Duch války v Iráku se vrací. Zodpovědnost zůstane nepotrestána?

Svým způsobem by nebylo příliš uspokojivé, pokud by pouze bývalý britský premiér Tony Blair stanul před soudem kvůli zapojení země do Spojenými státy vedené invaze do Iráku z roku 2003, konstatuje někdejší britský diplomat Oliver Miles. Někdejší velvyslanec Spojeného království v Lucembursku, Řecku a Libyi v rozhovoru pro server RT zdůraznil, že klíčový vliv na rozpoutání irácké války měly USA.

Mezinárodní trestní tribunál není efektivní

Londýnský nejvyšší soud nedávno shodil ze stolu návrh na žalobu vůči někdejší premiérovi Velké Británie Tonymu Blairovi za jeho počínání ohledně války v Iráku. Je to podle zkušeného diplomata definitivní rozhodnutí, na jehož základě nebude bývalý labouristický politik nikdy čelit žádnému stíhání kvůli zmíněné otázce?

"Nemyslím si, že bude (čelit stíhání). Nejsem právník a nejsem si vůbec jistý, že z právního hlediska jde o konec této záležitosti, jelikož toto byl nejvyšší soud a my máme ještě soud ústavní," odpovídá Miles. Netroufá si rovněž odhadnout, zda proti poslednímu verdiktu padne odvolání.

Bývalý velvyslanec si nicméně nemyslí, že by případ Blairových snah zatažení Velké Británie do irácké války někdy rozhodoval britský soud, už jen ze zřejmého důvodu, že v britském právním řádu neexistuje zločin mezinárodní agrese. "A já si myslím, že toto je konec této záležitosti, pokud parlament nerozhodne jinak a ten tak neučiní," tvrdí Miles.

Domnívá se zkušený diplomat, že Tony Blair dluží britské společnosti vysvětlení ohledně irácké války? "Veřejně říkám, že si myslím, že Tony Blair je válečný zločinec. Pak je jím pochopitelně také (bývalý americký prezident) George W. Bush," nebere si servítky Miles.

Na druhou stranu, Miles by v jistém smyslu nepovažoval za uspokojivé, pokud by Blair stanul před britským soudem a zároveň se nikterak neřešila role Spojených států. "Faktem je, že nemáme světovou vládu, nemáme mezinárodní trestní tribunál, který by byl plně efektivní," vysvětluje bývalý britský velvyslanec.

Zodpovědnost zůstane nepotrestána?

"Tony Blair je schopen reagovat, dlouhými slovy neřekne nic konkrétního doufajíc, že získá zpět podporu a sympatie veřejnosti," odpovídá někdejší diplomat na dotaz, zda očekává, že se bývalý premiér k celé kauze nyní opětovně vyjádří.

Reakce Blaira ohledně irácké války jsou podle Milese již velmi ohrané, a proto neočekává, že by se někdejší dlouholetý předseda vlády k problematice nyní nějak smysluplně vyjádřil. "Myslím, že bude muset žít se skutečností, že mnoho lidí v Británii si myslí, že je válečným zločincem," dodává ex-ambasador.                    

Zdá se tedy, že trestní stíhání Tonyho Blaira je nyní mimo hru. Znamená to však, že nebude zažalován někdo jiný, například některý z představitelů někdejšího Blairova kabinetu?

"Pokud chce kdokoliv přemýšlet způsobem, že přenese právní spor na Jacka Strawa či kohokoliv z dalších lidí, kteří s tím tehdy měli co do činění, pak jsou pochopitelně  soudy otevřené této možnosti," reaguje Miles. Sám se však k takovému scénáři nekloní. 

Pokud by bylo takové přenesení právní odpovědnosti možné, někdo by na něj již zajisté upozornil, soudí bývalý diplomat. Připomíná, že ve Velké Británii probíhalo podrobné vyšetřování, které trvalo velmi dlouho.

Výsledkem byla tzv. Chilcotova zpráva, poukazuje Miles s tím, že sám John Chilcot mluvil velmi tvrdě a jasně o zodpovědnosti za vstup Velké Británie do irácké války. "Ale on není soudní dvůr a nemůže potrestat ty, kdo jsou zodpovědní," uzavírá vysloužilý ambasador.   

Související

Více souvisejících

Tony Blair George W. Bush (jr.) Velká Británie Irák

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 55 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy