Nepustili ho ani na matčin pohřeb. Jak se Británie chová k přistěhovalcům?

Londýn - Velkou Británií v posledních týdnech otřásá skandál kolem tzv. generace Windrush. Jde o imigranty z karibské oblasti, kteří do Velké Británie přišli v 2. polovině 20. století. Desítky let pak v zemi žili, vychovávali děti, pracovali a platili daně. Přesto se teď ve Spojeném království necítí vítáni a tvrdí, že se je stát snaží vystrnadit.

Kvůli podezření že si stát na původně karibské imigranty a jejich potomky zasedl, musela o víkendu rezignovat britská ministryně vnitra. Za tímto obecným popisem událostí se ale ukrývají drobné příběhy jednotlivých lidí, kterých se změna v přístupu britského státu bezprostředně dotkla.

Paulette Wilsonové je jednašedesát let. Do Británie přijela z Jamajky v roce 1958, tehdy jí bylo deset. Nikdy si ale nezažádala o britský pas a nemá tak teď v ruce žádný dokument, jímž by mohla doložit že je v zemi legálně.

Přesto ale jednatřicet let platila daně a pracoval jako kuchařka, mimo jiné vařila také pro britské poslance. Bez ohledu na to byla loni v říjnu sebrána a odvezena do uprchlického detenčního zařízení a odtud po pár týdnech na letiště. Měla být deportována zpět na Jamajku.

Wilsonová by se tak vrátila do země k níž nemá žádný vztah, v níž padesát let nebyla a v níž nemá žádné živé příbuzné. Oddělila by se tak navíc od své dcery a vnučky. Nakonec ale zasáhl poslanec do jehož volebního obvodu Wilsonová spadá a její deportaci se podařilo na poslední chvíli zabránit. Pobyt v zemi má teď garantovaný do roku 2024. Co bude poté, neví.

Podobný osud potkal i šedesátiletého Anthonyho Bryana. Ten v Británii žije více než půl století a po celou dobu se živil jako malíř a dekoratér. Loni ale o práci přišel, protože jeho zaměstnavateli přišel dopis od britských úřadů, v němž mu oznamují že zaměstnává ilegálního uprchlíka a pokud jej nepropustí, dostane pokutu 10 tisíc liber.

Loni v listopadu jej pak policisté sebrali u něj doma a Bryan dostal letenku na Jamajku s tím, že musí Británii opustit. Ten se ale nevzdal a snažil se pomocí daňových výpisů dokázat, že v zemi čtyřicet let platí daně a je tam tudíž legálně. Poté co jeho příběh zveřejnil deník Guardian, vláda od deportace upustila. Přesto ale bývalý malíř stále nemá jistotu že bude smět v zemi zůstat. Služby právníka jej navíc stály už přes 3 tisíce liber.

Hubertu Howardovi je jednašedesát let a v Británii žije od svých tří roků, kdy do země přišel z Jamajky spolu se svojí matkou. Celý život v Británii pracoval, posledních deset let pak pro velké londýnské bytové družstvo, kde patřil k nejlépe hodnoceným pracovníkům.

Situace ale dostala dramatický spád ve chvíli kdy jeho matka, která se mezitím vrátila na Jamajku, vážně onemocněla. Howard jí chtěl navštívit a tak si zažádal o britský pas. Úřady mu jej ale nevystavily a navíc jej šokovaly tvrzením, že je v zemi nelegálně.

Ten tak nejen že ztratil práci, ale přišel i o možnost naposledy se rozloučit se svojí matkou, která mezitím na Jamajce zemřela. „Zpackali mi život. Přišel jsem o práci kterou jsem měl moc rád. To mi zlomilo srdce. Nemohl jsem se ani rozloučit s matkou. Dosud jsem ani nebyl u její hrobu.“ řekl Hubert Howard deníku Guardian. 

Související

Více souvisejících

Velká Británie imigrace Jamajka Cizinci státní občanství Lidé

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 23 minutami

před 34 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy