NATO má souputníka. Země EU potvrdily vznik "obranné aliance"

Brusel - Ministři zahraničí 25 členských zemí Evropské unie dnes potvrdili vznik své stálé spolupráce v obranné oblasti (PESCO). Zveřejněno bylo prvních 17 společných projektů, do tří z nich se zapojí také Česko.

S možností stálé spolupráce několika členských států unie v oblasti obrany počítá už lisabonská smlouva. Ta umožňuje, aby země společně rozvíjely obranné schopnosti, investovaly do společných projektů nebo posílily operační připravenost a příspěvky svých ozbrojených sil. Reálně ale země EU dlouhou dobu nic konkrétního nepodnikaly.

Změna přišla až s rozhodnutím Británie unii opustit, přesto se pohledy významných unijních hráčů na konkrétní podobu obranné spolupráce lišily. Francie, která nese tíhu unijních operací například v Africe, prosazovala těsnější a účinnější kooperaci menší skupiny vojensky schopnějších členů EU. Naproti tomu Německo zdůrazňovalo význam co nejširšího zapojení zemí bloku.

Výsledkem je kompromis, na kterém se v polovině listopadu shodlo 23 zemí, další dvě - Irsko a Portugalsko - se od té doby rozhodly připojit. Mimo PESCO tak nyní kromě Britů, kteří unii opouštějí, zůstává jen Dánsko a Malta.

Mezi závazky, které na sebe země berou, patří pravidelné zvyšování výdajů na obranu "v reálném vyjádření". Mnozí z účastníků nyní vznikající unijní spolupráce jsou zároveň členy NATO, kde je zvyšování obranných výdajů také prioritní záležitostí.

Dnešní krok uvítal šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který zdůraznil, že Evropa se při své obraně nemá a nesmí spoléhat na druhé. "V červnu jsem říkal, že je třeba probudit 'Šípkovou Růženku' lisabonské smlouvy - stálou posílenou spolupráci. O půl roku později se to děje," poznamenal.

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí končící české vlády, vnímá zahájení PESCO také jako příležitost pro český obranný průmysl. "Jsme opravdu na začátku, dejme si trochu času na to, abychom zjistili, co je v tom pro nás nejlepší," podotkl v Bruselu. Právě nyní podle Zaorálka nastává chvíle hledání, jak se český zbrojní průmysl do evropských plánů zapojí, což se v minulosti nepříliš dařilo.

"Teď se to dá zkusit a máme pro to daleko lepší podmínky než dříve. Vítám PESCO také jako šanci pro českou ekonomiku, český průmysl," uvedl Zaorálek. Ocenil, že české ministerstvo obrany konkrétní projekty aktivně hledá a předkládá. Zaorálkovým nástupcem ve funkci bude dosavadní ministr obrany Martin Stropnický.

Česko se hodlá zúčastnit projektu s názvem "Zjednodušení a sjednocení postupů přeshraničního pohybu vojenských jednotek", který diplomaté popisují jako "vojenský Schengen". Po zjednodušení přesunů vojsk napříč Evropou volá také NATO, které v této věci hodlá s unií úzce spolupracovat.

Dalším projektem s českou účastí bude rozvoj schopností v oblasti vojenského zdravotnictví a projekt, jehož cílem je založení školícího střediska pro evropské výcvikové mise. Jako pozorovatel se ČR hodlá účastnit dalších pěti projektů, například snahy zvýšit možnosti vedení operací krizového managementu či projektu nového bojového vozidla pěchoty, nebo Slovenskem vedeného projektu "Schopnost nepřímé palebné podpory".

Finální zelenou by měli unijní posílené spolupráci v obraně dát ve čtvrtek šéfové států a vlád zemí Evropské unie na své poslední letošní schůzce.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) PESCO (evropská spolupráce v obraně) Lubomír Zaorálek Česká republika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy