Merkelová se má spojit se socialisty, zabrání tím vládní krizi, píše ruský deník

Moskva/Berlín - Podle ruského deníku Kommersant existuje možnost, jak zabránit velké vládní krizi v Německu a také předčasným volbám. Angela Merkelová by se měla spojit se Sociálnědemokratickou stranou Německa Martina Schulze a vytvořit tak "velkou koalici".

Dva měsíce po volbách se stále Angela Merkelová, vítězná předsedkyně strany CDU/CSU, snaží vytvořit vládní koalici. Do jednání o případné vládě se podle deníku Kommersant přidala Sociálnědemokratická strana (SPD), jejíž předseda Martin Schulz možnost koalice s Křesťanskými demokraty kategoricky vyloučil.

Pokud by se obě strany domluvily na spolupráci, pak by se největší stranou v opozici stala krajně pravicová populistická AfD. Avšak s velkou politickou krizí na obzoru se i tato možnost jeví jako schůdnější varianta než zbylé dvě.

Těmi jsou podle Kommersantu předčasné volby, které by však nabouraly reputaci Merkelové a zhoršily by image Německa v Evropské unii, nebo menšinová vláda, čímž by kancléřka Merkelová silně oslabila svoji pozici.

Sociální demokraté nejprve nechtěli o koaličním jednání ani slyšet. Avšak na apel prezidenta SRN Franka-Waltera Steinmeiera, bývalého spolustraníka Martina Schulze, je seskupení připraveno přidat se k jednání o vytvoření vlády.

Po neúspěchu Merkelové při jednání se Zelenými, a především Svobodnými demokraty, je tu další kolo schůzek, tentokrát s SPD. První setkání předsedů stran společně s prezidentem Steinmeierem by se mělo konat ve čtvrtek.

V sobotu kancléřka Merkelová v Meklenbursku oznámila, že je kategoricky proti předčasným volbám. Z toho pak německá média měla vyvodit, že se kancléřka chce obrátit na svého bývalého koaličního partnera.

Podle výzkumu novin Bild am Sonntag by koalici CDU/CSU a SPD podpořilo 52% Němců.

Kommersant však uvádí, že je nyní ještě brzo na to považovat politickou krizi za vyřešenou. Je otázkou, jestli se strany najdou mezi sebou kompromis - co se týče programů, ty se liší v mnohém jak v domácí, tak v zahraniční politice.

"Za prvé - Sociální demokraté požadují dočasné zastavení deportace osob, které nedostaly azyl, do Afghánistánu. Za druhé - SPD požaduje obnovení praxe sjednocování rodin (rodin uprchlíků - pozn. red.). A za třetí - Sociální demokraté nesouhlasí se stanovením maximálního limitu počtu uprchlíků," píše časopis Focus.

Pokud by tedy měla vzniknout "velká koalice", není vyloučeno, že Merkelová bude muset upustit od zpřísnění uprchlické politiky.

Související

Více souvisejících

Německo Volby v Německu Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu) Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU koaliční vyjednávání

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 22 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy