Británie nese zvláštní odpovědnost za homofobii v Commonwealthu, přiznala Mayová

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová řekla na pravidelném setkání 53 lídrů zemí Commonwealthu, volného sdružení Velké Británie a jejích bývalých kolonií, že hluboce lituje vývozu zákonů proti homosexualitě v dobách kolonizace. Jedná se o reakci na petici se 104 tisíci podpisy, kterou obdrželo londýnské sídlo Commonwealthu minulý týden. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Následně pak vyzvala země Commonwealthu ke zrušení veškerých koloniálních zákonů proti homosexualitě, které činí z více, než 100 milionů příslušníků LGBT menšiny zločince.

Na rozdíl od svých předchůdců na Downing Street zašla Mayová ještě dál tím, když řekla, že Velká Británie nese zvláštní odpovědnost za porušování lidských práv sexuálních menšin v těchto zemích, neboť se na něm sama ve svých dějinách podílela. 

"Nikdo by neměl být diskriminován, ani trestně stíhán za to, kým je, a koho má rád," řekla Mayová během svého proslovu na summitu zemí Commonwealthu.

Lidskoprávní aktivista Peter Tatchell proslov britské premiérky ocenil a řekl, že se vydala na pozitivní cestu na rozdíl od bývalého britského premiéra Davida Camerona, který v roce 2011 na australském setkání zemí Commonwealthu řekl, že britská vláda odepře humanitární pomoc všem zemím, v nichž je homosexualita trestná.

Ačkoliv Cameronova politika sledovala legitimní cíl, nebyla podle Tatchella uskutečňována šťastným způsobem. Naopak když Mayová sama přijme odpovědnost za tuto situaci, může lídry Commonwealthu snáze přesvědčit. Nikdo z nich přeci nebude odmítat něčí omluvu.  

Většina obyvatel zemí, jako je Keňa, Uganda nebo Jamajka, si totiž homosexualitu spojují s úpadkem západní civilizace, což je nesmysl. Homosexualita je stará, jako lidstvo samo, a existuje na celém světě. Co se týče západního světa, tak to byl právě on, kdo do těchto zemí dovezl homofobii, nikoliv homosexualitu.

"Hluboce lituji faktu, že tyto zákony hrubě porušující lidská práva jsou produktem mé země. Jako předsedkyně vlády Spojeného království přijímám zodpovědnost za špatnou politiku svých předků. Jako rodina národů, prosím, respektujme svojí kulturu a tradice, ale zároveň se řiďme naší společnou hodnotou, jíž je rovnost," řekla Mayová.

Homosexuální pohlavní styk je nezákonný podle britských koloniálních zákonů proti sodomii ve 36 zemích Commonwealthu, včetně devíti, v nichž lze za něj uložit i trest odnětí svobody. V roce 2014 přijala Uganda zákon, který by počítal i s trestem smrti za homosexualitu. Ten pak zrušil ugandský ústavní soud. 

Minulý týden zrušil zákon proti homosexualitě karibský ostrovní stát Trinidad a Tobago.

V Anglii a Walesu byly zákony proti sodomii zrušeny v roce 1967, ve Skotsku v roce 1980 v Severním Irsku v roce 1982. Během historie na ně doplatili britský básník Oscar Wilde a matematik Alan Turing, který za 2. světové války rozluštil nacistický kód Enigma.

V sousedním Irsku byla homosexualita trestná až do roku 1993. Od roku 2013 mohou homosexuálové ve Velké Británii uzavřít manželství, v Irsku toho dosáhli prostřednictvím lidového hlasování od roku 2015.

V socialistickém Československu byla homosexualita dekriminalizovaná v roce 1961. Od roku 2006 mohou homosexuálové uzavřít registrované partnerství, které jim ale neposkytuje stejná práva a povinnosti, jako mají manželé.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Theresa Mayová Homosexuálové Commonwealth

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy