Jeden velký podvod a žádné výsledky. Lobbisté cupují Německo a jeho zelenou politiku

Berlín - Jak ukazují poslední statistiky, tak zelená politika, která stála německé daňové poplatníky miliardy eur, zřejmě nesklidí očekávané ovoce. Navzdory veškerým snahám o omezení jaderných a fosilních paliv a přechod na obnovitelné zdroje jako energie, jako jsou fotovoltaika a větrné elektrárny nesplní Německo do roku 2020 očekávané snížení emise skleníkových plynů. Informoval o tom server Politico.eu

Vysoké ceny energií, trvalá závislost na pevných palivech a nadměrné emise oxidu uhličitého ukazují, že Německo výrazně zaostává za zeměmi, které se zavázaly aktivnímu prosazování zelené politiky.

Nejenom v Evropě se jedná o 11 zemí, včetně Švédska, Rakouska, Dánska, Spojeného království a Francie, kterým se už podařilo výrazně omezit závislost na pevných paliv a naopak podpořit výrobu ekologicky šetrné elektřiny.

Obnovitelné zdroje energií dosahovaly v loňském roce podle think thanku Agora Energiewende pouze 36 % veškeré spotřeby elektřiny. Důvodem tohoto jevu je zřejmě nepřijetí klíčových reforem v oblasti teplárenství a dopravy, nikoliv jejich nedostatečná výroba.

"Německo, dosud chápané jako vlajková loď zelené politiky, selhává," řekl šéf Agora Energiewende ve své zprávě z letošního ledna.

Poslední hodnocení Evropské komise navíc ukázalo, že se Německu možná nepodaří dosáhnout do roku 2020 požadované normy energetické účinnosti, jež činí 20 %. Prozatím se alespoň očekává, že by se mu mohlo podařit splnit míru výroby obnovitelných zdrojů energie ve výši 18 %. Místní zelená lobby však varuje, že se pravděpodobně nepodaří splnit ani to.

Německo z výše uvedených důvodů nesplní své závazky snížení emisí skleníkových plynů o 40 % v časovém horizontu do roku 2020. Nově sestavená německá vláda je s tím už smířená a hodlá se namísto tohoto věnovat novým cílům, a to snížení emisí skleníkových plynůa o 55 % do roku 2030. Dosáhnout toho chce prostřednictvím nových zákonů v oblasti dopravy a stavebnictví.

Nesplnění cílů však nebude bez následků a němečtí daňoví poplatníci budou muset pravděpodobně sáhnout hodně hluboko do peněženky.

"Německo je alespoň co se týče zelené politiky největším podvodem na světě! Jestli někdo stále věří v ekologickou šetrnost německé energetické politiky, nechť se po nastudování nejaktuálnějších statistik probudí ze snu," zlobí se evropští úředníci.

Německo bylo po léta považováno za předního lídra globální energetické transformace, když se samo spolupodílelo na technologické revoluci, s níž přišel vynález solární a větrné výroby energií, která je nejen ekologicky šetrnější, ale i úspornější.

Realita je ovšem úplně jiná. Mnohým domácnostem se naopak výdaje na spotřebu po útlumu jaderné výroby výrazně zvýšily.

"Já se se zelenou politikou ztotožňuji, a také za ní hodně platím, ale žádná ochrana klimatu se jaksi nekoná, a nejsem zdaleka jediný, kdo to tak cítí," řekl Klaus Mueller, ředitel místní lobby spotřebitelů Verbraucherzentrale Bundesverbrand německému rozhlasu.

Německo je známé pro všechny z nás, kteří jej často navštěvují, známé velkým množstvím větrných elektráren, jichž jsou mnohdy celá pole. 

Související

Více souvisejících

Německo větrné elektrárny

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 53 minutami

před 53 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy