Litva přijala svou verzi "Magnitského zákona", Rusko vzápětí pohrozilo odvetou

Vilnius - Litevští poslanci dnes přijali zákon, který zakazuje vstup do země cizincům podezřelým z rozsáhlé korupce, praní peněz či porušování lidských práv. Rusko už pohrozilo odvetou za "další nepřátelský krok".

"Pro návrh hlasovalo 91 poslanců," napsala agentura Interfax, podle níž Litva se tak po Spojených státech, Estonsku a Kanadě stala čtvrtou zemí, která přijala takovou právní normu, označovanou jako Magnitského zákon.

"Je to zásadní zákon, ukazující naši úctu k lidským právům zejména v Rusku, protože je pojmenován po člověku, který se snažil chránit Rusko před okrádáním rozpočtu a občanů a za to ho zlikvidovali ti, kdo kradli," uvedl konzervativní poslanec Emanuelis Zingeris podle serveru Delfi.

"Samozřejmě budeme nuceni odpovědět na další nepřátelský krok Litvy a zakážeme vstup do Ruska řadě nežádoucích osob z této země. Uchazečů o tuto roli je tu spousta," řekl ruský velvyslanec Alexandr Udalcov.

Zákon je pojmenován po mladém ruském právníkovi ve službách zahraničního investičního fondu Sergeji Magnitském, který ruské policejní a justiční pracovníky obvinil z rozsáhlých defraudací, než v roce 2009 zemřel za nejasných okolností v moskevské vazební vězení.

Washington po smrti právníka přijal zákon znemožňující vstup do země a přístup k americkému bankovnímu systému lidem, kteří jsou za jeho smrt odpovědní. K sankcím se tento měsíc připojila i Ottawa. Na černé listině se tak ocitl například šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bastrykin.

Litevský zákon počítá s možností zakázat cizinci vstup do země až na pět let, pokud je dotyčný vážně podezřelý, že se v cizině dopustil těžkých či velmi těžkých zločinů, porušujících lidská práva a svobody, korupce, praní peněz či se nějak podílel na těchto zločinech.

Související

Více souvisejících

Litva Rusko Magnitzkého zákon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy