Drsný dopad brexitu: Britové útočí na muslimy

Londýn - Podle nedávné zprávy britských úřadů v zemi stoupá počet zločinů z nenávisti vůči etnickým menšinám či lidem s odlišnou (zejména islámskou) vírou. Podle ministerstva vnitra vzrostl počet nahlášených zločinů až o 29 procent, nejvíce se jich vyrojilo kolem referendu o brexitu či teroristických útocích po Evropě.

Mezi lety 2015 až 2016 evidovala policie 62,518 nahlášených případů, o rok později už bylo číslo 80,393. Před samotným referendem hlásili úředníci až šest tisíc rasově či nábožensky motivovaných útoků měsíčně. Nejčastěji se uváděla islamofobie, ale útoky se týkaly všech minorit žijících ve Spojeném království.

Policisté uvedli, že muslimové se často stávají oběťmi "kolektivního potrestání",. Většina teroristů byla identifikovaná jako muslimové či byli napojeni na Islámský stát a jako důsledek toho musí trpět celá komunita žijící na Britských ostrovech. Nejčastějším cílem se pak stávají zahalené ženy.

Podle Ragad Altikriti, předsedkyně Muslimské asociace v Británii, byl brexit jasným vzkazem, že uprchlíci nejsem na ostrovech vítaní. Ženy se stávají oběťmi kvůli tomu, že jsou vzhledově často prokazatelně muslimky - bývají zahalené, nosí šátek, hidžáb nebo burku. "Cestovala jsem brzo ráno metrem, když na mě jedna žena ukázala a začala křičet, že jsem důvodem, proč jsou v zemi teroristické útoky," řekla svědkyně Zainab Mir. Pouze jeden muž se jí pak zeptal, zda je v pořádku, zatímco ostatní se tvářili, že nic neslyšeli.

Zainab Mir potom incident ohlásila policii, ale ta jí pouze řekla, že neexistují kamerové důkazy, proto dotyčnou osobu nemůžou chytit. Mladá žena se od té doby cítí být v nejistotě a neustále se obává, že se bude něco podobného opakovat. Třicet procent útoků pak zahrnuje i fyzické násilí.

"Na obou stranách máte zločince," řekla Ragad Altikriti a poukázala na to, že při útocích umírají lidé bez ohledu na jejich víru. I muslimové jsou podle ní mezi oběťmi. Spojené království je v současnosti domovem asi 2,8 milionů muslimů. Většina útoků je slovního rázu, když na ulici často bílí muži vykřikují nadávky či dotyčné oběti spojují s Islámským státem, výjimkou však není ani hrození útokem psů.

Podle Altikriti budou zločiny z nenávisti vždy ve společnosti přítomné, v poslední době ovšem už zdaleka překračují přijatelnou mez. Policisté přitom vynakládají jen málo energie na šetření případů, mnoho obětí to pak špatně chápe jako nezájem bezpečnostních složek a další útoky si už příště nechají radši pro sebe.

Související

Více souvisejících

Brexit Násilí referendum o brexitu (23.6.2016) Muslimové

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy