Evropu do 30 let čeká úpadek a občanská válka. Jak bude probíhat? Historik prozradil víc

Brusel - Belgický historik David Engels tvrdí, že v příštích 30 letech vypukne občanská válka. Poukazuje přitom na paralely mezi Evropou a pádem římské republiky. Jeho slova přinesl list Kronen Zeitung.

„Za 20 nebo 30 let se Evropa stane autoritářským nebo císařským státem. Stane se tak po fázi připomínající občanskou válku a úpadek," řekl Engels, který působí jako historik na Svobodné univerzitě v Bruselu. Engels od roku 2011 předpovídá, že Evropa půjde cestou autoritářství. Jak poukazuje Kronen Zeitung, pokračující migrační krize předchozímu varování přidala na váze.

„Očekávám občanskou válku, která si vynutí zásadní sociální a politické reformace v Evropě, ať se nám to líbí nebo ne, podle příkladu rozpadající se římské republiky v prvním století před naším letopočtem," řekl.

Psali jsme: Kdo dává přednost proti-islámským populistům před tradičními prezidentskými kandidáty? Odpověď vás dozajista překvapí  

Historik je přesvědčen, že osud Evropské unie směřuje k ekvivalentu doby Julia Caesar, zřejmě nejznámějšího muže římské občanské války, který bojoval proti svému rivalovi známému jako Pompeius Veliký. Historik tvrdí, že paralely jsou „tak masivní a tak zřejmé po celá desetiletí“.

Podle Engelse jsou faktory, které vedly k pádu římské republiky, přítomny i v dnešní Evropě. Těmito faktory podle něj jsou úpadek rodiny, individualismus, úpadek tradiční kultury, globalizace, fundamentalismus a nekontrolovatelná kriminalita.

Psali jsme: Integrace má přednost před náboženským vyznáním, rozhodl Evropský soud pro lidská práva. Švýcarské muslimské dívky se musí účastnit smíšených hodin plavání Média lžou o islámu a muslimech, zuří aktivista  

Je podle něj příznačné, že nastává rozkol mezi třídou oligarchů, římských senátorů – v dnešní době finanční a politické elity, a vzestupem populistického hnutí, které žádá, aby byl hlas vrácen lidu. V Evropě mají tyto populistické hlasy podobu politiků jako je Geert Wilders v Nizozemsku, Marine Le Pen ve Francii.

V jeho vizi hraje roli také migrační krize, přesto to podle Engelse není jediný faktor. „Tyto přesuny obyvatelstva jsou jen jedním z mnoha příznaků našeho současného ducha, který se vyznačuje podivnou směsicí kosmopolitismu, nedostatkem sebedůvěry, kalkulu, materialismu a špatného svědomí," vysvětluje.

„Bojím se toho, ale bylo by zbabělé zavřít oči jen proto, že nechcete vidět realitu," řekl s tím, že občanská válka nebo autoritářství není nic, po čem by on sám toužil.

Občanská válka, které se podle něj nelze vyhnout, pravděpodobně nebude vypadat jako tradiční vojenský konflikt, myslí si i vzhledem k tomu, že evropské společnosti nejsou militarizované. Spíše se domnívá, že občanská válka bude vypadat jako situace ve Švédsku, kde existuje více než 50 takzvaných no-go zón, nebo na bruselském předměstí Molenbeek.

Francouzský akademik a expert na islám Gilles Kepel minulý rok vyslovil podobnou predikci a varoval, že vzestup radikálního islámu mezi mladými muslimy v Evropě by mohl celý kontinent uvrhnout do občanského konfliktu velkého rozsahu.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa občanská válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy