Merkelová obhajuje přijímání běženců. V projevu zkritizovala Trumpa a Turecko

Berlín - Staronová německá kancléřka Angela Merkelová dnes řekla, že rozhodnutí přijmout běžence bylo správné, podobná krizová situace se ale v budoucnu již nesmí opakovat. Před zákonodárci hovořila také o Turecku, americkém prezidentovi a zákazu dieselových motorů.

Merkelová ve Spolkovém sněmu uvedla, že z humanitárních důvodů byla pomoc Evropy uprchlíkům nezbytná, nechce ale, aby se migrační krize z roku 2015 opakovala. Evropská unie podle ní musí lépe střežit své hranice a rozhodně vystupovat proti islámským radikálům.

Kancléřka přislíbila, že Německo se bude v Evropské unii zasazovat o úspěch unijních programů především v Africe, které mají podobných krizím předcházet. Dodala také, že příslušné unijní fondy nesmí být podfinancované.

Merkelová v minulosti opakovaně tvrdila, že islám k Německu patří. "Je nezpochybnitelné, že naše země byla historicky formována křesťanstvím a židovstvím," řekla dnes kancléřka. Dodala ale, že 4,5 milionu muslimů, kteří nyní v Německu žijí, se mezitím stalo součástí země.

Merkelová v další části projevu odsoudila tureckou vojenskou intervenci v Sýrii proti kurdským milicím YPG. "Přes všechny oprávněné bezpečnostní zájmy Turecka je nepřijatelné to, co se v (syrském) Afrínu děje, kde jsou tisíce a tisíce civilistů pronásledovány, kde civilisté umírají a odkud musejí uprchnout," řekla kancléřka. Agentura DPA poznamenala, že Merkelová vojenský zásah kritizovala takto otevřeně vůbec poprvé.

Merkelová odmítá plošný zákaz naftových motorů v autech, uznává ale, že otázku emisí z takovýchto agregátů je nutné vyřešit.

Omezit, případně zcela zakázat vjezd aut s naftovými motory připravuje několik německých měst. Cestu k takovémuto zákazu, který se bude týkat především starších dieselů, otevřel koncem února Spolkový správní soud v Lipsku, který rozhodl, že města mají kvůli ochraně ovzduší možnost učinit takovéto opatření. Zmíněné zákazy by se ale mohly týkat i vozů splňující emisní normu Euro 6, tedy takových, které mohly začít jezdit po 1. září 2014. Předpokládá se, že by to vyvolalo řadu soudních pří.

Merkelová sepsula i rozhodnutí Donalda Trumpa uvalit na dovoz hliníku a oceli cla. "Taková cla považujeme za nezákonná," prohlásila Merkelová. Dodala, že Německo je přesvědčeným odpůrcem politiky izolacionismu, neboť takový systém škodí všem bez rozdílu. Zopakovala, že Berlín bude ve spolupráci s Evropskou unií v obchodních jednáních s USA pokračovat.

Spojené státy si podle médií pro vynětí Evropské unie z nových cel na dovoz oceli a hliníku kladou řadu podmínek v oblasti obchodní i obranné politiky, včetně omezení dodávek oceli z EU do USA na loňskou úroveň. Washington podle magazínu Der Spiegel také chce, aby EU podnikla opatření proti čínské oceli prodávané za dumpingové ceny a aby spolupracovala v řadě dalších obchodních záležitostí.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Německo uprchlíci Turecko zákaz dieselů Donald Trump clo

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy