Pentagon v maléru: Tající led odkrývá tajnou vojenskou základnu v Grónsku

Kodaň - Globální oteplování přidělává vrásky na čele tajným službám. Tání ledovců v Grónsku může způsobit, že světlo světa spatří tajná základna, která měla americkým raketám umožnit zasáhnout území SSSR.

Podle studie zveřejněné v časopise Geophysical Research Letters by podle toho, jak se dnes věci mají, měla být základna pozvolna odkrývána od roku 2090, ačkoli její tvůrci doufali, že bude odpočívat pod kryosférou na věčné časy. "Nikdo nepomyslil na to, že by se základna dostala na povrch, ale svět se změnil," uvádí expert na ledovce William Colgan.

V roce 1959 vyhloubil tým techniků americké armády Camp Century asi 200 kilometrů východě od americké letecké základny v Thule. Oficiálně šlo o to, aby byly v Arktidě vybudovány výzkumné laboratoře. Byly proraženy tunely, kde se skrývaly výzkumné laboratoře, nemocnice, kino i kostel. To vše napájel malý jaderný reaktor.

O tři roky později americká armáda svěřila svému generálnímu štábu projekt Iceworm, podle něhož měly být ve stejném místě zřízeny galerie a v nich uskladněno 600 balistických střel. Začalo se s pracemi, ale inženýři zjistili, že led je živý, že se pohybuje a že hrozí zhroucení tunelů. Od projektu se v roce 1967 ustoupilo. Jaderný reaktor byl vyzdvižen, ale odpad tu zůstal.

Dnes sílí hlasy volající po vyčištění základny. Avšak náklady na vyhloubení věčně zmrzlé půdy a vyzdvižení odpadu spočívajícího ve více než 30 metrech hloubky by byly nesmírné.

Podle Williama Colgana se nedá dělat nic jiného než čekat... až ledy roztají. Grónský ministr zahraničí Vittus Qujaukitsoq prohlásil, že je znepokojen a odhodlán označit viníka. Po zveřejnění Colganovy studie Pentagon ujistil, že "uznává realitu změn klimatu a rizika, která z toho plynou".

Vědci, kteří studii připravovali, soudí, že případ Camp Century je zcela novým motivem politického napětí vyplývajícího z klimatických změn a mohl by být precedentem.

Kristian Hvidtfelt Nielsen z Aarhuské univerzity soudí, že o zodpovědnost by se měly podělit Washington s Kodaň. "Z morálního hlediska myslím, že povinnost zlikvidovat odpad mají jak Dánsko, tak Spojené státy. Američané základnu postavili a Dánové jim k tomu dali povolení," říká.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování grónsko Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy