V4 v tom není sama? Ani jižní Evropě se nelíbí přístup EU k migraci

Brusel - Řešení migrace se stává opět dalším politickým sporem uvnitř EU. Pět členských zemí, které se nachází u vnějších hranic, totiž odmítá nový návrh azylových zákonů, čímž bojkotuje úsilí o dosažení kompromisu na červnovém summitu evropských lídrů. Informoval o tom server Politico.eu.

Odmítavé stanovisko vyjádřily Itálie, Španělsko, Řecko, Kypr a Malta na třístránkovém prohlášení, které se týká revize Dublinské dohody a konečné řešení největších politických sporů uvnitř EU. 

Země visegrádské čtyřky Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko, které od samého začátku odmítaly systém povinného přerozdělování uprchlíků, a požadovaly jejich vracení do první země EU, kam vkročily, nyní mají nového spojence ve svém politickém boji.

Nový systém navrhlo Německo, Švédsko a další země prostřednictvím Bulharska, které momentálně předsedá Radě EU. Jeho cílem je zamezit nové migrační krizi, která vypukla v letech 2015-16. Podle kritiků obnovuje myšlenku povinných kvót, které od začátku odmítala visegrádská čtyřka, nejhlasitěji Polsko a Maďarsko. Od ideje uprchlických kvót bylo upuštěno v září 2017 po přijetí méně, než 28 tisíc běženců, což je výrazně méně, než byl požadovaný počet 160 tisíc. Nový koncept, který má znovu oživit myšlenku uprchlických kvót, si však za cíl klade zamezit další migrační vlně.

Nový systém by však měl být založen pouze na bázi dobrovolnictví, kdy by země, které jsou nejvíce zasaženy migrací, přerozdělovaly uprchlíky do jiných zemí EU, které by za svojí ochotu přijímat migranty dostávaly dotace. Ačkoliv by se nejednalo o povinné přerozdělování migrantů, lze téměř s jistotou říci, že se s ním neztotožní některé země, jako je například Polsko a Rakousko.

Jižní státy však neřeší ani tak to, zda přijímat, či nepřijímat migranty, nebo kvóty. Spíš jim jde o to, že bulharský návrh podporovaný Berlínem, chce prodloužit stávající dočasný azyl z šesti měsíců na deset let. Podle Dublinské dohody je každý, kdo nelegálně překročí hranice EU, povinen se zaregistrovat v první členské zemi jako uprchlík a pobývat zde minimálně šest měsíců. Teprve až po uplynutí této povinné lhůty může žádat o azyl v jiných zemích. Země jako Itálie nebo Řecko by tak musely mít na svém území uprchlíky po celé desetiletí, což by pro ně v případě další migrační vlny znamenalo velkou ekonomickou i bezpečnostní hrozbu.

"Bude velmi obtížné najít do června shodu, protože revizi Dublinské dohodě v takové podobě, jaká je, považujeme za neférovou," řekl přední diplomat jedné ze signatářských zemí.

Představitelé Rady EU si jsou nutnosti nálezu kompromisu v podobě dočasného azylu vědomi a pokusí se povinnou lhůtu v revizi Dublinské dohody snížit, aby se pak mohla pozornost věnovat přerozdělování a novému rozpočtovému plánu, pokud jde o finanční podporu solidárních zemí a větších bezpečnostních výdajů.

Související

Loď Ocean Viking

Dvě lodě s migranty žádají po italské vládě bližší přístav, než jim přidělila

Italská vláda odmítla žádost posádek dvou humanitárních plavidel, které v sobotu v centrálním Středomoří nalodily z vratkých člunů stovku migrantů snažících se dostat z Afriky do Evropy. Vláda jim už v sobotu přidělila jako přístav pro vylodění město Ancona, organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée ale žádají bližší přístav, a to i kvůli očekávanému zhoršení počasí. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Více souvisejících

Imigranti z Afriky a Blízkého Východu migrace EU (Evropská unie) Summit EU uprchlíci visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy