Uprchlická krize narazila v Itálii na svůj historický milník: Co bude dál?

Řím - Uplynulý rok byl zlomovým bodem, který pomůže Itálii ke zvládnutí uprchlické krize. Alespoň v to doufají italské úřady. Italský premiér Paolo Gentiloni to nazval tento týden "historickým přechodem Itálie od migrace řízené zločinci ke kontrolované, bezpečné a legální migraci". O tom napsal italský zpravodajský server The Local.

Zatímco další a další migranti se vydávali na nebezpečnou cestu Středozemním mořem k italským břehům, jejich počet klesl meziročně téměř o třetinu. I tak se jednalo podle webu The Local o skoro 119 tisíc uprchlíků. A to je ještě potřeba poznamenat, že tak "nízká" čísla zařídila druhá polovina roku.

Mezi lednem a červnem Itálie zaznamenala skoro dvacetiprocentní nárůst počtu uprchlíků, kteří přijížděli po moři. S žádostmi o azyl se roztrhl pytel, jelikož italští sousedé - Francie, Švýcarsko a Rakousko - uzavřeli své hranice.

Jen v posledních třech dnech června připlulo k italským břehům celkem 10 400 lidí. Sousední státy odmítli dovolit, aby byť jediná loď migrantů z Libye byla přijata.

S parlamentními volbami na obzoru (stanoveny byly na začátek března tohoto roku - pozn. red.) začalo být přistěhovalectví klíčovou otázkou, a to především pro populistické Hnutí pěti hvězd.

Itálie se pokoušela najít způsob, jakým přijímat na své půdě nové migranty. Opírala se především o menší střediska, o nichž se domnívá, že pomohou uprchlíkům se postavit na vlastní nohy.

I tak tisíce žadatelů o azyl tuhnou ve velkých přístřešcích, které živí nedůvěru okolních čtvrtí, v nichž žijí Italové.

Všechno se však začalo měnit v červenci, jelikož počet lodí s migranty z Libye náhle klesl. Klesající trend pokračoval až do té míry, že příliv uprchlíků za posledních šest měsíců klesl o 70 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Tento pokles byl připisován kontroverznímu italskému posílení břehů pobřežními strážemi, které měly za úkol nepustit lodě k italské půdě.

Došlo rovněž k utěsnění jižních libyjských hranic, urychlení repatriací přímo z Libye a opatření k zastavení toku migrantů ze subsaharské Afriky přes tranzitní státy jako Niger a Súdán.

To, že se opatření vyplácejí, potvrdilo v prosinci libyjské námořnictvo, které prohlásilo, že v roce 2017 zachytilo nebo zachránilo 80 tisíc migrantů. Objevily se však i hrůzné případy toho, kdy uprchlíci skákali zoufale přes palubu, neboť se nechtěli vrátit do Libye.

Migranti zachyceni nebo zachráněni libyjskými obyvateli jsou obvykle drženi v zadržovacích střediscích, aby čekali na repatriaci, ale čekací lhůty jsou často dlouhé a podmínky politováníhodné.

Itálie i nadále udržuje s Libyí kontakty, aby nedocházelo k exodu uprchlíků, a to ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) s programem repatriace ekonomických migrantů.

Návrat těchto migrantů v minulém roce vzrostl z 1200 osob na 19 tisíc. Co se týče uprchlíků, Itálie se stala v posledním týdnu minulého roku první zemí, která přivítala skupinu etiopských, somálských a jemenských migrantů, kteří přiletěli letadlem přímo z Libye.

Italský ministr vnitra Marco Minniti prohlásil, že z těchto humanitárních koridorů by mohlo v roce 2018 těžit až 10 tisíc uprchlíků. Alespoň za předpokladu, že budou rozšířeny mezi evropské partnery.

"Existuje dobrá a spolehlivá cesta, po které se můžeme vydat. Nebudeme předstírat, že problém neexistuje, raději ho vyřešíme lidsky a bezpečně jak pro italské občany, tak pro migranty," uvedl na konci minulého roku Gentiloni.

I přes veškerá úsilí se nepodařilo zabránit smrtím běženců. Podle IOM se ztratilo nebo zemřelo ve vodách Středozemního moře téměř 3 tisíce migrantů. Ve srovnání s rokem 2016 se však situace zlepšila - tehdy dopadlo stejným způsobem zhruba 4500 lidí.

Související

Více souvisejících

Itálie uprchlické tábory uprchlíci islám Libye Paolo Gentiloni

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy