Vražda slovenského novináře Kuciaka má přesah do Česka

Bratislava(Praha - Kvůli vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka navázalo Slovensko spolupráci s Europolem a také s policií v Česku a Itálii. Informoval o tom slovenský ministr vnitra.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar na tiskové konferenci doslova uvedl, že případ dvojnásobné vraždy má přesah do České republiky. Policie prý má hned několik vyšetřovacích verzí této úkladné vraždy.

„Začínáme s vyhodnocování stop na místě činu. Kontaktovaly nás zahraniční bezpečnostní sbory a agentury. Komunikovali jsme proaktivně s českými zástupci," uvedl bez dalších podrobností. Slovenští vyšetřovatelé vyslechli v souvislosti s dvojnásobnou vraždou asi dvacet lidí, dodal.

Slovenská policie vyhodnocuje e-maily a více než dvě desítky hlášení na zvláštní telefonickou linku, kterou v souvislosti s vyšetřováním vraždy reportéra zřídila pro veřejnost. Policie, která za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci, v případu zatím vyslechla dvě desítky osob.

Slovenská vláda vypsala milion eur za informace vedoucí k dopadení vraha novináře a jeho přítelkyně. Premiér Robert Fico jasně naznačil, že tato nabídka platí, na tiskové konferenci dokonce nechal tyto peníze vyskládat na stůl.  „Činíme některé kroky, které nejsou úplně standardní,“ poznamenal k tomu ministr vnitra Robert Kaliňák. 

Fico: “Tento milion eur je připravený pro toho, kdo pomůže dopadnout pachatele.” Právě teď na @CT24zive pic.twitter.com/S4HYgycQQo

— Michal Kubal (@MichalKubal) 27. února 2018

Fico také před kamerami řekl, že všechny jeho vlády ctily svobodu slova a on sám měl vždy jedině „věcné výhrady vůči novinářské práci“. O žurnalistech přitom dříve mluvil jako o „špinavých protislovenských prostitutkách“.

Kuciak podle portálu Aktuality.sk mapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii. Portál napsal, že Vadala v roce 2003 stanul v Itálii před soudem v souvislosti s ukrýváním člena mafie, pro nedostatek důkazů byl ovšem zproštěn viny. Později se Vadala přestěhoval na Slovensko.

Portál také napsal, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Z nedokončeného Kuciakova článku podle portálu vyplývá, že Vadala a jeho italští známí se dostali do konfliktu se zákonem i na Slovensku.

O zmiňovaném propojení Troškové a Jasaňa na italského podnikatele psal také list Sme a již v roce 2016 rovněž týdeník Plus 7 dní.

Premiér Fico se dnes svých spolupracovníků zastal. "Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz. Jen tak si vybírat některé lidi, kteří někdy v minulosti měli nějaké kontakty, a dávat je do portfolia lidí, kteří mají něco s úkladnou dvojnásobnou vraždu, je něco, co nemohu akceptovat," řekl Fico na společné tiskové konferenci s Gašparem a také s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Dodal, že Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

O zmiňované italské podnikatele se podle Gašpara a Kaliňáka v minulosti zajímala slovenská policie. V jednom případě, který se ale netýkal Vadaly, policie podala návrh na podání obžaloby v souvislosti s podplácením daňových a jiných úředníků.

Nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) po vraždě Kuciaka vybídly Kaliňáka i Gašpara k rezignaci. Podle Fica opozice zneužívá obou vražd k politických cílům.

Související

Eduard Heger

Hegerova vláda vyjádřila lítost nad vraždou Kuciaka a utrpením lidí v komunismu

Slovenská vláda dnes svými usneseními vyjádřila lítost nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové z roku 2018 a také nad utrpením lidí po nástupu komunistů k moci v Československu v roce 1948. Kabinet premiéra Eduarda Hegera tak učinil u příležitosti výročí obou událostí, které připadají na tyto dny.
Ján Kuciak

Kauza Kuciakovy vraždy není soudy uzavřena ani po pěti letech

Ani pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka soudy na Slovensku neukončily proces se zbylými dvěma z původně pěti obžalovaných v tomto případu, ve kterém už byl k dlouholetému trestu vězení pravomocně odsouzen kromě jiných vrah Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. 

Více souvisejících

vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Policie SR Policie ČR Robert Fico Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy