Británie by neměla ignorovat čínskou hedvábnou stezku, její infrastruktura je prý mizerná

Londýn - Britská vláda by neměla ignorovat čínský ambiciózní plán Nové hedvábné stezky. Podle ekonoma a konzultanta Colina Crama Británie zoufale potřebuje investice do své infrastruktury, zejména do letišť, dálnic a železnic. Odchod z Evropské unie a nezapojení se do projektu může být osudovou chybou.

Podle britského konzultanta a ekonoma Colina Crama hrozí Velké Británii vážná marginalizace a umenšení jejího vlivu, pokud neobnoví svou ekonomickou infrastrukturu směrem k rychle se rozvíjejícím ekonomikám v oblasti Střední Asie. Naneštěstí prý britská vláda ignoruje jeden z největším infrastrukturních programů, který kdy spatřil světlo světa. 

Čínská iniciativa nové hedvábné stezky "Pás a cesta" počítá s vytvořením masivní ekonomické zóny napříč Asií, Evropou a Afrikou pomocí sítí cest, přístavů, mostů či tunelů. Plán by měl ovlivnit 70 národů a dvě třetiny světové populace. 

Ačkoliv se o iniciativě vědělo už od roku 2013, Velká Británie ji podle ekonoma zcela ignorovala. Přitom už se pomalu začalo investovat. Kazašské hlavní město Astana dalo peníze do vysoce moderního železničního systému, který mají vybudovat Číňané. Čína chce také do roku 2021 vybudovat vysokorychlostní železnici v Thajsku. Obdobnou železnici už vybudovali letos mezi hlavním keňským městem Nairobi a pobřežní Mombasou. Čína investuje i na svém území, počítá se s budováním dálniční sítě, která by měla narůst ze 74 tisíc kilometrů na 139 tisíc v roce 2020. Také se počítá s rozšířením sítě letišť o 65 nových. 

Velká Británie značně pokulhává ve snaze zdokonalovat svou infrastrukturu. Podle statistik se čtyři z deseti "nejhorších letišti" nacházejí právě v Británii (jde o Gatwick, Stansted, Manchester a Edinburgh). Vysokorychlostní trať HS2 se dostane do severozápadní města Anglie Crewa nejdřív v roce 2027, do Manchesteru nebo Leedsu až v roce 2033. 

Špatně je na tom i nejdelší britská dálnice M6. Tu trápí její obrovská vytíženost. Modernizace mezi Sheffieldem a Manchesterem proběhla naposledy v šedesátých letech a je výrazně zastaralá. 

Podle konzultanta ale Hedvábná stezka není jen o dopravě. Doprava totiž úzce souvisí s ekonomikou. A ekonomické centrum se pomalu posouvá na východ. Někdejší "asijský tygr" Singapur vede vážné debaty s čínskou vládou, které mají vést k výhodnému podnikání singapurských firem právě v Číně. 

Velká Británie nesmí zůstat pozadu, měla by se chopit příležitosti, jak zrevitalizovat svou infrastrukturu, a to co nejdříve. Na světové trhy se musí dostat všechny části Británie, ne jen ty jihovýchodní. Podle Crama vypadají plány Britů a s nimi spojené výdaje na infrastrukturu žalostně a nedostatečně. 

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Hedvábná stezka Velká Británie

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy