Zapomeňte na TTIP. Jiná kontroverzní mezinárodní obchodní dohoda je už připravena ke schválení

Brusel/Ottawa - Ve stínu kritizované TTIP zůstává jiná obchodní dohoda, která široce ovlivní pracovní pozice a pohyb kapitálu v EU. Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) byla vyjednávána po šest let a jedná se o nejambicióznější obchodní dohodu Kanady a nejrozsáhlejší dohodu, jakou EU doposud uzavřela v oblasti služeb a investic. O CETA se bude hlasovat v únoru a pokud to projde, bude okamžitě použitelná i pro Spojené království. Jeden z největších zastánců Brexitu, státní tajemník pro mezinárodní obchod Liam Fox, již podepsal smlouvu bez toho, aniž by se o tom poradil s britským parlamentem, upozorňuje Mark Dearn na stránkách deníku The Independent.

Dearn, člen představenstva Trade Justice Movement UK, varuje před slepotou EU, která se nedokázala poučit z Brexitu a růstu Nigela Farageho a Donalda Trumpa a pokračuje s podporou politik, které vytvářejí nerovnost a dávají podmínky pro růst krajně-pravicové populisty, pro které je nerovnost je vodou na mlýn.

V pátek Mezinárodní organizace práce (International Labour Organization) oznámila, že vrchních 10% procent nejlépe placených zaměstnanců v Evropě společně vydělává téměř stejně jako spodních 50 procent. Minulý týden, Výbor Evropského parlamentu pro zaměstnanost a sociální věci (European Parliament's Employment and Social Affairs Committee) shledal, že EU – Kanadská obchodní dohoda CETA tuto situaci jen zhorší „prohloubením rozdílů v příjmech mezi nekvalifikovanými a kvalifikovanými pracovníky, a tím zvýší nerovnosti a sociálního napětí".

Výbor napříč stranami poukazuje na to, že CETA je spouštěčem potenciální ztráty více než 20 000 pracovních míst v celé Evropě. Zpráva upozorňuje na to, co aktivisté po celé Evropě již po dlouhou dobu říkají o smlouvách jako CETA, TTIP, a Donaldem Trumpem oponovaná TPP a sice, že existuje jasný rozdíl mezi úrovní ochrany zamýšlených pro investory a pro zájmy a práva pracovníků.

Podle Dearna nejzřetelnější rozdíl mezi zájmy pracovníků a investorů je zachyceny v jednom z klíčových prvků nalezeným ve všech těchto smlouvách: "korporátní soud", soukromý systém soudnictví, která uděluje velkým společnostem moc žalovat státy za politiky, které ovlivňují jejich zisky. Jinými slovy, vysvětluje Dearn, je to pojistné riziko pro korporace financované daňovým poplatníkem, které by vstoupilo do hry, když by se např. vláda rozhodla zakázat jadernou energii nebo znovu zestátnila veřejné služby, jako je železnice.

Dearn tvrdí, že tato smlouva i před Brexit je připravená k schválení. Poté, co se tak stane, ti, co ve Velké Británii už zápasí v křehké Brexit ekonomice, pocítí ještě silněji stisk proti-dělnické politiky, předjímá Dearn černé scénáře. Dearn ostře kritizuje Liama Foxe, silného zastánce Brexitu, který již podepsal smlouvu za Velkou Británii, že záměrně obešel britský parlament. V říjnu Fox před britským Výborem pro evropské posuzování (European Scrutiny Committee, ESC) přiznal a omluvil se za úmyslné obcházení parlamentu, zdůvodňující tento krok tím, že „smlouva se velice vyplatí, pokud jde o zaměstnanost, investice a prosperitu."

Podle Dearna se poslanci při projednávání CETA musí chytit příležitosti a tázat se Foxe, co ho vedlo k jeho proti-demokratické podpoře toho, co ekonom a expert na nerovnost Thomas Piketty nazývá „smlouvu, která patří do jiné doby". Totéž platí pro Evropský parlament, který během hlasování o CETA v únoru má možnost načrtnout čáru v písku tím, že bude oponovat agendě navržené tak, aby obohatila velké podniky na úkor jiných. Pokud tak neučiní, varuje Dearn, pak je budoucnost sociálně demokratických stran a EU jako celku v ohrožení.

Související

Emmanuel Macron se sešel s Milošem Zemanem

Macron je skeptický ohledně obchodní dohody s Británií

Francouzský prezident Emmanuel Macron nepovažuje uzavření obchodní dohody mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím do konce letošního roku za reálné. Do konce roku 2020 běží tzv. přechodné období, které nechce Macronův britský protějšek Johnson za žádnou cenu protahovat. Británie oficiálně opustila EU na konci ledna, nyní mají započít vyjednávání o podobě budoucích vztahů, tedy i těch obchodních.

Více souvisejících

CETA (Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou) Kanada EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 16 minutami

před 38 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy