechceme, zazněly i zdravice příznivců Pegidy z Maďarska, Slovenska a Nizozemska.

Na situaci dohlíželi policisté, měli připravena i vodní děla. Akce Pegidy v Drážďanech je součástí koordinovaných demonstrací proti údajné islamizaci ve 14 evropských zemích včetně Česka.

Tausende Pegida-Anhänger demonstrieren in Dresden https://t.co/GCH6sdR42d via @StN_News (tpf) pic.twitter.com/qRIrJxhTrb

— dpa (@dpa) 6. Únor 2016

Zástupci hnutí vyzvali k uzavření a důsledné kontrole vnějších i vnitřních hranic Evropské unie. Podle nich je současná uprchlická krize stěhováním národů, které nijak nesouvisí s útěkem před válkou, ale je motivováno snahou o osobní prospěch běženců. Projev doprovodilo skandování „zavřít hranice" a „odsunout běžence".

Organizátoři se také vyslovili pochvalně o postoji středoevropských zemí k uprchlíkům. Češi, Slováci, Poláci a Maďaři podle Pegidy mají historickou zkušenost s „islámskou porobou" a nechtějí ji zažít znovu. Odsoudili naopak postoj německé vlády, což demonstranti doprovodili skandovaným pokřikem „Merkelová musí pryč".

Akce se zúčastnilo asi 8 tisíc lidí, organizátoři však očekávali dvojnásobek. Podle internetové služby Durchgezählt přišlo na demonstraci Pegidy na břehu Labe u sídla saské zemské vlády 6000 až 8000 lidí.

Nedaleko sídla saské zemské vlády, před nímž se shromáždili příznivci Pegidy, byla připravena i vodní děla. 

Před demonstrací Pegidy se v Drážďanech konala i demonstrace proti nacismu svolaná pod heslem Solidarita bez hranic. Městem prošlo podle propočtu internetové služby Durchgezählt 1000 až 1400 lidí, kteří odsuzovali postoje Pegidy. Souběžně s demonstrací Pegidy se pak před budovou drážďanské opery konala demonstrace za otevřenou společnost a proti šíření nenávisti, kam přišlo 2500 až 3000 lidí.

Saský premiér Stanislaw Tillich z křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vyzval justici k prošetření výroků, které na demonstraci Pegidy zazněly. "Řečníci Pegidy otevřeně vyzývají k násilí proti cizincům a politikům. Je stále více třeba zásah státního zastupitelství," řekl.

Naopak ve Výmaru, kde pořádali pochod neonacisté, došlo k potyčkám. Příznivci krajní pravice si pochodem připomněli bombardování města v únoru 1945. Při náletu zahynulo podle historiků přes 1100 lidí včetně 356 vězňů z nedalekého koncentračního tábora Buchenwald. Proti neonacistům, kterých se sešlo asi 130, demonstrovala podle policie zhruba tisícovka lidí.

Během pochodu se stovka protidemonstrantů pokoušela prorazit policejní kordon a zabránit neonacistům v pochodu, policie proti nim nasadila slzný plyn a proti jednomu agresivnímu člověku i obušek. Několik lidí bylo zadrženo.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Demonstrace Pegida Demonstrace proti islamizaci Evropy (6.2.2015)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy