Tajemství Marca Pola. Jak to bylo s jeho cestou do Číny?

Málokdo by neznal proslulý středověký příběh benátského kupce Marca Pola, jež se dostal až do daleké Číny a poté o tom sepsal román Milion. Jeho příběh byl zpochybňován po celá staletí, naposledy italskými archeology, kteří se domnívají, že Marco pouze převyprávěl to, co se dozvěděl od kupců z Persie a arabských zemí. Co všechno benátský kupec na své cestě zažil a co poznal? A která fakta z jeho cest historici nejvíce zpochybňují?

 Dílo Milion bylo přeloženo z latiny do češtiny už kolem roku 1400. Podle dalších skeptiků je v díle mnoho chyb, které dokazují, že Marco Polo v Asii nikdy nebyl. Ani v Číně neexistuje žádný záznam o tom, že by se tam kdy benátský kupec ocitl.

Jak zní oficiální verze příběhu Marca Pola? Marco Polo se vydal se svým otcem a strýcem po tzv. hedvábné cestě do daleké Číny v roce 1271. Obrovské části Asie vládli Mongolové v čele se svým chánem Kublajchánem. Toho už údajně strýc a otec Marca znali z dřívějška, setkali se s ním zhruba na území dnešního Uzbekistánu. Marcovi bylo v roce, kdy se všichni tři vydali na cestu, jenom 17 let. Na cestě se ke kupcům přidali také kněz a biskup vyslaný papežem, společně s dary pro chána. Kněz i biskup se po nějakém čase od výpravy odpojili.

Jejich cesta vedla přes území dnešního Turecka a Íránu k Perskému zálivu, kde se chtěli nalodit. Místní lodě jim však nepřipadali bezpečné a nakonec pokračovali po souši. Museli projít nehostinnou a hornatou krajinou přes dnešní Afghánistán a pohoří Pamír. Pokračovali cestou na jih od mongolské pouště Gobi, kdy se dostali do města Cambalu, dnešního Pekingu. Rodina Polových se do Pekingu dostala za tři a půl roku.

V Milionu Marco zmiňuje horu na území Arménie, kde měla spočinout biblická Noemova archa, Ararat. Marco byl taktéž prvním, kdo se v díle zmínil o ropě a uhlí, které nazývá černým kamenem, který hoří. Vyprávěl také o náboženských obřadech a čilém obchodním ruchu, jež na čínském území tehdy byl. Zaujal ho fakt, že lidé zde platili papírovými penězi.

Podle Marca se spolu se svým otcem a strýcem na celých 17 let dostal do služby velkého chána Kublaje, jež Marca vysílal na jakési inspekční cesty po své říši. Údajně mu také dal do správy město Jang-čou. Zůstává otázkou, zda by velký chán pověřil nevzdělaného kupce správou celého čínského města. Asijská města popisoval Marco v díle jako překypující bohatstvím a velmi vyspělá. Obdivoval také palác chána, který měl být tvořen zlatými zdmi s reliéfy draků, zvířat a ptáků. Součástí paláce byly také rozlehlé zahrady s rozmanitým rostlinstvem a živočišstvem. „Neexistuje jediný den v roce, aby sem cizí obchodníci nepřijeli s více než tisícem kár s hedvábím,“ popisuje Marco město Cambalu. O vyspělosti asijské civilizace také vypovídal čilý lodní ruch na Žluté řece, kdy v jednom přístavu údajně kotvilo až 15 tisíc lodí.

Marca ohromila také vojenská vybavenost Mongolů nebo poštovní systém, který zajistil velmi rychlý přenos informací přes rozsáhlé území. Marco také zmiňuje dálnou zemi Japonsko, což byla dle jeho vyprávění země plná zlata. Rodina Polových opustila čínské území zhruba kolem roku 1292. Trasa zpět do Benátek měla vést přes dnešní Vietnam a lodí kolem Malajského poloostrova, Sumatry a Srí Lanky, poté podél Indie až do Persie. Z Konstantinopole se následně dopravili do Benátek v roce 1295. Trojice mužů na sobě údajně měla roztrhané šaty mongolského vzezření z hedvábí. Marcovi bylo 41 nebo 42 let. Následně převyprávěl svůj příběh jistému Rustichellovi v janovském vězení, který ho začal přepisovat. Ručními přepisy byla kniha rozmnožována po následujících dvě stě let. Marco poté setrval v Benátkách, kde zemřel v roce 1324.

Původní verze díla se nedochovala, v roce 1928 ji jistý ital Luigi Foscolo Benedetto přepsal na základě srovnání více zachovaných verzí rukopisu. Nejbližší rukopisy původnímu dílu jsou prý jeden latinský překlad, toskánské vydání a francouzský kodex.  Cestopis je dodnes považován za první zeměpisné dílo o Asii. Zveličené informace jsou často připisovány osobě Rustichella, který dílo sepisoval z Marcových vyprávění.

Marcovi nevěřili už jeho evropští současníci, kteří čekali, že říše chána oplývá ještě většími senzacemi. I tak byla tehdy kniha vnímána jako romantické dílo, spíše než cestopisné dílo. První století existence se dokonce Milionu přezdívalo „milion lží“. Až později v období renesance se dílu dostalo většího uznání. Cestou Marca Pola se údajně inspiroval i Kryštof Kolumbus při svém pokusu proniknout po moři do Indie.

V současné době je dílo zpochybňováno zejména z faktického hlediska. Historici si kladou otázku, proč Polo neinformoval o Velké čínské zdi? Nikde se nenašly důkazy o obrovských mongolských plavidlech, které měl údajně k dispozici chán. Historici se též podivují nad tím, že v díle je pouze 18 vět napsáno v první osobě. Otázkou je, zda si na to přepisovatel Rustichello dával pozor. Další „děrou“ v jeho příběhu může být i Marcova údajná činnost vysokého úředníka samotného chána.

Marco z Číny nepřivezl žádný dokument, který by dokazoval jeho úřednickou činnost, v díle se navíc zmiňuje o lvech, kteří tam teoreticky nemohli žít. Je možné, že názvoslovné nedostatky byly způsobené komplikovaným překladem z mluvené starofrancouzštiny, kterou údajně příběh Polo diktoval. Znalost hlavního města chána, které Marco detailně popsal, by si asi nevymyslel. Detailní popis mluví ve prospěch Marcovi přítomnosti v dnešním Pekingu. Ať už je příběh cestovatele Marca Pola pravdivý, nebo částečně smyšlený, tehdejší Evropu obohatil nesmírnou měrou.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Itálie Mongolsko Čína Marco Polo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy