Evropská unie schválila nový systém kontroly hranic Schengenu

Brusel - Zatímco se stále pracuje na vytvoření automatického systému registrace turistů a uprchlíků ze zemí mimo EU, schválila Evropská unie návrh na zavedení tohoto systému. Zaveden by měl být do roku 2020, o čemž informovala agentura Unian.

Rada Evropské unie přijala opatření týkající se zavedení provozu nového automatického systému registrace turistů a uprchlíků. Systém by měl registrovat příjezd a odjezd těchto osob z, nebo do schengenského prostoru.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová dnes na brífinku oznámila, že systém bude registrovat jen občany států, které nejsou členy Evropské unie.

"Komise vítá důležité přijetí opatření. Systém, který bude zaznamenávat příchozí a odchozí občany států mimo EU, bude modernizací současného systému kontroly vnějších hranic Evropské unie. Především je dobré, že budeme vědět, kdy daná osoba přijela nebo odjela z prostor EU. Navíc nám systém pomůže určit, zda doba pobytu v schengenském prostoru odpovídá povolené délce pobytu pro daného člověka," řekla na dnešní schůzce.

Podle Bertaudové navíc elektronický systém umožní kontrolám na hranicích prověřovat, zda nemá daná osoba zákaz vstupu na území Schengenu, případně Evropské unie.

Ve zprávě Rady Evropské unie se píše o tom, že zavedení registračního systému je cílené na posílení boje proti terorismu v Evropě.

Systém by měl především zrychlit všechny kontroly na hranicích a zvýšit jejich kvalitu tím, že automaticky vypočítá povolenou dobu pobytu na území EU, při odjezdu systematicky a spolehlivě identifikuje délku tohoto pobytu a zvýší vnitřní bezpečnosti Unie. Navíc by měly orgány činné v trestní řízení dostat přístup k záznamům z jednotlivých hraničních přechodů.

Dokument o přijetí systému by měl být podepsaný Radou EU a Evropským parlamentem. Následně by měl být zveřejněn v Úředním věstníku Evropské unie a po 20 dnech by měl nabýt platnosti.

Systém by měl být zřízen a uveden do provozu do roku 2020.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) kontrola hranice schengen víza Celníci

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy