Teroristé masakrují pasažéry: Přehled útoků na světová letiště

Brusel - Teroristické útoky namířené proti letištím nejsou až tak časté, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přesto jsou letiště pro teroristy zajímavým a citlivým místem, kde udeřit. Přinášíme vám přehled podobných útoků z posledních let.

Letiště jsou jako velké dopravní uzly s vysokou koncentrací lidí potenciálními cíli teroristů - ať už útočí z jakéhokoli důvodu a v jakékoli zemi. Toho si jsou bezpečnostní složky samozřejmě vědomy, proto také bývají letiště mimořádně střežena. Je jednodušší zaútočit náloží spíše v metru, na náměstí, na zastávce nebo třeba na tržišti. To samozřejmě nevylučuje, že i přesto teroristé zaútočí. Jako v Moskvě, Glasgow nebo teď v Bruselu...

Útok na letišti Domodědovo v Moskvě (2011)

Krátce po výbuších na letišti v Bruselu začalo i českými sociálními sítěmi kolovat video zachycující výbuch a zmatek po útoku. Nepochází ale z Bruselu a je pět let staré. Natočila ho letištní kamera na letišti Domodědovo v Moskvě 24. ledna 2011.

Tam přesně 16:37 místního času vybuchla v příletové hale nálož. Stalo se tak u zavazadel, kde lidé čekali na své věci. Bomba měla sílu mezi 2 až 5 kilogramy TNT, obsahovala šrapnely a kousky nastříhaného drátu a zabila více lidí než útok v Bruselu. Zemřelo 35 lidí a zraněno jich bylo 180.

V roce 2013 za útok odsoudil ruský soud čtyři severokavkazské teroristy. Tři dostali doživotí, čtvrtý deset let vězení. Při samotném útoku také zahynul atentátník Magomed Jevlojev, který nálož pronesl na svém těle a v letištní hale se odpálil.

Výbuchy dvou letadel - letiště Domodědovo v Moskvě (2004)

Letiště Domodědovo bylo přitom nástupní stanicí dalších atentátníků v roce 2004. Právě přes Domoděvovo se totiž 25. srpna 2004 dostaly dvě sebevražedné čečenské atentátnice na palubu dvou letadel. Pozdější vyšetřování ukázalo, že jim pomohl úplatek.

Jedna žena nastoupila na palubu TU-154 směřujícího do Soči. Druhá letěla TU-134 do Volgogradu. První letadlo se po výbuchu zřítilo jižně od Moskvy v Tulské oblasti. O tři minuty později spadlo druhé letadlo u Rostova na Donu. Celkem v obou letadlech zemřelo 90 lidí.

Teroristický útok na letiště Glasgow (2007)

Koncem června 2007 byla celá Evropa zjitřelá a citlivá vůči teroru. V Londýně se totiž našla dvě auta napěchovaná výbušninami, ale policie útoku zabránila. A jen dva dny poté, 30. června, se odehrál další útok na letiště v Glasgow. Nebyl asi příliš promyšlený a ani provedený. Teroristé zaútočili pomocí Jeepu Cherokee. Projeli skrz hlavní skleněný vchod letiště, pak auto vybuchlo a začalo hořet. Útočili dva teroristé - oba jihoasijského původu. Jeden z nich zemřel, dalších pět lidí bylo později v souvislosti s útokem zatčeno. V zemi byl vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení.

Letiště jako plánovaný cíl

Samostatnou kapitolou v dějinách terorismu jsou pochopitelně letecké útoky proti USA v září 2001. Při nich se teroristé nezaměřili přímo na letiště, ale podařilo se jim ovládnout čtyři letadla po startu. S těmi pak narazili do Dvojčat, proslulých newyorských mrakodrapů a zároveň sídla Světového obchodního centra. Další letadlo narazilo do budovy Pentagonu a poslední se zřítilo po boji cestujících s teroristy v Pensylvánii.

Přestože - anebo možná právě proto, že ochrana kokpitů a posádek letadel se od té doby razantně zvýšila, pokouší se teroristé útočit znovu na letiště.

Že tomu tak je, se ukázalo například loni v listopadu ve Francii. Po mohutném zátahu bezpečnostních složek na pařížském předměstí Saint-Denis tam byl odstřelovačem a granáty zabit Abdelhamid Abaaoud. Společně s ním zahynula i jeho sestřenice - sebevražedná atentátnice.

Abdelhamid Abaaoud byl mozkem skupiny, který 13. listopadu 2015 spáchal sérii teroristických útoků v pařížských ulicích a v hudebním klubu Bataclan. Přitom čtyři jeho předchozí plánované útoky se policii a zpravodajským službám podařilo překazit. Při vyšetřování po zásahu se ukázalo, že teroristé připravovali mimo jiné i útok na letiště Charlese de Gaullea...

Reakce na dnešní útok? Přísnější režimy na letištích v Evropě

Také dnes zareagovaly bezpečnostní složky evropských států na výbuch v Bruselu takřka jednotně: zpřísněním bezpečnostních opatření. Mezi prvními zpřísnila bezpečnostní opatření pařížské letiště Roissy-Charles de Gaulle, letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a londýnské letiště Gatwick. Následovalo Nizozemsko, které posílilo policejní hlídky na letišti Schiphol v Amsterodamu a také na letištích v Rotterdamu a Eindhovenu a zpřísnilo rovněž kontroly na hranici s Belgií.

České bezpečnostní složky přešly po útocích v Belgii do pohotovosti, uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V souladu s krizovými plány začínají podle něj platit zvýšená bezpečnostní opatření. Posílená bezpečnostní opatření v Česku se týkají například pětice mezinárodních letišť nebo pražského metra. Na těchto místech by mělo být více policistů a také pyrotechnické kontroly.

Související

Salah Abdeslam

Belgie odsoudila teroristy z Bruselu. Abdeslam vyvázl bez dalšího trestu

V Belgii skončil největší kriminální proces v historii země. Soud v pátek rozdal tresty pro pachatele teroristických útoků v Bruselu v roce 2016, padlo i doživotí. Mezi obviněnými, kteří byli v červenci uznáni vinnými, byl i útočník z Paříže Salah Abdeslam, který vyvázl bez dalšího trestu. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Belgii Terorismus Letiště obecně

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 5 hodinami

sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

Půl milionu lidí v Pásmu Gazy trpí katastrofálním hladem. Situace je zoufalá

Téměř půl milionu lidí v Pásmu Gazy trpí "katastrofálním" hladem, přičemž riziko hladomoru je stále vysoké. Vyplývá to z úterního hodnocení iniciativy Integrovaná klasifikace fází potravinové bezpečnosti (IPC), uvedl server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy