ROZHOVOR | Německo nabralo nejvíce násilníků v rámci migrační vlny, země je rozpolcena, vysvětluje pro EZ bezpečnostní expert Mareš

ROZHOVOR - Německo se stalo terčem podobného útoku, jako před nedávnem francouzské město Nice. Ukazuje se, že auto jako zbraň je lehce získatelný, ovladatelný a účinný prostředek. A plán na únos náklaďáku nevzbuzuje pozornost, uvedl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bezpečnostní expert z Masarykovy univerzity prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D.

Inspiroval se tento útok tím nedávným z francouzského Nice, kde útočnici také použili nákladní auto?

To samozřejmě musí potvrdit až vyšetřování případu, ale považuji to za vysoce pravděpodobné. Záběry z Nice byly široce medializovány, Islámský stát ve svých materiálech glorifikoval pachatele a doporučil takto pokračovat jeho následovníkům.

Podle informací německých deníků tamní úřady o riziku útoku věděly. Jelikož se útok povedl, znamená to, že policie a tajné služby pochybily?

Do jisté míry ano, ale identifikovat radikalizovaného jedince mezi masou cizinců je velmi obtížné, pokud se chová konspirativně. Německé bezpečnostní složky navíc doposud nenašli ani pachatele říjnové vraždy šestnáctiletého chlapce z Hamburku, ke které se IS přihlásil.

Poslední velké útoky se odehrávaly zejména ve Francii a v Bruselu, proč nyní Německo? Lze to přičítat velkému počtu muslimských migrantů v zemi?

Je tam více faktorů. Podíl muslimských migrantů byl již dříve v Německu poměrně vysoký, ale v posledních letech se pod vlivem salafistických kazatelů stala výrazně militantnější domácí scéna a navíc Německo nabralo nejvíce násilníků v rámci migrační vlny.

Obrátí lidé svůj hněv proti přistěhovalcům, budou jim dávat útok za vinu?

Část lidí určitě ano, ostatně se tak již na sociálních sítích ve velké míře stalo. Nicméně část německé veřejnosti a dominující proud žurnalistiky klade důraz i na to, aby útok nebyl zneužíván k vyvolávání nenávisti. Německo je rozpolceno.

Zdá se, že útoky nákladními auty se stanou novou hrozbou. Lze se jim vůbec nějak zabránit?

Obtížně. Ukazuje se, že je to lehce získatelný, ovladatelný a účinný prostředek. Plán na únos náklaďáku nevzbuzuje pozornost jako například obstarávání součástí pro nástražné výbušné systémy. V případě předem chystaných velkých akcí lze na příjezdové cesty dát bariéry, ale zabránit nájezdům do davů u dopravních zastávek či chodníků u rušných ulic lze těžko. Dílčí pomocí může být přítomnost ozbrojených lidí v davu. Po zahájení útoku je střelba na řidiče způsob, který se v Nice osvědčil. Rizikem současné vyhrocené situace je ale i to, že někdo začne střílet na bloudící kamión ve městě.

Podle dostupných zpráv je možné, že bylo vozidlo ukradeno v Polsku a až pak dojel pachatel do Německa. Nabízí se tedy otázka – je možné, že tento čin přispěje k tomu, že budou zavedeny kontroly na hranicích?

Nemyslím si, že tento případ sám o sobě přiblíží zavedení hraničních kontrol. Kamion mohl být ukradený i v Německu.

Dá se určit, zda byl pachatelem osamělý vlk, nebo zda byl napojen na některou z teroristických skupin?

Pachatel není zatím stále jasně určen, ale tipuji na jedince či malou buňku vyslanou do Německa Islámským státem. Vyloučit nelze ani seberadikalizovaného jednotlivce pod vlivem online propagandy, který o tom do ústředí IS informoval.

Útok se už promítl i ve zvýšení bezpečnosti v České republice. Hrozí něco podobného u nás? Bylo by dobré například zavřít vánoční trhy v Praze a dalších velkých městech?

Nemyslím si, že teď hrozí bezprostřední nebezpečí pro vánoční trhy v ČR. Uzavření trhů by sice přineslo jistotu, že na ně nikdo nezaútočí, ale zároveň by znamenalo i výrazný ústup teroristům.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Miroslav Mareš (bezpečnostní analytik) teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 17 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka

Britská média ve středu informovala o rozsáhlém policejním zásahu ve škole ve městě Ammanford na jihu Walesu. Při útoku nožem tam tři lidé utrpěli zranění, podle deníku The Telegraph má mezi nimi být i učitelka. Podezřelá osoba byla zadržena. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy