Neznámé střípky historie: Víte, jak dlouho trvala nejdelší válka na světě?

MAGAZÍN – Historie je plná prapodivných událostí, incidentů a zvyků. A i když tomu možné nebudete chtít věřit, všechny tyto věci se skutečně staly.

1. Sultán Osmanské říše Ibrahim I. utopil v moři 208 svých konkubín poté, co jedna z nich spala s jiným mužem.

2. Významný mexický generál a státník Antonio López de Santa Anna byl v jedné bitvě roku 1836 zasažen do nohy a ta mu musela být amputována. Nejkurióznější na tomto příběhu je fakt, že jeho noha dostala vlastní státní pohřeb s vlajkou na rakvi, slavností salvou a všemi náležitostmi.

3. Lidé často kvůli špatné péči přicházeli o zuby. Až do poloviny 19. století se náhradní protézy vyráběly ze zubů vytažených z úst mrtvých vojáků.

4. Římský císař Gaius udělal ze svého milovaného koně senátora.

5. Poté, co papež Řehoř IX. prohlásil, že uctívání ďábla je spojeno s kočkami, byly kočky v celé Evropě téměř vyhlazeny. Tento náhlý nedostatek koček vedl k šíření nákazy, protože nikdo nelikvidoval infikované krysy. Vznikla nejničivější epidemie dýmějového moru, která zabila 100 milionů lidí.

6. Aztékové prováděli lidské oběti bohům. V roce 1487 při posvěcení chrámu v Tenochtitlánu bylo obětováno asi 20 tisíc lidí.

7. Mayové také obětovali lidi. Nejběžnějším způsobem zabití bylo vytržení srdce z hrudi oběti.

8. Ve 13. století se vydalo 30 000 dětí na tzv. dětskou křížovou výpravu. Děti byly přesvědčeny, že Bůh jim pomůže získat Svatou zemi bez komplikací, ale většina z nich zemřela na cestě, nebo byla prodána do otroctví. 

9. Ve starověkém Egyptě byli sluhové potíráni medem, aby odlákali mouchy pryč od faraóna.

10. Římané používali lidskou moč jako ústní vodu.

11. V roce 1788 rakouská armáda zaútočila sama na sebe a ztratila 10.000 mužů.

12. Než se stal Pius II. papežem, napsal populární erotickou knihu Příběh dvou milenců.

13. V americké občanské válce zemřelo asi 750 tisíc lidí, což v té době bylo více než 2,5 procenta americké populace.

14. V letech 1525 a 1866 bylo 12,5 milionů Afričanů uneseno a prodáno do otroctví ve Spojených státech, Karibiku a Jižní Americe.

15. Petr Veliký popravil milence své ženy a pak ji přinutil, aby si jeho hlavu vystavila ve sklenici alkoholu ve své ložnici.

16. V 16. století pily ženy v Kanadě jako antikoncepci elixír z mletých bobřích varlat.

17. V 16. a 17. století jedli bohatí Evropané lidská těla v domnění, že by jim mohly vyléčit jejich nemoci. Evropané té doby dokonce jedli zbytky egyptských mumií. Vykradači hrobek kvůli tomu často riskovali vlastní životy.

18. Sovětský biolog Ilja Ivanovič Ivanov se pokoušel oplodnit šimpanze lidskou spermií, ale jeho snaha zkřížit člověka s šimpanzem selhala. 

19. Saddámu Hussejnovi byl předán klíč od města Detroit.

20. V koloniální Americe těhotné ženy nemohly dostávat analgetika při porodu, protože bolest byla považována za boží trest za to, že Eva jedla zakázané ovoce.

21. Současnou vlajku USA navrhl Robert G. Heft jako školní projekt, když mu bylo 17 let. Za svůj výtvor původně dostal B, ale díky velkém úspěchu učitelé přehodnotili své rozhodnutí a získal A.

22. Z deseti nejsmrtelnějších válek historie se jich sedm odehrálo v Číně. A dva takové čínské konflikty měly více obětí obětí než první světová válka.

23. Z historie víme, že války a boje o území probíhaly téměř neustále a prakticky všude, kde žili lidé. Ale i přesto je poměrně překvapující, že za posledních 3000 let byl na světě mír v součtu jen asi 240 let.

24. Oficiálně nejdelší válka v historii zuřila mezi Nizozemskem a ostrůvkem Scilly. Trvala od roku 1651 do roku 1986 a nezemřeli při ní žádní lidé.

25. Albertu Einsteinovi byla v roce 1952 nabídnuta role druhého prezidenta Izraele, on to odmítl.

Sdílejte článek

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

historie zajímavosti Albert Einstein válka Násilí

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy