Rána pro Evropu. Co čekat od výsledků voleb v Itálii?

Řím – Italští voliči rozdali karty. Nový parlament budou tvořit převážně euroskeptické a antisystémové strany, což ukazuje, že se setkáváme s novou změnou v dosavadním směřování evropské politiky. Proč vlastně dali Italové zelenou populistům? A lze skutečně s jistotou říci, že právě oni dokáží vyřešit problémy, které současnou Itálii trápí (nezaměstnanost, stagnující ekonomika, migrace,..)?

Jak se zdá, tak se základy EU začínají opět bortit jako domeček z karet. Prvním vychýlením z její dosavadní cesty byl brexit a druhým většinové zastoupení euroskeptických stran v Itálii, která jí společně s Francií, Beneluxem a Německem založila.

Z povolební analýzy britského deníku The Guardian vyplývá, že Itálii čekají v dohledné době problémy se sestavením funkční a stabilní vlády s důvěrou obou komor parlamentu, jak požaduje ústava.

Ekonomičtí experti nejsou s touto situací vůbec spokojeni a sdílejí obavy, že politická nestabilita jenom prohloubí stávající stagnaci, na jejíž základech si vybudovaly přízeň právě ony antisystémové a populistické strany. Ty však podle ekonomů nebudou schopné si s ní poradit.

"Já osobně nevidím možnost, jak by tom mohla nová italská vláda zabránit," řekl pro INFO.CZ Christopher Dembik, francouzský ekonom společnosti Saxa Bank Jaké varianty vládní koalice přichází v úvahu?

Středopravice reprezentovaná stranami Forza Italia Silvia Berlusconniho, Ligy Severu a Bratry Itálie, která je favoritem voleb, si sice získala přízeň pouze 37 % Italů, ale společně s Hnutím pěti hvězd má parlamentní většinu.

Demokratická strana Mattea Renziho, kterou volilo méně, než 20 % voličů, se momentálně chystá odejít do opozice, což takřka vylučuje vznik možné koalice středolevice s Hnutím pěti hvězd nebo se středopravicí, jak se očekávalo před volbami. Odchodem do opozice a nízkým volebním výsledkem tak nyní zaráží další hřebík do rakve tradičně levicových stran, které propadly ve všech evropských volbách. 

Dosavadní směřování politiky čtvrté nejsilnější Evropské unie nyní může obrátit o 360 stupňů. Nejedná se však o zaječí úmysly v podobě Italexitu, odchodu z jednotného trhu, nebo návratu k původní měně. Spíš hrozí, že bude vůči politice Bruselu víc vyděračská.

Předvolební nejistota, povolební nejistota

Z důsledků italských voleb vyplývá daleko víc otázek, než odpovědí. Nicméně jak už bylo uvedeno, Italové neusilují ani o italexit, ani o opuštění eurozóny, ačkoliv volili euroskeptiky. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu fakt, že si je získaly strany, které dříve usilovaly o vypsání celostátního referenda o euru, jehož zavedení se neobešlo bez komplikací.

Přestože tedy nejsou natolik euroskeptičtí, aby chtěli následovat Velkou Británii, je zde znát poptávka po změně, což potvrdil například i lídr krajně pravicové Ligy Severu Matteo Salvini, který řekl, že pokud Brusel neobrátí, pak skutečně k italexitu dojde.

Nejpalčivějším problémem, který trápí současné Italy, zejména ty, co žijí na jihu, a na Sicílii, je migrace. Ostatně už před vypuknutím migrační krize byla Sicílie přímo oblíbeným místem utečenců z afrického kontinentu.

V momentě, kdy německá kancléřka Angela Merkelová zahájila svojí politiku otevřených hranic, musela se Itálie smířit s tím, že skrz ni budou projíždět skupiny běženců hledajících azyl v Německu.

Právě na těchto tématech si založila svojí kampaň středopravicová koalice bývalého premiéra Silvia Berlusconniho, který slibuje nulovou toleranci k nelegálním přistěhovalcům. Jeho koaliční partner a lídr Ligy Severu Matteo Salvini zašel v tomto ještě dál a slíbil, že bude aktivně bojovat s šířením radikálního islámu, a že se postará o masovou deportaci všech ilegálních imigrantů.

Italy zřejmě mnohem víc zajímalo, jak si konkrétní strana poradí s migrací, než tradičně levicový program. Navíc jak středopravice, tak i Hnutí pěti hvězd otevřely téma všeobecného základního příjmu, který je na zdejším politickém trhu z důvodu přebujelého státního aparátu a vysoké nezaměstnanosti, zejména na jihu země, hojně poptáván.

Salvini, který je znám svými otevřeně rasistickými výroky, dokonce popřel nutnost vytvořit vládu, která se bude moci opřít o parlamentní většinu. Podle jeho názoru získali mandát už tím, že jsou vítězi voleb, což je samozřejmě sporné. To, že zastávají první místo, nic nemění na faktu, že volby skončily patem, a že nelze s jistotou určit, kdo sestaví příští italskou vládu. 

„Své slovo dodržím a můj návrh je vláda středopravicových stran, které vyhrály volby, a které mají právo sestavit vládu,“ řekl Salvini v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

Zároveň také vyloučil referendum o opuštění eura a vládní koalici s antisystémovým Hnutím pěti hvězd, ačkoliv by s ním středopravicová koalice měla mít nejvíc průniků.

Vzhledem k tomu, že středolevice odchází do opozice, středopravice inklinuje k solitérství a odmítá vládu s Hnutím pěti hvězd, lze za současných indicií předpokládat vznik nestabilní vlády, nebo dokonce problematického sestavování vlády, což není vzhledem k politicko-ekonomické významnosti Itálie dobré.

Nicméně je třeba poznamenat, že se politika mění jako počasí, a že zítra bude jinak, než dnes. Ostatně SPD také po volebním neúspěchu v německých parlamentních volbách nejprve vylučovala opětovný vznik velké koalice s CDU/CSU.

Související

Více souvisejících

Itálie EU (Evropská unie) volby v Itálii

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy