Co se to děje v Maďarsku? Sorosovi lidé varují před katastrofou, Orbán mluví o potlačení migrace

Budapešť - Maďarská vláda předložila parlamentu v úterý 13. února legislativní balíček přezdívaný „Stop Soros" , který by poskytl ministrovi vnitra pravomoc zakázat občanské skupiny považované za podporovatele migrace. Píše to server Euobserver.

Návrh zákona je součástí antiimigračního úsilí předsedy vlády Viktora Orbana, který se nedávno zaměřil na amerického finančníka a filantropa maďarského původu George Sorose, který se proslavil například díky své nadaci Open Society.

Skupiny bojující za lidská práva naznačují, že návrh je poslední snahou nacionalistické vlády podkopat občanskou společnost, demokratické hodnoty a omezit kritické hlasy před volbami, které se mají konat 8. dubna. Očekává se, že Orbánova vládnoucí strana Fidesz potřetí v řadě vyhraje.

Návrh zákona uvádí, že nevládní organizace, které „sponzorují, organizují nebo jinak podporují vstup nebo pobyt státních příslušníků třetích zemí přes bezpečné třetí státy za účelem zajištění mezinárodní ochrany" se považují za organizace podporující migraci. Definice zahrnuje také organizace, které se zabývají advokátními činnostmi, nabírají dobrovolníky a vyrábějí a distribuují informační materiály.

Podle zákona by tyto organizace měly být schváleny maďarským ministrem vnitra, který by jim mohl odmítnout udělit povolení, kdyby je považoval za „národní bezpečnostní riziko". Návrh zákona by také ukládal 25% daň na zahraniční dary nevládním organizacím, které pomáhají migrantům v Maďarsku. Pokud organizace nedodrží podmínky, mohou jim maďarské úřady uložit pokutu a případně je i rozpustit.

Vláda tvrdí, že cílem zákona je odvrátit nelegální přistěhovalectví, které podle Orbána narušuje evropskou identitu a bezpečnost a které je podle něj prosazováno Sorosem a organizacemi, které jsou částečně financovány z jeho nadací.

Zákon by se dotkl také aktivistů, kteří podporují migraci, nebo jejichž přítomnost a činnost je v rozporu s „maďarskými národními bezpečnostními zájmy". Jich by se dotkly omezující příkazy, které jim brání v přístupu k vnějším hranicím EU v Maďarsku. Jakýkoli cizí státní občan, o kterém se ví, že podporuje migraci, by mohl být z Maďarska zcela vykázán.

Orbánova vláda podle serveru také pokračuje v mediální kampani proti Sorosovi a tvrdí, že židovský podnikatel, který se narodil v Maďarsku, chce „přesídlit miliony lidí z Afriky a Středního východu".

„Navrhované zákony se netýkají George Sorose a nadace Open Society," uvedla v minulém měsíci Sorosova nadace, když se objevily zprávy o plánovaném zákoně. „Jejich cílem je kriminalizovat občanskou společnost a uvalit stigma na poslední zbývající nezávislé hlasy v Maďarsku, které nejsou kontrolovány vládnoucí stranou, A to tři měsíce před parlamentními volbami," uvádělo se ve zmíněném prohlášení.

Maďarsko již minulý rok zpřísnilo pravidla týkající se nevládních organizací. Evropská komise uvedla, že právní předpisy porušily pravidla EU a obrátila se kvůli Budapešti na Evropský soudní dvůr. Lidskoprávní organizace Amnesty International ve středu 14. února označila návrh zákona za „hluboce znepokojující a neoprávněný útok na občanskou společnost".

„Ve skutečnosti nemají tyto návrhy nic společného s ochranou národní bezpečnosti nebo hranic a lidmi, kteří jiným lidem v nouzi pomáhají a odváží se zvýšit jejich hlasy," říká ředitel organizace Gauri van Gulik.

Viktor Orbán ve svém vystoupení před svou stranou ve středu uvedl, že otázkou je, zda po volbách bude mít země nezávislou vládu, nebo takovou vládu, kterou bude možné vydírat. „Vláda, která může být vydírána, se vzdá národní národní nezávislosti a změní Maďarsko na přistěhovaleckou zemi," uvedl Orban podle provládního deníku Magyar Idok. Orban také dodal, že zahraniční hospodářské a politické zájmové skupiny vedené Georgem Sorosem chtějí v Maďarsku mít slabou a snadno vydíratelnou vládu.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán George Soros Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy