Maďarsko si nenechá EU nic diktovat? Referendem posílá vzkaz do Bruselu, tvrdí analýza. A řeč přišla i na Česko

Budapešť - Velmi rychle se blíží den, který bude milníkem pro už tak složité vztahy mezi Maďarskem a Evropskou unií. Už 2. října Maďaři budou v referend hlasovat o tom, zda má země přijmout plán EU na redistribuci žadatelů o azyl v rámci kontinentu. Evropská komise původně představila tuto myšlenku na konci roku 2015, cílem bylo zmírnit migrační zátěž na země, jako je Řecko a Itálie. Plán ale do značné míry selhal tváří v tvář rozhodnutí členů, kteří ho spíše ignorují. Prozatím, byla přemístěna jen hrstka migrantů.

Jak ale poukazuje americká soukromá konzultační zpravodajská agentura Stratfor, maďarské referendum je spíše důsledkem domácích politických kalkulací, než pokusem o odmítnutí plánu Bruselu. „Vláda v Budapešti doufá, že zvýší svou popularitu a že sama sebe postaví do role obránce země a její svrchovanosti, identity a bezpečnosti," píše se v nové analýze. Její autoři také připomínají, že Maďarsko je především tranzitní zemí, přestože v počtu žádostí o azyl na počet obyvatel patří země spíše do horní části žebříčku.

„Premiér Viktor Orbán reagoval na příliv lidí uzavřením hranic Maďarska a budováním plotů. Migrantům poslal jasnou zprávu - v Maďarsku nejsou vítáni. Tento krok spolu s nacionalistickou rétorikou způsobil, že si strana Fidesz upevnila svou pozici jako dominantní politická síla, a zabránila tomu, aby se voliči obrátili na další pravou stranu Jobbik," hodnotí situaci Stratfor.

Show pro občany i celou unii

Celá tato „show" ale podle analýzy není určena jen pro občany, zároveň má vyslat také poselství do Bruselu. „Maďarsko chce, aby bylo jasné, že se spolu s jeho sousedy ze střední a východní Evropy, bude bránit pokusům Evropské unie omezovat členské státy. Celá kampaň vlády před referendem byla protkaná euroskepticismem. Nikde nejsou politické cíle Orbánovy administrativy tak zřejmé, než ve způsobu položení otázky v referendu, která zní: 'Přejete si, aby Evropská unie, a to i bez souhlasu maďarského parlamentu, mohla nařídit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska?' " uvádí analýza.

Právě tato formulace je pak jedním z faktorů, které společně naznačují, že maďarská vláda pravděpodobně vyhraje. Aby byly výsledky referenda platné, musí se ho zúčastnit alespoň 50 procent oprávněných voličů. Stratfor však s odkazem na své zdroje uvádí, že volební účast by se mohla pohybovat spíše kolem 40 procent.

Výsledkem by mohlo být uvalení sankcí na Budapešť

Hlasování bude mít významné důsledky i pro většinu kontinentu. Výsledek referenda ve prospěch maďarské vlády, zejména v případě, že by vyhrála s velkým náskokem, by upevnil její pozici jako jedné z nejvíce euroskeptických vlád v Evropě. „Členové Visegrádské skupiny - kam kromě Maďarska patří Polsko, Česká republika a Slovensko - odmítli plán EU na přemístění migrantů, ale Maďarsko je jediný stát, který uspořádal hlasování. Jakmile budou známy výsledky, Maďarsko se pravděpodobně bude snažit tlačit na své kolegy z visegrádských zemí, aby pokročily s návrhem reformní smlouvy o EU, která by navrátila některé pravomoci z Bruselu do národních parlamentů. Visegrádská skupina již o tuto změnu při neformálním summitu EU v Bratislavě dne 16. září vyjádřila zájem, ačkoli zatím nebyly zmíněny žádné konkrétní představy o oblastech, ve kterých by chtěly mít národní parlamenty větší vliv," připomíná agentura.

Ať tak či onak, referendum udělá jen málo pro zlepšení napjatých vztahů mezi Maďarskem a Evropskou unií. „Budapešť bude nepochybně využívat výsledky ke zpochybnění autority Evropské komise, a bude tvrdit, že voliči schválili, aby vláda ignorovala pravidla EU – a nebude se omezovat jen na oblast přistěhovalectví. Na oplátku komise pravděpodobně pohrozí, že uvalí sankce na Maďarsko. Brusel může pozastavit rozvojové fondy pro země, které nedodrží plány na přerozdělování. Když Brusel splní hrozbu, bude Maďarsko - čistý příjemce prostředků EU - řešit vážnou finanční ránu," varuje analýza.

EU se bojí rostoucích euroskeptických nálad

Je prý však pravděpodobné, že by sankce proti Maďarsku na úrovni EU byly mizivé. Blok se rotiž pro rozhodnutí o brexitu strachuje z rostoucích euroskeptických nálad. Stratfor poukazuje, že třeba země jako Španělsko a Portugalsko nebyly v červenci potrestány za nesplnění stanovených cílů, které se týkaly deficitu za rok 2015. „Kromě toho by sankce proti členskému státu vyžadovaly jednomyslné schválení – čehož by Brusel nedosáhl, protože Polsko již dalo jasně najevo, že bude vetovat jakýkoli krok, který by uvalil sankce na Budapešť. Výměnou za to Maďarsko přislíbilo, že bude chránit Varšavu v případě pokračujícího sporu s Bruselem kvůli pochybnostem o právním státu," připomíná Stratfor.

Referendum by také mohlo inspirovat další podobně smýšlející vlády a politické strany v Evropě, které budou vyzývat ke stejnému kroku. I ony by se mohly ve svých zemích po vzoru Fideszu pokusit vyburcovat nacionalismus. Zároveň je ale pravděpodobné, že nedojde k žádné výrazné změně v maďarské politice. Strana Fidesz je ideologicky protichůdná k myšlence nadnárodní integrace a vnímá Evropskou unii jako pakt mezi svrchovanými národy, spíše než projekt federalismu. V důsledku toho bude Maďarsko nadále odmítat jakékoliv pokusy Bruselu tlačit na suverenitu členských států EU, domnívají se autoři analýzy.

Maďarská strategie s sebou nese i rizika

Navzdory zájmu Maďarska změnit smlouvy EU, má Evropa jen malou chuť k výrazné změně struktuře institucionálního rámce bloku. Uprostřed zhoršující se politické roztříštěnosti Evropské unie změny v současné době nepřichází v úvahu, protože s sebou nesou riziko neznámých následků pro celý kontinent, který se již vzpamatovává z brexitu. Maďarsko ale také není připraveno ani ochotno opustit EU, protože je země do značné míry závislá na finančních prostředcích z Bruselu, zároveň hodně vyváží do západní Evropy, a tak si nemůže dovolit ztratit přístup na vnitřní trh EU. A i když Maďarsko není zdaleka tak ohrožené potenciální ruskou agresí jako Polsko nebo Rumunsko, Budapešť vidí členství v EU jako klíčovou součást své bezpečnostní strategie. Průzkumy veřejného mínění také ukazují, že většina maďarských občanů chce zůstat v EU.

„Maďarská vláda bude proto i nadále jedním z nejhlasitějších kritiků Evropské unie, ale Budapešť bude plánovat své tahy tak, aby nedošlo k ohrožení jeho členství v bloku. Přesto tato strategie není bez rizika. Přetrvávající euroskeptická rétorika a silná krajně pravicová opozice by mohly zatlačit maďarskou vládu do kouta, což může vést k dalšímu posilování nacionalismu v rámci politiky, odcizení spojenců a investorů, a urychlení nestability v tomto procesu," dodal Stratfor.

Související

Více souvisejících

Maďarsko EU (Evropská unie) Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 3 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy