Vymýcení chemických zbraní? G7 chválí akce USA, Británie a Francie

Berlín - Skupina sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) dnes odsoudila údajný chemický útok na syrské město Dúmá a podpořila snahy Spojených států, Francie a Británie zamezit používání těchto bojových látek. S odkazem na dnes zveřejněné prohlášení zemí G7 o tom informovala agentura Reuters.

"Zcela podporujeme snahy Spojených států, Británie a Francie o snížení kapacity režimu (syrského prezidenta) Bašára Asada v oblasti chemických zbraní," uvedly země G7 v prohlášení s tím, že podobně jako trojice států doufají, že chemické zbraně budou v budoucnu vymýceny.

"Nadále jsme pro diplomatické řešení syrského konfliktu," uvedli zástupci G7 v prohlášení, které bylo zveřejněno v Německu.

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii. Nálety byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle těchto tří zemí syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Damašek a jeho spojenec Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají a operaci označily za akt agrese vůči suverénnímu státu.

Zda byly chemické zbraně opravdu použity, by měla vyšetřit mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Její představitelé jsou v Sýrii už od soboty a v pondělí měli dorazit do Dúmy. Moskva nicméně uvedla, že vyšetřování bylo odloženo mimo jiné kvůli bezpečnostní situaci způsobené víkendovým náletem spojenců. Spojené státy se obávají, že Rusko chce vyšetřování v Dúmě ovlivnit, podobně se vyjádřila také Británie. Moskva ale tato obvinění odmítá a tvrdí, že Dúmá bude vyšetřovatelům zpřístupněna ve středu.

Související

Saddám Husajn během soudu kvůli operaci al-Anfal. Rozhovor

Chemické útoky, kobercové bombardování. Saddámův zásah proti kurdským separatistům byl aktem státního terorismu, konstatuje odborník Kraus

Před 35 lety zahájil irácký režim diktátora Saddáma Husajna operaci al-Anfal. Několik měsíců trvající vojenské tažení proti Kurdům a další etnickým a náboženským menšinám na severu země, nazvané podle jedné ze súr Koránu (v překladu kořist), si vyžádalo přinejmenším desítky tisíc obětí, z velké části z řad civilistů. Přesných čísel se ale nelze dopátrat, upozorňuje politolog Josef Kraus v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na Blízký východ, který působí jako zástupce vedoucího katedry politologie na Masarykově univerzitě v Brně dále vysvětlil, že operace měla nejen potlačit kurdské povstalce, ale v očích většinového obyvatelstva také potrestat celé etnikum za debakl, který Irák utrpěl v dlouhé a devastující válce se sousedním Íránem. Připouští, že cíl byl do značné míry splněn, použité prostředky ale měly genocidní ráz a naplňovaly definici státního terorismu. 

Více souvisejících

Chemické zbraně G7 Sýrie útok Západu na Sýrii (14.4.2018)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy