Puigdemont je ochoten jednat s Rajoyem, ale ne ve Španělsku. Záhy přišla odpověď

Brusel/Madrid - Katalánský expremiér Carles Puigdemont je připraven k dialogu se španělským premiérem Marianem Rajoyem kdekoli kromě Španělska, kde mu hrozí zatčení. Jednat chce o důsledcích uplatnění ústavního článku 155, na jehož základě Madrid převzal správu Katalánska.

"Ze zřejmých důvodů jsem připraven setkat se s panem Rajoyem v Bruselu nebo na jakémukoli jiném místě v Evropské unii kromě Španělska," řekl dnes Puigdemont na tiskové konferenci v Bruselu. Ve Španělsku mu hrozí stíhání za vzpouru. Spolu s několika členy katalánské vlády uprchl v říjnu do Belgie. Podle Puigdemonta čtvrtečními volbami začala pro Katalánsko "nová éra". Také prohlásil, že dostane-li od Madridu záruky, do Španělska se vrátí.

O pozastavení článku se Puigdemont zmínil už ve čtvrtek, kdy se ukázalo, že separatistické strany získaly ve volbách dost hlasů na sestavení vlády. Podle výsledků mají 70 ze 135 mandátů. Vítězem voleb je sice strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska, ale spolu se spojenci má jen 57 mandátů.

Rajoy dosud se separatisty jednat odmítal, dokud nebudou své politické cíle hájit v rámci španělské ústavy. Ta jednostranné odtržení žádného ze španělských regionů nepovoluje. "Vládě, která bude ustavena v Katalánsku, chce španělská vláda nabídnout veškerou spolupráci a ochotu ke konstruktivnímu, otevřenému a realistickému dialogu v rámci zákona, abychom vyřešili problémy tamních obyvatel," uvedl dnes Rajoy.

Španělský premiér také prohlásil, že separatistické strany při čtvrtečním hlasování ztratily podporu, i když méně než si Madrid přál. "Nikdo nemůže mluvit jménem Katalánska, když nemá podporu celého regionu. Po volbách je evidentní, že Katalánsko není jednotné, ale pluralitní," řekl také Rajoy.

Na naléhání novinářů Rajoy odpověděl, že bude mluvit s tím, kdo bude "vykonávat úřad katalánského premiéra, bude zvolen, ujme se úřadu a bude se nacházet v takových podmínkách, že s ním bude možné mluvit". Dodal, že situace nezávisí na čtvrtečních volbách, ale na rozhodnutí justice.

Převzetí přímé správy Katalánska, k němuž Madrid přikročil koncem října kvůli snahám regionálního vedení o nezávislost, podle Rajoye skončí, až bude nová katalánská vláda. "Datum (ukončení přímé správy) bude takové, jaké stanovil (španělský) Senát: až bude (katalánská) vláda," řekl Rajoy. Nový katalánský parlament má zasednout do 20 pracovních dnů od voleb. Poté má jeho vedení do deseti pracovních dnů navrhnout kandidáta na premiéra, jehož schvaluje regionální parlament.

"Nepodsouvejte mi ten nejhorší z možných scénářů," poznamenal Rajoy o možnosti delší přímé správy. Bez bližších podrobností dodal, že byli i lidé, kteří chtěli, aby centrální přímá správa v Katalánsku trvala čtyři roky. "Tohle je velmi výjimečná situace a výjimečná situace má trvat krátce," uzavřel téma španělský premiér.

Související

Více souvisejících

Carles Puigdemont Mariano Rajoy Katalánsko Španělsko volby v Katalánsku

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy